Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 7:18

7 μυστικά για να μείνετε έγκυος

images 4

Πότε θα μείνω έγκυος;

Τα επτά πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να επιτύχετε γρηγορότερα την πολυπόθητη εγκυμοσύνη είναι τα εξής:

1) Η εγκυμοσύνη είναι θέμα πιθανοτήτων

Μια υγιής γυναίκα 25 ετών έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτύχει εγκυμοσύνη σε σύγκριση με μια γυναίκα 35 ετών. Δεν είναι δίκαιο, αλλά είναι η πραγματικότητα: η γονιμότητα μειώνεται με την πάροδο των χρόνων και αυτό δεν είναι αναστρέψιμο. Μεταξύ 20 – 25 χρόνων η πιθανότητα για εγκυμοσύνη είναι ανά κύκλο κατά μέσο όρο 20%. Στα 38 έτη οι πιθανότητες περιορίζονται σε 10% ανά κύκλο και στα 42 έτη σε μόλις 5%.

2) Η εγκυμοσύνη είναι θέμα timing

Μια γυναίκα μπορεί να συλλάβει ορισμένες μόνο ημέρες κάθε μήνα, ανάλογα με την ωορρηξία της. Αυτές οι ημέρες είναι κατά προσέγγιση από την 11η – 16η ημέρα μετά την έναρξη της έμμηνου ρύσεως σε έναν σταθερό κύκλο 28 ημερών. Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα επιθυμεί να συλλάβει γρήγορα, πρέπει να υπολογίσει το προσωπικό «παράθυρο γονιμότητας» και να έρχεται σε επαφή κάθε μέρα ή, ακόμη καλύτερα, κάθε δυο μέρες, γιατί η σύλληψη είναι πάνω απ’ όλα θέμα συγχρονισμού ωαρίου – σπερματοζωαρίου.

Η χρήση διαφόρων τεστ ωορρηξίας αποτελεί συχνά στρεσογόνο παράγοντα για τα περισσότερα ζευγάρια και καλό θα ήταν να αποφεύγεται η συστηματική χρήση τους.

3) Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στη γονιμότητα

Το υπερβολικά χαμηλό βάρος, όπως και το αυξημένο βάρος, έχουν άμεση σχέση με την υπογονιμότητα, καθώς δημιουργούν προβλήματα στην περίοδο και στην ωορρηξία, διαμέσου αποδεδειγμένων ενδοκρινολογικών μηχανισμών. Ένας BMI (δείκτης μάζας σώματος) μεγαλύτερος από 27, τριπλασιάζει την υπογονιμότητα μιας γυναίκας. Ιδανικά ο BMI είναι μεταξύ 18 – 25. Για να υπολογίσετε τον δικό σας, διαιρείτε το βάρος σας με την τετραγωνική ρίζα του ύψους σας.

4) Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν αρνητική επίπτωσηBaby-sleep-e1276390463174

Η νικοτίνη σχετίζεται με μειωμένη ποιότητα ωαρίων και με μείωση της πιθανότητας γονιμοποίησής τους, όπως και με τη διαταραχή της λειτουργικότητας των σαλπίγγων, αυξάνοντας την πιθανότητα εξωμήτριας κύησης κατά 2 – 3 φορές. Επίσης η νικοτίνη επηρεάζει την αιμάτωση της μήτρας, μειώνοντας την πιθανότητα εμφυτεύσεως του εμβρύου. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν ευνοεί τη γονιμότητα και, σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και ένα ποτήρι κρασί την ημέρα περιορίζει στο ήμισυ την πιθανότητα σύλληψης.

5) Η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική κατά την περίοδο των προσπαθειών για εγκυμοσύνη

Πολλές φορές, η φράση «το άγχος σου φταίει για όλα» είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από μια γυναίκα με πρόβλημα υπογονιμότητας. Η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης θέλει χρόνο και συχνά η ψυχολογική πίεση που υφίσταται μια γυναίκα από τον οικογενειακό και τον κοινωνικό κύκλο της διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της τεκνοποίησης.

6) Και οι άντρες παρουσιάζουν προβλήματα γονιμότητας

Δύο στα δέκα προβλήματα υπογονιμότητας οφείλονται σε ανδρικό παράγοντα και 20% είναι προβλήματα μεικτής αιτιολογίας. Μετά τα 45 χρόνια η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται και αυξάνονται οι περιπτώσεις αυτόματων αποβολών από τη γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η πιθανή φαρμακευτική αγωγή (π.χ. κατά της υπέρτασης, του έλκους και της τριχόπτωσης) και το ιστορικό τραυματισμού όρχεων, κιρσοκήλης, κρυψορχίας ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος.

Pregnancy7) Πότε μια γυναίκα πρέπει να αρχίσει να αγχώνεται, όταν το τεστ κύησης δεν βγαίνει θετικό

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπογονιμότητα ορίζεται ως η μη σύλληψη έπειτα από δυο χρόνια ελεύθερων και τακτικών σεξουαλικών επαφών. Παρ’ όλ’ αυτά, αν είστε λιγότερο από 35 χρόνων, μιλήστε με τον γιατρό έπειτα από 10 – 12 μήνες για να πραγματοποιηθεί ένας βασικός πρώτος έλεγχος. Αν είστε πάνω από 35 ετών, ύστερα από 6 – 8 μήνες ξεκινήστε τον έλεγχο. Ανεξαρτήτως ηλικίας, μιλήστε με έναν ειδικό γιατρό αναπαραγωγής, αν:

- Ο κύκλος σας είναι μικρός (κάτω των 25 ημερών) ή μακρύς (άνω των 35 ημερών) ή, πολύ περισσότερο, αν δεν έχετε κύκλο (αμηνόρροια).

- Η περίοδός σας είναι επώδυνη, όπως και οι σεξουαλικές σας επαφές. Μπορεί να οφείλεται σε ενδομητρίωση, έναν συχνό παράγοντα υπογονιμότητας, που απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

- Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ανατομικών ανωμαλιών στο ουρογεννητικό σύστημα (δίκερος μήτρα, μονόκερος μήτρα, μονήρης νεφρός, διπλός νεφρός κ.ά.). Επιπλέον ιστορικό χειρουργείων στην κοιλιακή χώρα κατά την παιδική ηλικία, ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, προβλήματα θυρεοειδούς ή άλλων ενδοκρινολογικών διαταραχών.

XSiGHT_Sydney_Pregnancy_3

 

***Συνεργάστηκε ο Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD μαιευτήρας – ενδοσκοπικός χειρουργός – γυναικολόγος, ιατρός αναπαραγωγής, a. Praticien Attache CHU Cochin, Paris // συνεργάτης Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μικρές αλήθειες για τους αριστερόχειρες

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα

Πως αντιμετωπίζουν τους πόνους της γέννας σε διάφορα μέρη του κόσμου;

Τί πιστεύουν οι άνδρες, για τις γυναίκες; ( Τί τους έμαθε η μαμά τους να πιστεύουν…)