Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 15:11

«Χρεωμένοι» μέχρι και στο ύπνο τους, οι έλληνες

 

Αντιμετωποι με τον "κλέφτη" του ύπνου.

Αντιμετωποι με τον «κλέφτη» του ύπνου.

Οι διαταραχές ύπνου τείνουν να μετατραπούν σε μια απειλητική για την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου επιδημία. Εξαπλώνονται συνεχώς, αυξάνοντας παράλληλα και το προσωπικό «χρέος ύπνου» του καθένα. Τουλάχιστον 1 1/2 ώρα ύπνου έχουν χάσει σήμερα οι άνθρωποι σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Ο καλός ύπνος, όμως, είναι μία από τις βασικότερες και… ξεκούραστες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την υγεία μας. Ενώ η απώλεια αυτής της πολύτιμης, όπως αποδεικνύεται, μιάμισης ώρας οδηγεί σε μειωμένη εγρήγορση κατά 32%, γεγονός που συνδέεται με απώλεια μνήμης, ενώ εγκυμονεί μέχρι και διπλάσιο κίνδυνο για εργατικό ατύχημα, σύμφωνα με έρευνες.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει «χτυπήσει» πολύ περισσότερο και τους Ελληνες, με καταλυτικό παράγοντα την οικονομική ύφεση που ταλανίζει την χώρα.  Στη χώρα μας, δε, το «χρέος ύπνου» βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική ύφεση. Δεν είναι, όμως, μόνο το άγχος που προκαλούν οι οικονομικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας, αλλά και άλλες αιτίες που επηρεάζουν τον ύπνο μας, όπως, π.χ οι οργανικές.

«Θυσιάζουν» τον ύπνο τους οι Έλληνες εργαζόμενοι

Ένας στους τρεις Έλληνες θυσιάζει, πλέον, τον ύπνο του, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εργασίας και της προσωπικής ζωής, είτε ξυπνώντας πολύ νωρίς είτε μένοντας άγρυπνος έως πολύ αργά το βράδυ. Αυτό προέκυψε από την παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Regus, που δραστηριοποιείται σε παροχές υπηρεσιών προς επιχειρήσεις. Το δείγμα ήταν 24.000 επιχειρηματικά στελέχη από 90 χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ο συντομότερος χρόνος μετακίνησης (30%) και η μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία (23%) θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο ώστε να τον αφιερώσουν στην οικογένειά τους ή σε περισσότερες ώρες ύπνου.

Οταν ο ύπνος από αυτονόητο, γίνεται … ζητούμενο

....και το μάτι "γαρίδα" !

….και το μάτι «γαρίδα» !

Ο ύπνος είναι ένας μηχανισμός επανόρθωσης του οργανισμού. Στη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος αναδιοργανώνεται και ανακτά δυνάμεις. Καλός ύπνος σημαίνει ποιοτικός και επαρκής ύπνος. Κακός ύπνος το βράδυ συνήθως συνοδεύεται από κακή απόδοση αλλά και κακή διάθεση την επόμενη ημέρα.

Πάντως, οι ανάγκες για ύπνο διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Μερικά άτομα ξεκουράζονται με λιγότερες από 5 ώρες νυχτερινού ύπνου, ενώ άλλα άτομα «απαιτούν» περισσότερες από 10 ώρες ύπνου για να αισθανθούν ξεκούραστοι και αναπαυμένοι. Για τους ενήλικες, κατά μέσο όρο, θεωρούνται απαραίτητες 7-8 ώρες ύπνου το βράδυ. Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι η ποσότητα του ύπνου εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε οργανισμού. «Ένας άνθρωπος κοιμάται καλά, όταν την επόμενη ημέρα είναι λειτουργικός, δηλαδή μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και στο πρόγραμμα της ημέρας του χωρίς δυσκολία, κόπωση, υπερένταση, εκνευρισμό. Το σώμα του έχει προλάβει να ξεκουραστεί και να διορθώσει τις φθορές που υφίσταται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμη κι αν ο ύπνος του είναι 5 ώρες» εξηγεί η κυρία Αναστασία Αμφιλοχίου, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο «Σισμανόγλειο». Σε κάθε περίπτωση, διαταραχές στον ύπνο που διαρκούν πάνω από έναν μήνα, θα πρέπει να οδηγούν στον γιατρό, ώστε να διερευνηθεί το πρόβλημα και να εντοπιστούν τα υποκείμενα αίτια.

