Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 0:01

Τί πιστεύουν οι άνδρες, για τις γυναίκες; ( Τί τους έμαθε η μαμά τους να πιστεύουν…)

 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, πλήττονται από τα στερεότυπα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, πλήττονται από τα στερεότυπα.

Μία 40άρα ανύπαντρη, με καλή δουλειά, δεν είναι απαραίτητα «τρελαμένη» για γάμο! Τα στερεότυπα, όμως, στιγματίζουν και αδικούν τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, λένε οι ειδικοί. Η πρόκληση είναι να γίνει αποδεκτή από τον άνδρα μια γυναίκα, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα …στερεότυπα, τα οποία φαντάζονται οι ίδιοι ότι ισχύουν.

Τι πιστεύουν στ’ αλήθεια οι άνδρες για τις γυναίκες!

Τέσσερα στερεότυπα εγκατεστειμένα βαθιά στον εγκέφαλο του «ισχυρού» φύλου, που μάλιστα ανατροφοδοτούνται διαρκώς από γενιά σε γενιά και από εποχή σε εποχή, μπαίνουν επί τάπητος από τους ειδικούς. Τί είναι αλήθεια και τί υπερβολή; Πρόκειται, άραγε, για καλά ριζωμένους μύθους ή για διαπιστώσεις που έχουν επιστημονική βάση;

«Οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ, αλλά αγάπες και λουλούδια»

Στερεότυπο 1 :"Οχι σεξ, μόνο αγάπη"

Στερεότυπο 1 :»Οχι σεξ, μόνο αγάπη»

Κοινωνικά ανέκαθεν υπήρχε η αντίληψη ότι μια γυναίκα προτιμά την τρυφερότητα, τη στοργή και τη συντροφικότητα σε σχέση με τη σεξουαλική πράξη, την ερωτική ικανοποίηση, την απόλαυση, που θεωρούνταν αμιγώς ανδρικό «προνόμιο». Πλέον, όμως, η γυναίκα έχει πρωτίστως η ίδια κατανοήσει ότι το σεξ αποτελεί μια ανάγκη και μια ευχαρίστηση, στην οποία κι εκείνη έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Έτσι, συχνά και οι ίδιες οι γυναίκες λένε ότι «λειτουργούν σαν άνδρες στο σεξ», ενώ είναι σύνηθες να τις χαρακτηρίζουν έτσι οι άνδρες, διότι πολύ απλά διεκδικούν, χωρίς οι ίδιες να το ξέρουν ή και με υπερβολικό τρόπο, το δικαίωμά τους στη σεξουαλική ικανοποίηση. Δικαίωμα που μπορεί να μη συνδυάζεται πάντα με την αγάπη και με τη συντροφικότητα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η ανάγκη της γυναίκας να νιώσει συναισθήματα, πέραν της σεξουαλικής ικανοποίησης, δεν υφίσταται και ότι δεν μπορεί να είναι πολύ ζωντανή. Επίσης, πολύ συχνά η σεξουαλική και η συναισθηματική ικανοποίηση μιας γυναίκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Στερεότυπο 2: «Θέλω να παντρευτώ»

 

«Οι γυναίκες ονειρεύονται από μικρές τον γάμο»

