Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 8:38

Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τον μετρητή… άγχους

«Mετρητή άγχους» δημιούργησε το Eργαστήριο Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ

 

Μπορεί να μετρηθεί το άγχος; Μα, φυσικά! Το απέδειξαν οι ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημιούργησαν μια συσκευή βιο-ανάδρασης για αναγνώριση συναισθημάτων.

Ο… «μετρητής άγχους» που δημιούργησε το εργαστήριο Πολυμέσων του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Θρασύβουλου Τσιάτσου, συνδέει στον υπολογιστή τον ενδιαφερόμενο με ένα ειδικό περικάρπιο και έναν κλιπ – αισθητήρα που τοποθετείται στον λοβό του αυτιού.

Στη συνέχεια μετρά τον παλμό της καρδιάς, την εφίδρωση στην επιδερμίδα και τη θερμοκρασία. Με τις τρεις αυτές παραμέτρους, η αξιοπιστία των μετρήσεων για την αναγνώριση των συναισθημάτων φθάνει τώρα το 85%. Στις σκέψεις βέβαια των επιστημόνων είναι να προστεθούν κι άλλες παράμετροι.

Ο μετρητής αναπτύχθηκε στο πλαίσιο έρευνας για τη συμπεριφορά των φοιτητών, που εξέτασε κυρίως τη σχέση άγχους και απόδοσης.

Με τη βοήθεια ειδικού ψυχολογου, οι φοιτητές εντόπισαν τις δικές τους "συναισθηματικές" περιοχές.

Με τη βοήθεια ειδικού ψυχολογου, οι φοιτητές εντόπισαν τις δικές τους «συναισθηματικές» περιοχές.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Ιπποκράτης Αποστολίδης σημείωσε πως «είναι σημαντικό να καταλάβει εγκαίρως ο φοιτητής αν διακατέχεται από άγχος και σε ποιον βαθμό, γιατί πολλές φορές, όταν αυτό ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια, είναι αργά».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του συναισθηματικές περιοχές, γι’ αυτό πριν από τις κανονικές μετρήσεις προηγήθηκε δοκιμαστική μέτρηση υπό την ευθύνη ειδικού ψυχολόγου.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, «πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με την παρουσία υπό εξέταση φοιτητών, κάποιες εκ του σύνεγγυς και κάποιες εξ αποστάσεως.

Οι φοιτητές παρακολουθώντας τις ενδείξεις άγχους τους είχαν εκπαιδευθεί από την ψυχολόγο, ώστε όταν οι ενδείξεις ήταν υψηλές να εφαρμόζουν μία τεχνική χαλάρωσης, χρησιμοποιώντας τη διαφραγματική αναπνοή».

Η επίγνωση της συναισθηματικής κατάστασης της τάξης, τόσο εξ αποστάσεως όσο και εκ του σύνεγγυς, φαίνεται να είναι αρκετά χρήσιμη και μειώνει τη διδακτική απόσταση ανάμεσα στον καθηγητή και τους μαθητές. Επίσης συμβάλλει στην αυτορρύθμιση καθηγητή και σπουδαστών, με στόχο τη δημιουργία καλύτερου κλίματος.

Έπειτα από προσωπικές συνεντεύξεις με τους φοιτητές, διαπιστώθηκε ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι ενδείξεις άγχους στις διάφορες φάσεις των δραστηριοτήτων ανταποκρίνονταν στην προσωπική αίσθηση των φοιτητών για τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η ανίχνευση συναισθημάτων κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών δοκιμασιών είναι πολύ χρήσιμη πληροφορία. Ο καθηγητής παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις των μετρήσεων είχε μια επιπλέον εικόνα των φοιτητών του, λιγότερο προφανή, για τις αντιδράσεις του συναισθηματικού τους κόσμου.

Οι φοιτητές, παρακολουθώντας τις ενδείξεις άγχους τους, είχαν επιπλέον κίνητρο να προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν στην έντονη συναισθηματική τους κατάσταση.

Οι φοιτητές, παρακολουθώντας τις ενδείξεις άγχους τους, είχαν επιπλέον κίνητρο να προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν στην έντονη συναισθηματική τους κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ροχαλητό: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην εφησυχάζετε

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα

Τι θα κάνατε εάν πρόσβαλαν μπροστά σας έναν άνθρωπο με σύνδρομο down;

Ανδρες-Γυναίκες: Αντιδρούμε διαφορετικά στα φάρμακα