Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 22:39

Ασφαλής διατροφή στις τροφικές αλλεργίες

Προσοχή στη διατροφή, στις τροφικές αλλεργίες!

Προσοχή στη διατροφή, στις τροφικές αλλεργίες!

ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑ

Με τον όρο τροφική αλλεργία περιγράφουμε τη λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την κατανάλωση κάποιου τροφίμου και ως επακόλουθο την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων. Η συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος είναι απαραίτητη για να περιγράψουμε τον συγκεκριμένο όρο, αλλιώς μιλάμε για κάποια άλλη κλινική κατάσταση, όπως είναι, για παράδειγμα, η τροφική δυσανεξία.

Οι τρεις κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες για να παρουσιάσει κάποιος τροφική αλλεργία είναι το οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, η εμφάνιση άσθματος και το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, κυρίως κατά την παιδική ηλικία. Επομένως ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό μπορεί να οδηγήσει σε υποψία μελλοντικής εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.

Η αλλεργική συμπτωματολογία ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και τις οργανικές του ιδιομορφίες: Φουσκώματα, διάρροια, έκζεμα, γουργουρητά, πόνος στην κοιλιά, φαγούρα, εξανθήματα, δύσπνοια, ξηρός βήχας και γαστρεντερικά συμπτώματα είναι τα πιο συχνά «σημάδια» μετά την κατανάλωση έστω και ελάχιστων γραμμαρίων από το αλλεργιογόνο συστατικό. Το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα είναι το αναφυλακτικό σοκ, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα!

Τα πιο συχνά αλλεργιογόνα τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτες παρατήρησης, είναι το γάλα, τα αυγά, το σιτάρι, το ψάρι, το φιστίκι, η σόγια και οι διάφοροι ξηροί καρποί. Μια επίσκεψη στον αλλεργιολόγο σας συμβάλλει στην πιστοποίηση του «ένοχου» τροφίμου.

Υπάρχει θεραπεία για την τροφική αλλεργία; Δυστυχώς όχι. Διάφορες μελέτες αναφέρουν τρόπους ώστε να σταματήσει να αντιδρά λανθασμένα το ανοσοποιητικό στις πρωτεΐνες των τροφίμων, αλλά παρ’ όλα αυτά καμιά αναθεώρηση μελετών δεν οδήγησε σε συγκεκριμένες συστάσεις. Η λύση είναι η αποφυγή κατανάλωσης του τροφίμου που προκαλεί αλλεργική συμπτωματολογία. Η συμπτωματική θεραπεία συνιστά τη χορήγηση αντιισταμινικών, βρογχοδιασταλτικών και επινεφρίνης κατόπιν ιατρικής παρακολούθησης.

Ενοχοποιούνται για αλλεργίες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Η τροφική αλλεργία αποτελεί ένα θέμα ιδιαίτερα παρεξηγημένο στον γενικό πληθυσμό. Αφού ο αλλεργιολόγος διαγνώσει τυχόν αλλεργία σε ένα από τα πιο συχνά αλλεργιογόνα συστατικά, ο ασθενής πρέπει να βάλει κάποιο πρόγραμμα στη διατροφή του, ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση αλλεργικών συμπτωμάτων.

- Αρχικά η επίσκεψη σε έναν κλινικό διαιτολόγο, ειδικευμένο σε περιστατικά τροφικής αλλεργίας, είναι απαραίτητη για να υπάρξει ένα επαρκές πρόγραμμα εκπαίδευσης και ο σχεδιασμός ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να «κόψει» τρόφιμα που πιστεύει λανθασμένα πως θα τον ενοχλήσουν, διότι αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

- Η ικανότητα ανάγνωσης ετικετών είναι το άλφα και το ωμέγα για άτομα με τροφική αλλεργία. Τα διάφορα συστατικά πρέπει να διαβάζονται με προσοχή, για να αποκλείονται τρόφιμα που περιέχουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο συστατικό. Τρόφιμα που δεν έχουν ετικέτες, καλό είναι να μην καταναλώνονται, διότι έστω και ίχνος του αλλεργιογόνου συστατικού μπορεί να οδηγήσει τον αλλεργικό ασθενή σε αναφυλακτικό σοκ.

- Η εκπαίδευση από αξιόπιστα κλινικά βιβλία και σελίδες στο Διαδίκτυο για θέματα που αφορούν την τροφική αλλεργία θα λύσει απορίες και προβληματισμούς του πάσχοντα. Επίσης θα τον βοηθήσουν να πάρει σωστές αποφάσεις, ώστε να μην θέτει σε κίνδυνο την υγεία του. Ένα μικρό παράδειγμα είναι και τα τεστ δυσανεξίας. Πολλές φορές αναφέρονται και διαφημίζονται τεστ που αποκλείουν τρόφιμα, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Τα συγκεκριμένα τεστ δεν στηρίζονται σε καμία κλινική μελέτη και δεν είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς. Μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, έχοντας ως αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα υγείας.

