Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 14:08

Ζούμε λιγότερο στα χρόνια του Μνημονίου

Οι περικοπές βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Οι περικοπές βλάπτουν σοβαρά την υγεία

 

Εκτεταμένες επιπτώσεις στην κοινωνία και στην υγεία του πληθυσμού από τις μνημονιακές παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία της πολιτικής και όχι μόνο στον τομέα της υγείας, παρατηρούν οι οικονομολόγοι της υγείας στη χώρα μας, αλλά και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση στην Ευρώπη, δηλαδή στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Όμως το κεντρικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες, οι οποίες έχουν υποστεί οικονομική κρίση, είναι η επιδείνωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, ιδίως στην ψυχική υγεία. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ειδικών, τα πρώτα και πιο σημαντικά θύματα είναι οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς, ενώ ακολουθούν φτωχοί, ηλικιωμένοι, άνεργοι και μετανάστες. Τα παραπάνω συμπεράσματα επισήμαναν ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος και οι οικονομολόγοι Ελπίδα Πάβη και Χαρ. Οικονόμου, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα συμπεράσματα του 8ου συνεδρίου για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές της υγείας.

Ξεκινώντας από την κρίση των χωρών της Ανατολικής Ασίας το ’90 και τις πρώην ανατολικές χώρες της Ευρώπης το 2000, τώρα διαπιστώνεται και στη χώρα μας αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας από 3,1 ανά χίλια παιδιά σε 4-5 παιδιά ανά χίλια, ενώ οι πολίτες παρατηρούν μείωση του επιπέδου της υγείας τους κατά 12%, καθώς επίσης και συμπτώματα που οι ίδιοι αξιολογούν ως κατάθλιψη σε ποσοστό 18,1%.

Σε "κόκκινο συναγερμό" η υγεία του 38% του ελληνικού πληθυσμού

Σε «κόκκινο συναγερμό» η υγεία του 38% του ελληνικού πληθυσμού

 

Ασθενής πληθυσμός

Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, η κρίση δεν έχει πλήξει όλο τον πληθυσμό εξίσου. Στο «κόκκινο» βρίσκεται το 38% του πληθυσμού, που δηλώνει ότι πάσχει από κάποια ασθένεια, ενώ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού καθυστερεί να πάει στον γιατρό, γιατί δεν έχει να πληρώσει τη συμμετοχή που απαιτείται για την επίσκεψη ή τις εξετάσεις. Αντίστοιχα ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ατελής, είτε γιατί δεν γίνονται τα επαναληπτικά εμβόλια είτε γιατί δεν εμβολιάζονται τα παιδιά για όλες τις προβλεπόμενες ασθένειες. Το γεγονός αναμένεται να μειώσει το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας κατά 5-6 χρόνια.

Οι περικοπές έχουν οδηγήσει σε στρεβλώσεις και αντί να γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές, που θα μας βγάλουν από το πρόβλημα, οι συνεχείς περικοπές μειώνουν τις υπηρεσίες υγείας και απορυθμίζουν ολόκληρο τον τομέα συνολικά.

Για τον λόγο αυτό, οι προτεραιότητες επιτάσσουν ολική επαναφορά στην ΠΦΥ, με δράσεις πρόληψης και διαχείρισης νοσημάτων για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας της χώρας, με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικό. Αναφερόμενη στα συμπεράσματα του συνεδρίου, η κ. Πάβη υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για:

- Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για τα λοιμώδη νοσήματα, κυρίως για τα παιδιά και για τις ευάλωτες ομάδες.

- Εθνικό σχέδιο δράσης για τα χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνοι).

- Έλεγχο παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, διατροφή κ.ά.).

- Χρήση οικονομικών εργαλείων (τιμές, φόροι).

- Εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για νοσήματα όπως ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

- Προστασία της ψυχικής υγείας από κατάθλιψη και αυτοκτονίες.

mozaheb20131003231018263

«Δίκτυο» για τη μελέτη των επιπτώσεων των Μνημονίων, στα συστήματα υγείας των χωρών που πλήττει η κρίση.

 

Δίκτυο τεσσάρων χωρών

Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργήθηκε και ένα Δίκτυο Πολιτικών της Υγείας, με τη συμμετοχή των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται σε κρίση: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία. Το Δίκτυο θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της κρίσης στα συστήματα υγείας των τεσσάρων χωρών και θα διαμορφώσει ένα κείμενο πολιτικών θέσεων για την ανάληψη ενιαίων πολιτικών προστασίας της υγείας των πολιτών στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου. Η πρόταση θα υποβληθεί στη συνάντηση των υπουργών Υγείας των ευρωπαϊκών χωρών στο Όσλο της Νορβηγίας τον ερχόμενο Απρίλιο.

Την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του Δικτύου ανέλαβε στη Λισαβόνα ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης και μια ομάδα επιστημόνων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Πορτογαλίας, ενώ μετέχουν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας οι Jose-Manuel Freire και Jose-Ramon Repullo, από την Ιρλανδία οι Stephen Thomas και Sara Burke του Trinity College το Δουβλίνου και από την Ελλάδα οι Άρης Σισσούρας και Χαράλαμπος Οικονόμου.

Το Δίκτυο θα επεξεργαστεί αναλυτικά τις ιδιαιτερότητες των επιπτώσεων των μνημονίων στα συστήματα υγείας και θα προτείνει τις «κατάλληλες στρατηγικές», που θα φέρουν την «αγωνία υγείας» που βιώνουν οι ασθενείς στη «συλλογική συνείδηση της εθνικής και διεθνούς κοινής γνώμης». Επιπλέον θα προτείνει την κατάρτιση προτάσεων για διαρθρωτικές αλλαγές, που θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα συστήματα υγείας, τόσο στην εξοικονόμηση πόρων όσο και στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιδιά σε κίνδυνο, στην Ελλάδα της κρίσης

Mάθετε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο

Ασφαλής διατροφή στις τροφικές αλλεργίες

Καρκίνος : Χρόνιος όχι ανίατος