  Αϋπνία, η πιο συχνή διαταραχή ύπνου

Η αϋπνία είναι η πιο συχνή και βασανιστική διαταραχή του ύπνου στον δυτικό κόσμο. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους θα παρουσιάσει αϋπνία σε κάποια φάση της ζωής του. Μάλιστα, φαίνεται ότι η αϋπνία προτιμά το γυναικείο φύλο και τους ηλικιωμένους. Οι ειδικοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι δύο αυτές κατηγορίες πλήττονται περισσότερο από το άγχος στη ζωή τους. Ωστόσο, σταθερά, η χρόνια αϋπνία εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού της αϋπνίας. Το κριτήριο είναι ο μη επαρκής και ποιοτικός ύπνος, που δεν επιτρέπει την καλή λειτουργία του οργανισμού την επόμενη ημέρα. Οι ειδικοί διακρίνουν την αϋπνία σε τρεις τύπους: α) τύπος επελεύσεως (όταν αργεί να έρθει ο ύπνος), β) τύπος διακρατήσεως (όταν το άτομο ξυπνά στη μέση της νύχτας και δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί), γ) τύπος αφυπνίσεως (όταν ο πάσχων ξυπνά πολύ νωρίς). Όποιος τύπος αϋπνίας κι αν εμφανίζεται, οι επιπτώσεις είναι ίδιες: υπνηλία, μειωμένη απόδοση, κακή διάθεση την επόμενη ημέρα.

Οδηγώ και… νυστάζω

Μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της αϋπνίας και του συνδρόμου άπνοιας, κυρίως λόγω της υπνηλίας που προκαλείται, είναι ο αυξημένος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Έρευνες από διεθνείς φορείς έχουν δείξει ότι όσοι πάσχουν από το σύνδρομο άπνοιας έχουν εφτά φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα. Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα σε δείγμα Ελλήνων οδηγών, από έρευνα που έκανε η Μονάδα Ύπνου του νοσοκομείου «Σισμανόγλειο». Από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από ασθενείς με σοβαρή άπνοια, το 60% παραδέχτηκε υπνηλία στην οδήγηση, ενώ το 15% είχε τροχαίο ατύχημα (πραγματικό ή βγήκε από τον δρόμο).

 

Οι παράγοντες διαταραχής του ύπνου είναι πολλοί.

Οι παράγοντες διαταραχής του ύπνου είναι πολλοί.

Τι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο

Ως διαταραχές του ύπνου ορίζονται οι παθήσεις που προκαλούνται από δυσλειτουργία μηχανισμών, που συμβαίνουν μόνο στη διάρκεια του ύπνου, αλλά προκαλούν συμπτώματα που ενοχλούν τον ασθενή και όταν είναι ξύπνιος. Υπάρχουν γύρω στις 80 διαταραχές ύπνου, με συχνότερες την αϋπνία και την υπνική άπνοια. Άλλες διαταραχές ύπνου είναι το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου, η διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες, το λεγόμενο τζετ λαγκ κ.ά. Πάντως, η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει σημαντικά και σωρευτικά τον οργανισμό – ειδικότερα, συσχετίζεται με πτώση του ανοσοποιητικού, με ορμονικές διαταραχές, με έντονο στρες, με αύξηση βάρους, με πρόωρο γήρας. Τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία παρουσιάζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για αυτοκινητικά δυστυχήματα, για κατάχρηση ουσιών και για κατάθλιψη.

Οι κυριότεροι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα και στην επάρκεια του ύπνου είναι:

• Σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας ύπνου

Αποτελεί τη συχνότερη οργανική αιτία υπνηλίας. Η πιο ισχυρή ένδειξη του συνδρόμου είναι το ροχαλητό. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 30%-50% του πληθυσμού ροχαλίζει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι όλοι όσοι ροχαλίζουν έχουν πρόβλημα ύπνου. Το σύνδρομο άπνοιας εμφανίζεται στο 4% των ανδρών και στο 2% των γυναικών. Όταν εκδηλώνεται στον ύπνο, η αναπνοή διακόπτεται και το άτομο ξυπνάει αντανακλαστικά. Αυτό γίνεται κατ’ επανάληψη, οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να φτάσουν και τις 300 ή και περισσότερες, σε ένα βράδυ, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν τον βαθύ ύπνο. Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της άπνοιας ύπνου παρουσιάζουν έντονο ροχαλητό στον ύπνο, καθώς επίσης κόπωση, υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο άπνοιας – υπόπνοιας συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επιστήμονες, γιατί συνδέεται με πολλές επιπτώσεις στην υγεία των ατόμων. Συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη, διαταραχές μνήμης, κρίσης, συγκέντρωσης, καθώς και με σεξουαλικές διαταραχές, κυρίως στους άνδρες. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις στη γενική υγεία των ασθενών και με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως αρτηριακή υπέρταση, έμφραγμα, εγκεφαλικό, αρρυθμία, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς, εφόσον δεν υποβληθούν στην κατάλληλη θεραπεία.