Αποτελεί μια κοινωνική προκατάληψη, που σαφώς απορρέει από παλαιότερα στερεότυπα, τα οποία ήθελαν τη γυναίκα που παραμένει ανύπαντρη «άτυχη», επιφορτίζοντάς την παράλληλα με ενοχές, με συναισθήματα απόρριψης, ανασφάλειας και ανεπάρκειας. Σαφώς ο γάμος, ως μια συνθήκη ολοκλήρωσης της συντροφικής σχέσης, μπορεί να αποτελεί προσδοκία και για έναν άνδρα και για μία γυναίκα. Οι γυναίκες συχνά μοιάζει να ταυτίζονται με το όνειρο του λευκού φορέματος, του γάμου, της αιώνιας πίστης, της δέσμευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι είναι και η πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η γυναίκα σεξουαλικά δικαιούτο να λειτουργεί μόνο μέσα στον γάμο και, αντίστοιχα, ο γάμος αποτελούσε την επισφράγιση της κοινωνικής της επιβίωσης. Από την άλλη πλευρά, το όνειρο μιας γυναίκας να συνδεθεί με τον άνθρωπό της μέσα από μια τελετή που το νόημά της είναι ξεχωριστό, αλλά ενδεχομένως να έχει χάσει τη σημασία του λόγω της εμπορευματοποίησής του, δεν μπορεί παρά απλώς να αποτελεί δικαίωμά της. Και προφανώς μπορεί να είναι επιθυμία και των δύο φύλων. Επίσης, πολύ συχνά ο γάμος ταυτιζόταν με το δικαίωμα της γυναίκας στη μητρότητα, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να αποτελεί απόλυτη συνθήκη, κάτι, παρ’ όλα αυτά, που σήμερα έχει αλλάξει.

Στερεότυπο 3: "Ολες θέλουν να με τυλίξουν"

Στερεότυπο 3: » Ολες θέλουν να με τυλίξουν «

«Όλες οι γυναίκες θέλουν να με “τυλίξουν”»

Αποτελεί ενδεχομένως έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους στον ανδρικό πληθυσμό. Πρόκειται για έναν ανδρικό φόβο, που πολύ συχνά γεννάται μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε γιατί η μητέρα δεν θεωρεί καμία αντάξια του μονάκριβου γιου της και δεν ανέχεται καμία παρείσφρηση στη «μοναδική» τους σχέση είτε γιατί αυτός ο φόβος εδράζεται στην ίδια την ανασφάλεια και την ανεπάρκεια του άνδρα, που μόνος του καθιστά εαυτόν μη ικανό να αγαπηθεί από μια γυναίκα. Το να επιθυμεί ένας άνθρωπος να συμβιώσει και να έχει μια μόνιμη σχέση με τον σύντροφό του – είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα – συνεπάγεται τη συνέχεια μιας σχέσης και την επιθυμία η σχέση αυτή να περάσει σε ένα επόμενο στάδιο, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις. Και ο νοών νοείτω…

Στερεότυπο 4: "Οι γυναίκες καριέρας, δεν κάνουν για ..σπίτι"

Στερεότυπο 4: «Οι γυναίκες καριέρας, δεν κάνουν για ..σπίτι»

«Αυτή είναι γυναίκα καριέρας, δεν κάνει για σπίτι…»

Στο πλαίσιο της επαγγελματικής της εξέλιξης, η γυναίκα έχει να ξεπεράσει ακόμη και σήμερα περισσότερα εμπόδια από ό,τι ο άνδρας. Μία γυναίκα που επιθυμεί να αναδειχθεί στον επαγγελματικό της χώρο, να εξελιχθεί επιστημονικά και να διεκδικήσει μία θέση στην επαγγελματική ιεραρχία δεν απαγορεύεται να έχει παράλληλα τη δυνατότητα να είναι σύζυγος, σύντροφος, μητέρα. Τι σημαίνει, αλήθεια, «γυναίκα για σπίτι»; Μια καλή νοικοκυρά, της οποίας το κέντρο του κόσμου είναι ο σύζυγός της, τα παιδιά και ό,τι απορρέει από αυτό το μοντέλο; Άρα, μια γυναίκα που γίνεται «δορυφόρος» των υπολοίπων, χωρίς η ίδια να αποτελεί μια αυτόνομη οντότητα, με επιθυμίες, ανάγκες, πρωτοβουλίες και φιλοδοξίες; Εν κατακλείδι, όπως εξάλλου αποδεικνύεται και ιστορικά, η γυναίκα έχει τη μοναδική δυνατότητα να αντεπεξέρχεται στην πολλαπλότητα των ρόλων της. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα δικής της επιλογής και μόνο.

 

***Συνεργάστηκε η κυρία Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεύτρια, κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη.

Συναίνεση εκ των υστέρων ζητά ο Αδωνις, για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και το ΠΕΔΥ

 Ροχαλητό: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην εφησυχάζετε

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα