Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 16:52

10 συν ένας λόγοι που μας «μπλοκάρουν» στο σεξ

 

Η κακή ψυχολογία αποτελεί "αναστολέα" της σεξουαλικής απόλαυσης

Η κακή ψυχολογία αποτελεί «αναστολέα» της σεξουαλικής απόλαυσης

Εκείνο που τελικά δεν μας αφήνει να αποδώσουμε τα μέγιστα στην ερωτική αρένα μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός περισσότερων αιτιών. Όσο περισσότερες είναι οι αιτίες, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να αποτύχουμε.

Το σεξ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Η σεξουαλική δραστηριότητα προσφέρει σωματική και ψυχική ευχαρίστηση, βοηθάει στην εκτόνωση της έντασης από την ολοένα και πιο σκληρή καθημερινότητα που όλοι μας βιώνουμε. Είναι μια μορφή απελευθέρωσης, που καλύπτει μεν μια βιολογική ανάγκη, αλλά παράλληλα αποτελεί κι έναν σημαντικό τρόπο έκφρασης και ανταλλαγής συναισθημάτων, έναν βασικό κρίκο της σχέσης δύο ανθρώπων. Μπορεί να χρειάστηκαν δεκαετίες, πλέον όμως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το σεξ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ψυχική και σωματική ευεξία μας. Βασικός κανόνας της ερωτικής πράξης, όμως, είναι αυτή να γίνεται υπό τέτοιες συνθήκες, ώστε να αποτελεί πηγή απόλαυσης. Κάτι που, δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό. Ας δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που τείνουν να μπλοκάρουν την ερωτική επιθυμία και πράξη, απομακρύνοντάς μας από τον πιο αρχέγονο τρόπο επικοινωνίας…

· «Πέφτουμε» στη δίνη της αρνητικής ψυχολογίας

Η κακή ψυχολογία και οι στενοχώριες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, μετατρέπονται σε σημαντικό «αναστολέα» της ερωτικής δραστηριότητας. Προβλήματα στην οικογένεια, δυσκολίες στην ανατροφή και στην όλη πορεία των παιδιών, εργασιακές δυσκολίες και οικονομικά αδιέξοδα είναι από τα πιο συνηθισμένα θέματα που μας οδηγούν σε μια αρνητική ψυχολογία. Πολλοί άνθρωποι, μάλιστα, αγνοούν ή δεν αντιλαμβάνονται ότι παρουσιάζουν μια καταθλιπτική εικόνα, η οποία τείνει να είναι επικίνδυνη για την ψυχική ή και τη σωματική υγεία τους. Το σεξ, όμως, προϋποθέτει χαρούμενους και ανέμελους ανθρώπους – ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται πρόσφορο έδαφος προκειμένου να συλλάβει τα ερωτικά μηνύματα που εκπέμπονται. Αν τα ερωτικά μηνύματα δεν εγκαθίστανται ή δεν παραμένουν στον εγκέφαλο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ερωτική επιθυμία και καλό σεξ.

· «Λυγίζουμε» από ασθένειες και προβλήματα υγείας

Τα σοβαρά ή πολλαπλά προβλήματα υγείας και οι μακροχρόνιες αρρώστιες, που φλερτάρουν με τον θάνατο, κάνουν τους ανθρώπους να υποφέρουν σωματικά και ψυχικά, καθιστώντας τους αδύναμους και απαισιόδοξους. Εύλογα, ο αγώνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς θα κερδηθεί η ζωή και όχι η σεξουαλικότητα – που μπαίνει χαμηλά στις προτεραιότητες. Έτσι, το ενδιαφέρον για το σεξ μειώνεται, ενώ οι επιδόσεις συχνά απογοητεύουν. Ευτυχώς, όμως, η αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας σχεδόν πάντοτε συνοδεύεται και από ανάλογη αποκατάσταση της ομαλής και φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Η δυσλειτουργική ερωτική σχέση "μπλοκάρει" την σεξουαλική πράξη.

Η δυσλειτουργική ερωτική σχέση «μπλοκάρει» την σεξουαλική πράξη.

