Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 14:44

Καρκίνος : Χρόνιος όχι ανίατος

Καρκίνος : Οχι πια ανίατος, αλλά χρόνιος.

Καρκίνος : Οχι πια ανίατος, αλλά χρόνιος.

Στις μέρες μας ο καρκίνος δεν είναι πια μοιραίο νόσημα, αλλά χρόνιο. Νέα φάρμακα και τεχνολογίες μας γεμίζουν με νέες προσδοκίες, ενώ οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες είναι πολύ ελπιδοφόρες: από το σύνολο των περιστατικών καρκίνου, οι μισοί θα θεραπευτούν πλήρως, ενώ για τους άλλους μισούς οι διαθέσιμες αγωγές μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και σημαντική αύξηση στη συνολική επιβίωση.

Παρ’όλα αυτά ο καρκίνος εξαπλώνεται…

Ο καρκίνος πλήττει το 12%-15% του πληθυσμού, ενώ ένας στους τρεις ενήλικες άνω των 30 θα προσβληθεί από τη νόσο. Στους άνδρες οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου, ενώ στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα. Ανεξάρτητα από το φύλο, ο καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα) και οι όγκοι του εγκεφάλου αυξάνονται πολύ τελευταία.

Συνολικά, ο καρκίνος πλήττει πιο συχνά τον πνεύμονα, τον μαστό, το παχύ έντερο, το δέρμα, τον προστατη, την ουροδόχο κύστη, τον λάρυγγα, το ήπαρ, τον οισοφάγο, τον θυρεοειδή, τον εγκέφαλο, τα νεφρά και τη μήτρα, ενώ ακολουθούν οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όμως την τελευταία 20ετία στη χώρα μας οι δείκτες θνησιμότητας έχουν τάσεις αύξησης, όταν, αντίθετα, στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες παρουσιάζουν πτώση. Παρ’ όλα αυτά μεταξύ των 27 χωρών του ΟΟΣΑ, η θνησιμότητά μας παραμένει ακόμη χαμηλή, στη 19η θέση για τους άνδρες και στην 23η θέση για τις γυναίκες. Όμως η εικόνα αυτή είναι πλασματική, γιατί στη χώρα δεν υπάρχει σωστή καταγραφή (είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς εθνικό αρχείο νεοπλασιών), ενώ υπάρχει πλημμελής διάγνωση, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα.

ΝΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού.

Η υγιεινή διατροφή προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού.

 

Η πρόληψη αρχίζει από την διατροφή

Η διατροφή μπορεί να ελαττώσει τη συχνότητα των νόσων φθοράς και να επιβραδύνει την εμφάνισή τους. Επιδημιολογικές μελέτες αποδίδουν πάνω από το 35% των νοσημάτων φθοράς στην κακή διατροφή, η οποία θεωρείται βασικός καρκινογόνος παράγοντας.

Η φυτική διατροφή προσφέρει φυτικό υπόλειμμα, ένα μέρος του οποίου είναι διαλυτό, όπως η πηκτίνη και προσροφά το λίπος, μειώνοντας την απορρόφησή του, ενώ επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης. Το άλλο μέρος του φυτικού υπολείμματος είναι αδιάλυτο, όπως η κυτταρίνη, που προσροφά νερό και δίνει αίσθημα πληρότητας, ενώ μέσω της δράσης των ενζύμων αναστέλλει την ανάπτυξη πολυπόδων και καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Στον καρκίνο του μαστού, η φυτική τροφή μειώνει έως και 50% τη μετατροπή των οιστρογόνων σε μεταβολίτες τους, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, παρεμβαίνοντας στο γονίδιο του καρκίνου του μαστού BRCA1, αλλά και στην αποκατάσταση του DNA.

Συνολικά όμως, οι φυτικές τροφές επιταχύνουν τη διέλευση του περιεχομένου του εντέρου, «αραιώνοντας» τις τοξικές ουσίες και μειώνοντας τον χρόνο παραμονής τοξικών παραγόντων στον βλεννογόνο του εντέρου. Επιπλέον, παράγουν λιπαρά οξέα, που αναστέλλουν την καρκινογένεση, ενώ απορροφούν οργανικές ενώσεις εμποδίζοντας την παραγωγή καρκινογόνων ουσιών από τον μεταβολισμό.

Φυσιολογικό βάρος, σωστή διατροφή και άσκηση βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Φυσιολογικό βάρος, σωστή διατροφή και άσκηση βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου.

