Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 10:46

«Βοήθεια! Ο γιος μου παίζει με κούκλες…»

Είναι τα "κοριτσίστικα" παιχνίδια απαγορευμένα για τα αγόρια;

Είναι τα «κοριτσίστικα» παιχνίδια απαγορευμένα για τα αγόρια;

Οι περισσότεροι γονείς καμαρώνουν τις κόρες τους που σπρώχνουν το καρότσι με την κούκλα, αλλά δεν θα ένιωθαν το ίδιο αν έπρεπε να το κάνουν με τον μικρό τους γιο… Και με περηφάνια ενθαρρύνουν την κόρη τους να ξεκινήσει ποδόσφαιρο, αλλά τρομοκρατούνται στο αίτημα του γιου τους να κάνει μπαλέτο…

Η κατάκτηση του ρόλου του φύλου είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου. Το να γνωρίζει και πρόθυμα να συμμορφώνεται το άτομο με τις μορφές συμπεριφοράς που συνάδουν με το φύλο του αποτελεί κύριο στοιχείο της κοινωνικής προσαρμογής. Στη διαδικασία αυτή, που ξεκινά από την ηλικία των δύο ετών και, θεωρητικά, ολοκληρώνεται με την είσοδο του παιδιού στο δημοτικό σχολείο, πρωταρχική επιρροή ασκούν τα κοινωνικά στερεότυπα που χρησιμοποιούν οι ενήλικες και τα οποία στις περισσότερες κοινωνίες χαρακτηρίζονται από φανερή (ή συγκαλυμμένη) «πολικότητα».

Ο γιος σας εξερευνά τον κόσμο και προσπαθεί να αποφασίσει τι του αρέσει, χωρίς να σκέφτεται τι θα έπρεπε να του αρέσει. Είναι ευτυχισμένος παίζοντας με πριγκίπισσες, όπως θα είναι, λίγο μετά, παίζοντας με τα αυτοκινητάκια ή τα στρατιωτάκια του. Δεν υπάρχει πρόβλημα σε ένα αγόρι που παίζει στην κουζίνα ή με κούκλες, όταν φαίνεται χαρούμενο και ισορροπημένο. Αντίθετα, του μαθαίνει ότι είναι σημαντικό το να φροντίζει και δεν αποτελεί, από μόνο του, ένδειξη της μελλοντικής σεξουαλικής του προτίμησης (ομοφυλοφιλικές τάσεις).

Παρατηρήστε αν το παιδί σας νιώθει άβολα παίζοντας με παιδιά του ίδιου φύλου, αν αποφεύγει τις συναναστροφές προκειμένου να παίξει «κοριτσίστικα» παιχνίδια στο σπίτι, αν κάνει δηλώσεις τύπου «δεν θέλω να είμαι αγόρι», «δεν είμαι αγόρι, είμαι κορίτσι», αν ντύνεται με κοριτσίστικα ρούχα. Αν βλέπετε ότι οι συμπεριφορές αυτές επιμένουν, απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο για υποστήριξη, αντί να αναλάβετε να το αποτρέψετε μέσα από επίμονες και «βίαιες» προσπάθειες, που θα το κάνουν να αισθανθεί ότι δεν το αγαπούν και δεν το αποδέχονται.

Τα αγοράκια καλλιεργούν την ευαισθησία τους.

Τα αγοράκια καλλιεργούν την ευαισθησία τους.

Το γεγονός ότι ο γιος σας παίζει με κοριτσίστικα πράγματα ή ίσως αναπτύσσει χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τα κορίτσια, όπως ευαισθησία και πραότητα, είναι ένδειξη ότι ως γονείς είστε ανοιχτοί και υποστηρικτικοί και του παρέχετε πρότυπα που ξεπερνούν το «αγορίστικο παιχνίδι». Δεν αποτελεί, από μόνο του, ένδειξη της μελλοντικής σεξουαλικής του προτίμησης. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας λατρεύει να πειραματίζεται με το περιβάλλον και παίρνει πολύτιμα μαθήματα από τη διαδικασία αυτή. Το να το κάνουμε να αισθανθεί άσχημα μόνο και μόνο επειδή προτιμά συγκεκριμένα παιχνίδια ή αντικείμενα απλώς θα το μπερδέψει. Το να το επικρίνουμε και να αποδοκιμάσουμε τη συμπεριφορά του θα του μάθει ότι η αγάπη των γονιών του δίνεται με όρους. Πίσω από τις αντιδράσεις αυτές, πρέπει να αποδεχτούμε, ως ενήλικες, ότι δεν κρύβεται παρά μόνο ο φόβος της ομοφυλοφιλίας. Το συμπέρασμα, όμως, ότι το αγόρι που παίζει με κοριτσίστικα πράγματα έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις είναι παντελώς αυθαίρετο. Κοιτάξτε προσεκτικά τι κάνει και προσπαθήστε να το ερμηνεύσετε μέσα στο πλαίσιο του τι παιδί είναι και κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί. Σκεφτείτε μήπως ό,τι μαθαίνει από αυτές τις ενασχολήσεις είναι ουσιαστικό και πολύτιμο για εκείνο.

Ως γονιός είναι σημαντικό να εμπιστεύεστε και να αξιολογείτε τη δική σας κρίση.

 

*** Συνεργάστηκε η Μαρία Πρωτοπαπά, Β.Α., Μ.Sc., Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παιδιού και Οικογένειας 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μικρές αλήθειες για τους αριστερόχειρες

Ροχαλητό: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην εφησυχάζετε

Έτσι λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα VIDEO

Μυστικά Ομορφιάς για μικρές κυρίες