 • Έχουμε δυσλειτουργική ερωτική σχέση

Τα προβλήματα σχέσεων στο ζευγάρι, ο συσσωρευμένος θυμός και οι καβγάδες, ο συνεχής εκνευρισμός, οι αντιζηλίες και οι συγκρούσεις για ασήμαντα, έστω, αίτια επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων, ακόμα κι αν η σεξουαλική επαφή γίνεται με άλλο άτομο. Επίσης, το κακό ερωτικό παρελθόν μας και οι αρνητικές εμπειρίες δύσκολα ξεπερνιούνται με τον χρόνο. Απεναντίας, εμφανίζονται αίφνης με τον χειρότερο τρόπο, μπλοκάροντας τη σεξουαλική πράξη. Ιδιαίτερα οι άνδρες μπαίνουν πολύ εύκολα σε μηχανισμούς αυτοπαρατήρησης και γίνονται παρατηρητές της στύσης τους την ώρα που κάνουν σεξ. Έτσι, χάνουν το ερωτικό μήνυμα από τον εγκέφαλο, που αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τη δημιουργία και για τη διατήρηση της στύσης.

• Λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα αναμφίβολα μας βοηθούν να έχουμε μια καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Συχνά, όμως, μπορεί να έχουν παρενέργειες που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Άτομα που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα διαφορετικά φάρμακα είναι σχεδόν βέβαιο ότι επιβαρύνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά και απόδοσή τους. Βέβαια, όλα τα φάρμακα δεν παρεμποδίζουν το σεξ ή δεν το «ενοχλούν» στον ίδιο βαθμό. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων προκαλούν σε μεγαλύτερο βαθμό επιπτώσεις στο σεξ, όπως τα ψυχοφάρμακα, τα αντιυπερτασικά, τα ορμονικά και άλλα. Αρνητικές επιδράσεις στο σεξ έχουν το αλκοόλ, το κάπνισμα και όλες οι εθιστικές ουσίες.

• Υιοθετούμε λανθασμένα πρότυπα

Τα εξωπραγματικά και λανθασμένα πρότυπα στο σεξ που μας προτείνουν τα ΜΜΕ και η κοινωνία γενικότερα μας οδηγούν σε συγκρίσεις και, με μαθηματική ακρίβεια, σε απογοητεύσεις. Θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ίσως «πρωταθλητές» στην εμφάνιση, στις γραμμώσεις, στο σώμα, στις επιδόσεις, στις στάσεις, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Το σεξ όμως δεν είναι… τελικός πρωταθλήματος, είναι ένας βασικός όσο και απλός τρόπος να παίρνουμε και να δίνουμε χαρά κι απόλαυση. Αυτά τα εξωπραγματικά πρότυπα ακούραστων εραστών ή συντρόφων εκπληκτικής ομορφιάς εξυπηρετούν μόνο την εμπορευματοποίηση του σεξ και όχι τις δικές μας ανάγκες.

• Κουβαλάμε ως βάρος την απειρία

Στην εποχή που το σεξ είναι προσιτό στον καθένα και η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων κοινωνικά αποδεκτό φαινόμενο, η έλλειψη εμπειρίας στο σεξ γίνεται αντικείμενο αρνητικών κριτικών. Έτσι, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να «κομπλάρουν» όταν διαπιστώνουν ότι ο/η σύντροφός τους είναι περισσότερο έμπειρος/η. Πολλοί άνδρες, μάλιστα, προσπαθούν να δείξουν ότι είναι έμπειροι ή δηλώνουν έμπειροι για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, με αποτέλεσμα να εκτίθενται ακόμα περισσότερο.

Ο εθισμός στο διαδικτυακό σεξ, καταστρέφει την αληθινή σεξουαλική ζωή.

Ο εθισμός στο διαδικτυακό σεξ, καταστρέφει την αληθινή σεξουαλική ζωή.

• Υποφέρουμε από εθισμό στο εικονικό σεξ

Ο εθισμός στο διαδικτυακό σεξ και στις εικονικές ή μη γνωριμίες προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζονται μέσω της χρήσης του Η/Υ. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν έντονα ερωτικά, όταν κάνουν σεξ μέσω Διαδικτύου ή όταν ξεκινούν ερωτικές σχέσεις με άτομα που δεν γνωρίζουν. Αντίθετα, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε μια ερωτική σχέση από κοντά. Κι αυτό διότι στο σεξ μέσω υπολογιστή δεν εκτίθενται ή δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν, γιατί κρύβονται πίσω από τον υπολογιστή. Στη ζωντανή, όμως, επαφή όλοι αυτοί οι «κίνδυνοι» ενυπάρχουν σε κάθε σχέση και ο κίνδυνος απόρριψης είναι πραγματικός, κάτι που δεν διαχειρίζονται εύκολα, ιδίως οι νέοι.