Η πρόληψη του καρκίνου αρχίζει από το είδος της τροφής. Έτσι:

  • Περιορίστε την κατανάλωση παστών, καπνιστών, τροφών με συντηρητικά, οινοπνευματώδη ποτά.
  • Προσέξτε το μαγείρεμα. Μεγάλο μέρος του καμένου φαγητού είναι καρκινογόνες χημικές ουσίες.
  • Κατάχρηση αλκοόλ από καπνιστές αυξάνει πολύ τον καρκίνο στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου και ήπατος.
  • Νωπά λαχανικά και φρούτα – κύριες πηγές βιταμίνης Α, C και Ε, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών – προστατεύουν από καρκίνο πνεύμονα, οισοφάγου, στομάχου, παγκρέατος και παχέος εντέρου. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, Β, C και Ε περιορίζουν ενζυματικές οξειδώσεις προκαρκινογόνων ουσιών σε καρκινογόνες.
  • Η παχυσαρκία και η πλούσια σε λίπη διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου, μήτρας και μαστού.
  • Αζωτούχες ενώσεις – συντηρητικά σε κρέατα και αλλαντικά – μπορούν να μετατραπούν στο στομάχι σε ενώσεις καρκινογόνες για τα ζώα. Μυκοτοξίνες από μούχλα έχουν αποδειχθεί καρκινογόνες.
  • Ήπια σωματική άσκηση και σωστή διατροφή κινητοποιούν τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, αξιοποιούν το λίπος ως πηγή ενέργειας, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μειώνοντας λοιμώξεις και πιθανά νεοπλάσματα, φέρνουν ευεξία και ψυχική υγεία και μας απαλλάσσουν από το άγχος και την εσωστρέφεια.

 

Η εσωτερική αρμονία, αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου.

Η εσωτερική αρμονία, αποτελεί ασπίδα κατά του καρκίνου.

Όταν η ψυχή επηρεάζει τo σώμα

Είναι γνωστές οι φράσεις «έβγαλα τον καρκίνο από τη στεναχώρια μου» ή «το άγχος σκοτώνει». Στην πραγματικότητα, το άγχος και η κατάθλιψη σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, καθώς ευθύνονται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε κατάσταση άγχους – κατάθλιψης, εμφανίζονται φυσικές αλλαγές στο σώμα. Μια κατάσταση άγχους ενεργοποιεί τον υποθάλαμο, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει τον βλεννογόνο αδένα. Αυτός στη συνέχεια «δίνει σήμα» στους αδένες των επινεφριδίων, με αποτέλεσμα να παραχθούν τελικά ορμόνες που φέρνουν χημικές αλλαγές στους ιστούς και τα κύτταρα.

Αντίθετα, τα θετικά μηνύματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η σύνδεση άγχους και καρκίνου υποστηρίζεται από τρεις θεωρίες:

—       *  Το μοντέλο που μελετά τις βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν, παρατηρώντας τις επιδράσεις του άγχους στην αύξηση των ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους μειώνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

—        * Την θεωρία των ψυχοσωματικών χαρακτηριστικών της ασθένειας, στην οποία αναφέρθηκε πρώτος ο πειραματικός ψυχολόγος Robert Ader, ενώ

—        * μια τρίτη θεωρία, σχετίζει την ανάπτυξη καρκίνου με την προσωπικότητα που συνδυάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: καταστολή ισχυρών συναισθημάτων, έλλειψη δυναμισμού, αποφυγή συγκρούσεων, φαινομενικά ήρεμη, λογική και απαθή προσέγγιση ζωής, αυτοθυσία και συναισθήματα απόγνωσης.

getty_rf_photo_of_stress_reducing_meditation_for_psoriasis_prevention

Η χαλάρωση, ο ύπνος και η ψυχαγωγία εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου.

 

Πέρα από αυτά όμως, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και το άγχος, το οποίο μας κατευθύνει σε λανθασμένες επιλογές τρόπου ζωής που οδηγούν στον καρκίνο, όπως είναι η αυξημένη χρήση του τσιγάρου και του αλκοόλ, η άστατη διατροφή κ.λπ.

Αντίθετα, η πρόληψη σχετίζεται με την καλύτερη ποιότητα ζωής, ξεκινώντας από την καλή διατροφή και την άσκηση, την ανάπαυση, τη χαλάρωση, τον επαρκή ύπνο, την ψυχαγωγία και την επαφή με τη φύση, αλλά και τη σωστή αξιολόγηση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, η οικογενειακή θαλπωρή και η αλλαγή του τρόπου σκέψης γύρω από τα πράγματα, με αποφυγή των στρεσογόνων καταστάσεων και ψυχολογική στήριξη όταν χρειάζεται.

 

     ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ :

Στον παιδικό καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη, αλλά υπάρχει θεραπεία.

Στον παιδικό καρκίνο δεν υπάρχει πρόληψη, αλλά υπάρχει θεραπεία.

   Εδώ η μάχη κερδίζεται

Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, στην οποία εμπλέκονται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Μόνο που εδώ πρόληψη δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως θεραπεία, τουλάχιστον για το 75%-80% των περιπτώσεων.

