Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 8:53

Ανδρες-Γυναίκες: Αντιδρούμε διαφορετικά στα φάρμακα

Η "παρενέργεια" είναι γένους..θηλυκού

Η «παρενέργεια» είναι γένους..θηλυκού

Το 80% των ενηλίκων παίρνει τουλάχιστον ένα φάρμακο, ενώ ένας στους τρεις φτάνει να παίρνει μέχρι και πέντε ή περισσότερα… Πώς όμως επιδρούν αυτά στον οργανισμό μας, και είναι το ίδιο για τις γυναίκες και τους άνδρες;

Η απάντηση είναι «όχι».

Ο γυναικείος οργανισμός εκδηλώνει πολύ περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, που οδήγησαν τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων να κόψει τη δόση φαρμάκου στο μισό, όταν πρόκειται για γυναίκες!

Φαίνεται ότι ο γυναικείος οργανισμός απορροφά πιο αργά ορισμένα φάρμακα από το έντερο, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί να «διώξει» κάποια άλλα φάρμακα από τους νεφρούς. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, το αποτέλεσμα είναι να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα κάποιων φαρμάκων στο αίμα.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί και διαφορετική ανταπόκριση του ανδρικού και του γυναικείου οργανισμού σε συγκεκριμένες ουσίες, λόγω διαφορετικής «ευαισθησίας». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αλκοόλ, που μεθάει πιο εύκολα τις γυναίκες.

Αντίστοιχα, μικρές δόσεις ασπιρίνης στους άνδρες μειώνουν τη συχνότητα των εμφραγμάτων, στις γυναίκες μειώνουν τα εγκεφαλικά! Όσο για κάποια παλιά αντι-ισταμινικά, είχαν τόσο έντονες παρενέργειες, που οδηγούσαν σε επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.

Σε μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βρέθηκε ότι το αντικαρκινικό φάρμακο δοξορουβικίνη είχε βραδύτερη απομάκρυνση από τον οργανισμό των γυναικών, χωρίς να υπάρξουν περισσότερες παρενέργειες.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν τώρα, επειδή συνήθως τα νέα φάρμακα δοκιμάζονται σε υγιείς εθελοντές. Από την ομάδα αυτήν, όμως, εξαιρούνταν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, γιατί υπήρχε ο θεωρητικός κίνδυνος αν υπήρχε εγκυμοσύνη, ενώ ταυτόχρονα ο έμμηνος κύκλος θα μπορούσε να τροποποιήσει τη φαρμακολογική δράση ανάλογα με τη φάση του.

Ο γυναικείος οργανισμός αντέχει μικρότερες δοσολογίες.

Ο γυναικείος οργανισμός αντέχει μικρότερες δοσολογίες.

Στις γυναίκες:Μικρότερες δόσεις και μεγαλύτερη προσοχή απαιτεί η συνταγογράφηση των παρακάτω φαρμάκων:

- Οπιοειδή αναλγητικά. Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν η δεξτροπροποξυφαίνη, η κωδεΐνη, η μορφίνη, η πεθιδίνη, η πενταζοκίνη, η φαιντανύλη και η ναλβουφίνη

- Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (αντικαταθλιπτικά). Στην κατηγορία ανήκουν η παροτεξίνη, η σιταλοπράμη, η φλουοξετίνη και η φλουβοξαμίνη.

- Αναστολείς β-Αδρενεργικοί (χορηγούνται για καρδιακές αρρυθμίες και υπέρταση). Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν η τιμολόλη, η βηταξολόλη, η λεβοβουνολόλη, η μετιπρανολόλη και η καρτεολόλη.

- Βουτυροφαινόνες (κλασικά αντιψυχωσικά). Στην κατηγορία ανήκουν η αλοπεριδόλη, η δροπεριδόλη, η βενπεριδόλη και η τριφθοριοπεριδόλη.

Αντίθετα, ηπιότερη δράση στις γυναίκες έχουν:

- Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Στην κατηγορία ανήκουν η αμιτριπτυλίνη, η δοξεπίνη, η μαπροτιλίνη, η μιανσερίνη, η νορτριπτυλίνη, η τραζοδόνη και η χλωριμιπραμίνη.

- Ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης, που χορηγούνται για την υπέρταση. Στην κατηγορία ανήκουν η λοσαρτάνη, η ιρβεσαρτάνη και η βαλσαρτάνη.

Μην παίρνετε φάρμακα, χωρίς συνταγή γιατρού!

Μην παίρνετε φάρμακα, χωρίς συνταγή γιατρού!

Συμβουλές προστασίας και για τα δύο φύλα:Οι ειδικοί συμβουλεύουν άνδρες και γυναίκες να προσέχουν τα εξής:

- Παίρνετε φάρμακα μόνο όταν σας τα έχει συστήσει γιατρός, είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενα είτε για ΜΗΣΥΦΑ.

- Παίρνετε τα φάρμακα ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο γιατρός. Μην αλλάζετε τις δόσεις. Μεγαλύτερη δόση δεν φέρνει μεγαλύτερο ή ταχύτερο όφελος.

- Μην προτείνετε τα φάρμακά σας σε άλλους, ούτε να δέχεστε συμβουλές για φάρμακα εκτός αυτών του γιατρού σας.

- Ενημερώστε τον γιατρό σας για τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα που έχουν παρατηρηθεί παλαιότερα, αλλά και για βιταμίνες ή βότανα που χρησιμοποιείτε.

- Ρωτήστε τον γιατρό σας αν τα φάρμακά σας πρέπει να τα παίρνετε με άδειο ή γεμάτο στομάχι και αν πρέπει να αποφεύγετε κάποια τρόφιμα κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.

- Πριν πάρετε ένα φάρμακο, διαβάστε τις οδηγίες χρήσεως, ιδίως τις προειδοποιήσεις, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τις αντενδείξεις και τη συνιστώμενη δοσολογία. Γιατί πολλά φάρμακα δεν μπορούν να συνδυάζονται με άλλα φάρμακα ή με αλκοόλ.

- Αν παίρνετε φάρμακα τη νύχτα, χρειάζεστε φως για να μην μπερδέψετε τα χάπια ή τη δόση.

- Μη βγάζετε τα φάρμακα από τις συσκευασίες και μην πετάτε το φύλλο οδηγιών.

- Μην κρατάτε στο σπίτι τα φάρμακα που περίσσεψαν, που προκάλεσαν παρενέργειες ή που έληξαν.

- Μην παίρνετε όλα τα φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί, ταυτόχρονα.

- Μην παίρνετε ταυτοχρόνως μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιταμίνες.

Τέλος, μήν ξεχνάτε :

Για κάθε φάρμακο, πρέπει η θεραπεία να ξεκινά με τη χαμηλότερη δυνατή δραστική δοσολογία. Ευτυχώς, τα περισσότερα φάρμακα δεν παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, ακόμη κι αν παρατηρηθεί απρόσμενη αύξηση των επιπέδων τους στο αίμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επικίνδυνα φάρμακα για την αύξηση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας μέσω ίντερνετ, καταγγέλει ο ΕΟΦ

Σε θέσεις μάχης ο ιατρικός κόσμος για το νέο ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) του Α.Γεωργιάδη

Πως αντιμετωπίζουν τους πόνους της γέννας σε διάφορα μέρη του κόσμου;

Τι θα κάνατε εάν πρόσβαλαν μπροστά σας έναν άνθρωπο με σύνδρομο down;