•  Εχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση λειτουργεί αντίθετα με το καλό σεξ. Μας δυσκολεύει στις επιλογές μας, φοβόμαστε μην εκτεθούμε, μην απογοητεύσουμε τον άλλον, φοβόμαστε την κριτική του και την απόρριψη. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως απογοητευτικό και σε επίπεδο επιλογής συντρόφου αλλά και σε επίπεδο ποιότητας στο σεξ. Χρειάζεται να αγαπάμε, να εκτιμάμε και να θέλουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας για να επιθυμήσουμε να του προσφέρουμε και τις απολαύσεις του σεξ. Παράλληλα, χρειαζόμαστε και μια καλή εικόνα του εαυτού μας για να ανοιχτούμε και να αφήσουμε τον ερωτικό μας σύντροφο να μας γνωρίσει από κοντά.

• Μας επηρεάζει η εξωτερική μας εικόνα

Η κακή εικόνα του σώματος μας δυσκολεύει στην ερωτική ζωή γιατί πιστεύουμε ότι δεν αρέσουμε, δεν μας προσέχουν και δεν μας ερωτεύονται. Γενικά δεν εκπέμπουμε ερωτικά μηνύματα, χάνουμε την ερωτική επιθυμία μας και το ίδιο το σεξ. Προβλήματα με την εικόνα του σώματος έχουν κυρίως τα άτομα με εξωτερική δυσμορφία, αναπηρία, αλλά και τα άτομα σε προχωρημένη ηλικία. Πολλές γυναίκες παραιτούνται από τη σεξουαλικότητα μετά την εμμηνόπαυση, πιστεύοντας ότι η γήρανση επηρεάζει αρνητικά την εικόνα σώματος, ενώ ανάλογα προβλήματα εμφανίζουν και τα παχύσαρκα άτομα.

• Φοβόμαστε την αποτυχία

Η αδυναμία διαχείρισης αποτυχιών στο προσωπικό επίπεδο αναστέλλει και το σεξ. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως άνδρες, δυσκολεύονται να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν μια αποτυχία στο σεξ, βγαίνοντας από το ερωτικό παιχνίδι επί χρόνια ή και για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, πολλοί άνδρες που αποτυγχάνουν συστηματικά τις πρώτες φορές που δοκιμάζουν να κάνουν σεξ με μια νέα σύντροφο, μπλοκάρουν σεξουαλικά σε πιο μόνιμη βάση και δύσκολα πείθονται ότι μπορεί να έχουν ικανοποιητική ερωτική σχέση μαζί της – κάτι που γίνεται συνεχώς.

• Αναζητούμε, μάταια, χρόνο

Η έλλειψη χρόνου και οι βιαστικές ερωτικές επαφές είναι μια βασική αιτία αποτυχίας και απώλειας του καλού σεξ. Η πρόωρη εκσπερμάτιση, που αφορά στο ένα τρίτο του ανδρικού πληθυσμού, υποδηλώνει κακή σχέση με τον χρόνο. Άνδρες που είναι σε όλα γρήγοροι, στην οδήγηση, στο περπάτημα, στο φαγητό, είναι συχνά και πρόωροι εκσπερματιστές. Επίσης, ο εξοντωτικός ρυθμός ζωής και η κόπωση που συνεπάγεται δεν συμβάλλουν καθόλου στη δημιουργία ερωτικού κλίματος στα ζευγάρια. Το ζευγάρι μπορεί να νιώθει κυριολεκτικά εξαντλημένο και, όταν πέφτει στο κρεβάτι, επιθυμεί απλώς να κοιμηθεί, για να ξεκουραστεί και να αναπληρώσει τις δυνάμεις του.

 

Εσείς γιατί δεν μπορείτε να χαρείτε το σεξ;

Εσείς γιατί δεν μπορείτε να χαρείτε το σεξ;

 

***Συνεργάστηκε ο Ζήσης Παπαθανασίου, επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας, σεξολόγος και διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται νέο φάρμακο για την γυναικεία λίμπιντο

Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τον μετρητή… άγχους

Ζούμε λιγότερο στα χρόνια του Μνημονίου

«Βοήθεια! Ο γιος μου παίζει με κούκλες…»