Οι αϋπνίες προκαλούν...επιθετικότητα! (χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία Insomnia με τον Αλ Πατσίνο)

Οι αϋπνίες προκαλούν…επιθετικότητα! (χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία Insomnia, με τον Αλ Πατσίνο)

• Ασθένειες

Πολύ συχνά οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να υποκρύπτουν κάποια πάθηση ή να οφείλονται σε ασθένεια. Αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα, όπως το άσθμα και η καρδιακή ανεπάρκεια, συνδέονται με αϋπνία. Επίσης, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και με προβλήματα στον προστάτη, λόγω της συχνουρίας που συνεπάγονται οι νόσοι, έχουν συχνά προβλήματα ύπνου.

 • Στρες

Το στρες είναι βασικός παράγοντας για τη διαταραχή ύπνου. Σε κατάσταση στρες, είτε πρόκειται για προσωπικό, επαγγελματικό ή οικογενειακό πρόβλημα, το πρώτο που επηρεάζεται είναι ο ύπνος. Στις Μονάδες Μελέτης Ύπνου καταγράφεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια σημαντική αύξηση των ατόμων που ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου.

Η χρήση του ιντερνετ μεταμεσονύκτιες ώρες, προκαλεί αϋπνίες.

Η χρήση του ιντερνετ μεταμεσονύκτιες ώρες, προκαλεί αϋπνίες.

    • Ωράριο ύπνου

Ο άνθρωπος είναι «προγραμματισμένος» να εργάζεται την ημέρα και να κοιμάται το βράδυ. Ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής της 24ωρης καθημερινότητας συνδέεται με μια, ακόμη, διαταραχή ύπνου, πολύ πρόσφατα αναγνωρισμένη, τη διαταραχή του ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες. Έτσι, ένα πρόγραμμα που είναι αντίθετο με τις φυσιολογικές ώρες ύπνου ή που περιλαμβάνει πολλές αλλαγές στις ώρες του ύπνου, όπως αυτό των γιατρών, των νοσηλευτριών, των εργαζομένων σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε τηλεπικοινωνίες, σε αεροδρόμια και πολλών άλλων επαγγελμάτων, απορρυθμίζει τον λεγόμενο κιρκαδιανό ρυθμό (είναι ο 24ωρος βιολογικός κύκλος, που ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος σε σχέση με την ημέρα και τη νύχτα). Το αποτέλεσμα είναι οι διαταραχές ύπνου – μάλιστα το 10% των εργαζομένων σε βάρδιες εμφανίζει προβλήματα ύπνου.

    • Χρόνιος πόνος

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από κάποιον χρόνιο πόνο, ο οποίος οφείλεται συνήθως σε κάποιο λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό χρόνιο νόσημα. Μια χρόνια οστεοαρθρίτιδα, µια χρόνια οσφυαλγία ή ισχιαλγία µπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

 • Τζετ λαγκ

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά και διασχίζουν μονομιάς πολλές ζώνες ώρας αναστατώνουν το εσωτερικό βιολογικό τους ρολόι. Αυτό «αποσυγχρονίζεται» λόγω της διαφοράς με την εξωτερική ώρα και όλος ο οργανισμός βιώνει μια κατάσταση ανισορροπίας, με συνέπεια ο ταξιδιώτης να αδυνατεί να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας όταν φθάνει στον προορισμό του, υποφέροντας για ώρες ή και για μέρες από αϋπνίες, ναυτία, κόπωση.

 • Ορμονικές αλλαγές

Η εμμηνόπαυση και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες αλλά και τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης ευθύνονται για πολλές διαταραχές του ύπνου. Τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι από τους πιο ισχυρούς διεγέρτες του νευρικού συστήματος. Με δεδομένο ότι τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι αυξημένα τουλάχιστον στο 30% του πληθυσμού, και όχι μόνο σε διαβητικούς ασθενείς, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οι πιθανότητες να εμφανίσει διαταραχές ύπνου είναι μεγάλες.

• Φάρμακα

Η φαρμακευτική αγωγή είναι συχνή αιτία αϋπνίας, ιδιαίτερα όταν το χρονοδιάγραμμα της αγωγής ορίζει τα φάρμακα να λαμβάνονται βραδινή ώρα ή σε αυξημένη δοσολογία. Συνήθως οι γιατροί ενημερώνουν για τις παρενέργειες των φαρμάκων, μεταξύ των οποίων και η επίδρασή τους στον ύπνο, ωστόσο οποιαδήποτε διαταραχή του ύπνου, που συμπίπτει με κάποια αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή, χρειάζεται να κοινοποιηθεί στον γιατρό.