Ο καρκίνος στα παιδιά και τα νεογνά είναι σπάνιος, προσβάλλει 150 ανά 1.000.000 παιδιά τον χρόνο. Στη χώρα μας, ετησίως, γίνεται διάγνωση περίπου σε 280 παιδιά, με το ένα τρίτο να παρουσιάζει οξεία λευχαιμία, ενώ ακολουθούν οι όγκοι του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, τα λεμφώματα, το νεφροβλάστωμα, το νευροβλάστωμα, σαρκώματα, όγκοι των οστών κ.α.

Η αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου απαιτεί ολιστική θεραπεία σε οργανωμένο παιδιατρικό κέντρο με όλες τις ειδικότητες και συντονιστή τον παιδίατρο αιματολόγο – ογκολόγο. Κορμός της αγωγής είναι η χημειοθεραπεία, που συμπληρώνεται από χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων. Παράλληλα, απαιτούνται πρόσθετες υπηρεσίες, όπως κοινωνική υπηρεσία, ψυχολογική υποστήριξη, παιγνιοθεραπεία, δάσκαλοι και καθηγητές.

Στη χώρα μας υπάρχουν 6 παιδιατρικές αιματολογικές – ογκολογικές κλινικές και μία Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά: στα Νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και στην Αθήνα, στο Ογκολογικό Κέντρο «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα», δύο κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Αγλ. Κυριακού», και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.

Στις κλινικές αυτές παρέχεται πρότυπη νοσηλεία από επιστήμονες εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους σε μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα με εξαιρετικά αποτελέσματα, εφάμιλλα των μεγάλων μονάδων του εξωτερικού.

Το 80% των περιστατικών με παιδικό καρκίνο θεραπεύονται.

Το 80% των περιστατικών με παιδικό καρκίνο θεραπεύονται.

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά

Οι σύγχρονες μέθοδοι και οι βελτιωμένες συνθήκες νοσηλείας, επιτρέπουν πλήρη ίαση σε τρία από τα τέσσερα προσβεβλημένα παιδιά. Σήμερα, ένας στους 750 ενήλικες είχε νοσήσει ως παιδί από καρκίνο. Η Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία, η πιο συχνή μορφή παιδικού καρκίνου, γίνεται τελείως καλά σε ποσοστό πάνω από 80%. Ικανοποιητικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται και στις περισσότερες μορφές παιδικής νεοπλασίας, ενώ εξασφαλίζεται άριστη ποιότητα ζωής και αποφεύγονται επιπλοκές σε μεγαλύτερη ηλικία.

Μεταμόσχευση Μυελού Οστών

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλογενής ή αυτόλογη, έχει καθιερωθεί εδώ και 30 χρόνια ως θεραπεία για ασθένειες που δεν θεραπεύονται με συμβατική χημειοθεραπεία ή και ακτινοβολία. Αφορά μικρή ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου όπου η μεταμόσχευση είναι μοναδική ελπίδα σωτηρίας. Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι η εξεύρεση κατάλληλου δότη. Ο πλέον κατάλληλος είναι ο ιστοσυμβατός αδελφός, ο οποίος δυστυχώς υπάρχει μόνο για το ένα τρίτο των ασθενών. Έτσι, γίνεται αναζήτηση για μη συγγενή εθελοντή δότη στις διεθνείς τράπεζες δοτών. Η μεταμόσχευση επιτυγχάνει ίαση μεγάλου αριθμού ασθενών. Ενδεικτικά, τα ποσοστά ίασης για τα παιδιά στην Ογκολογική Μονάδα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» είναι: 95% για τη Μεσογειακή Αναιμία, 73% για τη Βαριά Απλαστική Αναιμία και την Αναιμία Fanconi, 74% για τα Λεμφώματα, 72% για τις πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες, 60% για την Οξεία Λευχαιμία.

Face-Courage-Kids-Living-Cancer

Στόχος η δημιουργία τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών.

Ο σύλλογος «Ελπίδα», μετά τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών το 1993, του ξενώνα φιλοξενίας των παιδιών το 1999, το 2010 παρέδωσε στο κράτος και την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία». Σε αυτήν εντάχθηκαν οι 3 παιδιατρικές αιματολογικές – ογκολογικές κλινικές και η μονάδα μεταμόσχευσης και λειτουργούν πλέον υπό πρότυπες συνθήκες παροχής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό.

Ο σύλλογος «Ελπίδα» έχει στόχο τη δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών. Και τούτο γιατί, ενώ παγκοσμίως υπάρχουν 20.000.000 εθελοντές δότες, ο αριθμός των Ελλήνων δοτών είναι απελπιστικά μικρός. Η προσπάθεια αυτή θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα.

cancer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα

Επικίνδυνα φάρμακα για την αύξηση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας μέσω ίντερνετ, καταγγέλει ο ΕΟΦ

«Ρίξτε» τα τριγλυκερίδια σε 9 βήματα

Μικρές αλήθειες για τους αριστερόχειρες