- Σημαντικές είναι οι τακτικές επισκέψεις στον αλλεργιολόγο για την κλινική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι ήπιες αντιδράσεις αντιμετωπίζονται με αντιισταμινικά και με κορτιζονούχα, ενώ μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση με αδρεναλίνη. Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, επομένως η κλινική εκπαίδευση από τον ειδικό γιατρό είναι κρίσιμης σημασίας.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας. Οι έρευνες σε γενετικό – και όχι μόνο – επίπεδο υπόσχονται πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά βρίσκονται μόνο σε στάδιο πειραματικό.

untitled.png3Οι «αλλεργιογόνες» τροφές και η διατροφική τους αξία

Γάλα: Ένα φλιτζάνι γάλα των 240 ml περιέχει 120 θερμίδες, 12 γρ. υδατάνθρακες, 8 γρ. πρωτεΐνες και μικρή ποσότητα λίπος. Αποτελεί πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, ιωδίου, μαγνησίου, βιταμινών C, D, Α, Κ, Β2, Β3 και Β12.

Αυγό: Ένα αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες, 7 γρ. πρωτεΐνες και 5 γρ. λίπος. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Περιέχει βιταμίνη Β12, Β2, D, Α, σίδηρο, παντοθενικό και φυλλικό οξύ. Οι πρωτεΐνες του αυγού περιέχουν όλα τα 9 ουσιώδη, απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Ψάρι: 90 γρ. ψάρι περιέχουν περίπου 70 θερμίδες, 7 γρ. πρωτεΐνες και 3-5 γρ. λίπος. Το κυριότερο θρεπτικό του συστατικό είναι τα ω3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα γνωστά για τις ευεργετικές ιδιότητές τους για την υγεία της καρδιάς. Αποτελεί πηγή βιταμινών A και D, φωσφόρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Φιστίκι: 10 μικρά φιστίκια περιέχουν 45 θερμίδες, 9 γρ. λίπος και μικρή ποσότητα πρωτεΐνες. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά εκ των οποίων οι βιταμίνες Ε, Β3 και B6, η θειαμίνη, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο χαλκός, το φυλλικό οξύ και οι φυτικές ίνες είναι και τα πιο σημαντικά.

Σόγια: Ένα φλιτζάνι 240 ml περιέχει περίπου 80 θερμίδες και 7 μέχρι και 15 γρ. πρωτεΐνη. Περιέχει ω6 και ω3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία. Κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά της είναι το ασβέστιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη Ε.

 

untitled.png4Ενδεικτικό Διαιτολόγιο

Πρωινό

Ένα ποτήρι γάλα με ένδειξη de-lact με ένα φλιτζάνι δημητριακά ρυζιού

Μια ρυζογκοφρέτα με μια φέτα γαλοπούλα

Δεκατιανό

Ένα πορτοκάλι

Μεσημεριανό

120 γρ. κοτόπουλο στη σχάρα με ένα φλιτζάνι ρύζι και ένα φλιτζάνι βρασμένη σαλάτα: κουνουπίδι, καρότο, κολοκύθι

Μια φέτα ψωμί από ρυζάλευρο ή καλαμποκάλευρο

Σύνολο: δυο κ.σ. ελαιόλαδο

Απογευματινό

Ένα φλιτζάνι γάλα delact

Μια ρυζογκοφρέτα με μια κ.γ. μέλι

Ένα μήλο

Δείπνο

2/3 φλιτζάνι μαυρομάτικα φασόλια

Πολυσαλάτα: 1/2 φλιτζάνι καρότο, 1/2 φλιτζάνι λάχανο, 1/2 φλιτζάνι μαρούλι, 1/2 φλιτζάνι αγγούρι, 1/2 φλιτζάνι πατζάρι, μια πατάτα βραστή, δυο κ.σ. ελαιόλαδο, ξύδι (ή βαλσάμικο)

Μια φέτα ψωμί από ρυζάλευρο ή καλαμποκάλευρο.

 

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων. Μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνες τροφές.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων. Μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνες τροφές.

Tips

• Οι τροφικές αλλεργίες παρουσιάζονται πιο συχνά στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες. Το 8% αφορά παιδιά, ενώ το 3-4% ενήλικες.

• Η γενετικά τροποποιημένη σόγια μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά συμπτώματα πιο συχνά σε σχέση με τη βιολογική σόγια.

• Το 29-50% των περιπτώσεων αναφυλαξίας, το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα τροφικής αλλεργίας, σύμφωνα με περιγραφικές μελέτες, προκαλεί ετησίως 150-200 θανάτους.

• Η υπερευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο είναι δυνατόν να ελαττωθεί με την πάροδο του χρόνου, ιδίως στα βρέφη και στα νεαρά παιδιά, διότι ωριμάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

• Το μητρικό γάλα εφοδιάζει το βρέφος με αντισώματα, ώστε να ισχυροποιήσει την άμυνά του, με αποτέλεσμα να δέχεται πιο εύκολα τις πρωτεΐνες των τροφίμων, χωρίς να προκαλείται αλλεργική αντίδραση

 

 

***Συνεργάστηκε η Γεωργίου Γεωργία, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, Μsc, μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι θα κάνατε εάν πρόσβαλαν μπροστά σας έναν άνθρωπο με σύνδρομο down;

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα

Επικίνδυνα φάρμακα για την αύξηση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας μέσω ίντερνετ, καταγγέλει ο ΕΟΦ

«Ρίξτε» τα τριγλυκερίδια σε 9 βήματα