 

Οι αϋπνίες θεραπεύονται σε εξειδικευμένα ιατρεία ύπνου.

Οι αϋπνίες θεραπεύονται σε εξειδικευμένα ιατρεία ύπνου.

Μπορούμε να ξαναβρούμε τον ύπνο μας;

 

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας προϋποθέτει ότι έχει εντοπιστεί ο λόγος που την προκαλεί. Συνεπώς, εξαρτάται από τη διαταραχή του ύπνου η αντιμετώπισή της.

Ιδιαίτερη προσέγγιση χρειάζεται το σύνδρομο άπνοιας ύπνου. Η διάγνωση της άπνοιας κατά τον ύπνο γίνεται στις εξειδικευμένες Μονάδες Μελέτης Ύπνου με την πολυυπνογραφία ή την πολυσωματοκαταγραφική μελέτη, η οποία προϋποθέτει τη διανυκτέρευση του ασθενούς. Ο ασθενής συνδέεται με καταγραφικό μηχάνημα μέσω ηλεκτροδίων, τα οποία ελέγχουν την αναπνοή, την καρδιακή λειτουργία, τη ροή του αέρα από τη μύτη και το στόμα, καθώς και όποια άλλη λειτουργία θεωρείται ότι διαταράσσεται κατά τον ύπνο. Τα αποτελέσματα της εξέτασης επιτρέπουν στον γιατρό να επιλέξει και την κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις χορηγείται συσκευή θετικής πίεσης, που εφαρμόζεται το βράδυ στον ύπνο. Σε μικρότερης βαρύτητας σύνδρομο βοηθά η εφαρμογή ενδοστοματικών συσκευών. Σπανίως και σε ειδικές καταστάσεις μπορεί να επιλεγεί χειρουργική θεραπεία.

 Η ιεροτελεστία του ύπνου

Η πρώτη συμβουλή των ειδικών προς όσους ταλαιπωρούνται από αϋπνία, που δεν οφείλεται στο σύνδρομο άπνοιας (για το οποίο πρέπει να προηγηθεί η εξέταση στη Μονάδα Μελέτης Ύπνου) ή σε άλλες χρόνιες σοβαρές παθήσεις (για τις οποίες η θεραπεία δίδεται σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο ιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή), είναι να υιοθετήσουν μια σειρά από απλούς κανόνες, που αρχίζουν από πολύ νωρίς και από πολλά σημεία του σπιτιού, πριν καταλήξουν στο υπνοδωμάτιο και στο πολυπόθητο «ραντεβού» με τον Μορφέα. Οι κανόνες αφορούν τη διατροφή, την άσκηση, την καθαριότητα, ακόμη και τις σχέσεις με τους άλλους.

 Οι κανόνες του «καλού ύπνου»

Ο καλός ύπνος ξεκινά από την… κουζίνα. Η κατανάλωση αμυλούχων τροφών φαίνεται να συνδέεται με τη μείωση των διαταραχών του ύπνου. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι υδατάνθρακες αυξάνουν στο αίμα τα επίπεδα της τρυπτοφάνης, η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη, που είναι η ουσία που σχετίζεται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και επομένως ευνοεί τον ύπνο. Ένα πιάτο ζυμαρικών χωρίς σάλτσα, κάποιο γαλακτοκομικό, π.χ. ένα γιαούρτι ή ένα γάλα με μέλι και ένα τοστ, ή ένα σνακ με υδατάνθρακες και φρούτα μπορεί να συμβάλει σε έναν καλό ύπνο. Ιδανικός χρόνος για το βραδινό είναι δυο με τρεις ώρες πριν από τη βραδινή κατάκλιση. Τέλος, είναι καλύτερο να προηγηθεί ένα ελαφρύ βραδινό πριν από τον ύπνο, παρά να πέσει κάποιος στο κρεβάτι του με άδειο στομάχι. Κι αυτό διότι η υπογλυκαιμία της νηστείας προκαλεί έκκριση ορμονών, οι οποίες ουσιαστικά διεγείρουν τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διαδικασία του ύπνου. Απαγορεύεται «διά ροπάλου» η κατανάλωση αλκοόλ, καφέ καθώς και όλων των ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη (τσάι, αναψυκτικά τύπου cola κ.λπ.), καυτερών και λιπαρών φαγητών. Σε περιπτώσεις που δεν λειτουργούν οι άλλες διατροφικές συμβουλές, η επιλογή ενός αφεψήματος, όπως η βαλεριάνα, η πασιφλόρα, η λεβάντα, ο λυκίσκος, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα.

Το ήρεμο περιβάλλον βοηθά τον καλό ύπνο.

Το ήρεμο περιβάλλον βοηθά τον καλό ύπνο.

 Το κρεβάτι είναι το… Α και το Ω του καλού ύπνου. Το στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε σκληρό ούτε μαλακό. Τα πολύ σκληρά στρώματα

πιέζουν τα βαριά μέρη του σώματος, όπως η λεκάνη, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα υπερβολικά μαλακά δημιουργούν καμπύλη στο σώμα, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις να μην ξεκουράζονται και να ξυπνάτε κουρασμένοι.

 Το περιβάλλον του υπνοδωματίου πρέπει να καταπραΰνει τις εντάσεις και τα άγχη. Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα των τοίχων του υπνοδωματίου ενδείκνυται να είναι σε απαλούς τόνους, η θερμοκρασία του πρέπει να είναι γύρω στους 20 βαθμούς, ο φωτισμός πρέπει να είναι απαλός, με λάμπες κίτρινου φωτισμού, εάν είναι δυνατό και με dimmer.

 Το «σαβουάρ βιβρ» του ύπνου περιλαμβάνει ένα χαλαρωτικό ντους, το κλείσιμο των   ηλεκτρονικών συσκευών, ιδίως της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού υπολογιστή, των κινητών, το χαμήλωμα των φώτων και το ελαφρύ δυνάμωμα μιας χαλαρωτικής μουσικής. Οι φανατικοί της άσκησης γνωρίζουν ότι τα οφέλη της στον οργανισμό φαίνονται μόνο όταν η άσκηση γίνεται τρεις με τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο.

Οι έντονες συζητήσεις για προβλήματα και θέματα της εργασίας ή της οικογένειας καλό είναι να αποφεύγονται δυο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο. Τα οικονομικά ζητήματα προφανώς και μονοπωλούν τον ύπνο και τον… ξύπνιο των περισσοτέρων, αλλά το μέτρο υπαγορεύει αυτοέλεγχο και αυτοπεριορισμό.

 

Αποτελεσματικές είναι και οι εναλλακτικές θεραπείες.

Αποτελεσματικές είναι και οι εναλλακτικές θεραπείες.

Φροντίστε τον ύπνο σας «εναλλακτικά»

Η εναλλακτική ιατρική έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Ιδιαίτερα η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Η ομοιοπαθητική μέσα από τη λήψη ενός καλού ιστορικού προσπαθεί να ενισχύει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού και παράλληλα να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, με τη χορήγηση του κατάλληλου κάθε φορά ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Καλά αποτελέσματα έχει και ο βελονισμός. Με τη χρήση ειδικών βελονών, κυρίως στα δάχτυλα του ποδιού, στα χέρια, στην πλάτη, στα αυτιά και στην κοιλιά, που στοχεύουν στην εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας στον οργανισμό, η μέθοδος προσπαθεί να καταπολεμήσει τις αϋπνίες.

 Ύστατη λύση, τα χάπια

Σημαντική είναι η δράση της μελατονίνης – ως φάρμακο ή ως συμπλήρωμα διατροφής. Πρόκειται για την ορμόνη που εκκρίνεται φυσιολογικά από τον οργανισμό μόλις πέφτει το σκοτάδι και τον προετοιμάζει για ύπνο. Πρόκειται για σκεύασμα που προορίζεται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Σε άλλες περιπτώσεις τα σκευάσματα είναι και αγχολυτικά. Γενικά, τα υπναγωγά χάπια ενδείκνυνται σε σοβαρές μορφές αϋπνίας, που συνήθως συνυπάρχουν με ψυχικές νόσους. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση των υπναγωγών επιφέρει κάποιες παρενέργειες, όπως η υπνηλία την επόμενη ημέρα, και πρέπει να είναι περιστασιακή και μόνο κατόπιν αυστηρής ιατρικής οδηγίας.

 

 

***Συνεργάστηκε η Αναστασία Αμφιλοχίου, πνευμονολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Ύπνου (ΕΛΕΔΥ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τί πιστεύουν οι άνδρες, για τις γυναίκες; ( Τί τους έμαθε η μαμά τους να πιστεύουν…)

Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τον μετρητή… άγχους

Σε θέσεις μάχης ο ιατρικός κόσμος για το νέο ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) του Α.Γεωργιάδη

Συναίνεση εκ των υστέρων ζητά ο Αδωνις, για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και το ΠΕΔΥ