Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 3:35

Το ευεργετικό κολλαγόνο στην oστεοπόρωση

Το κολλαγόνο, όπλο κατά της οστεοπόρωσης.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο, μειώνει την αποδόμηση των οστών.

 Γράφει : Αθανάσιος Μπαδέκας, ορθοπαιδικός χειρουργός, ιδρυτικό μέλος ΕΛΙΟΣ (Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης)

Το οστό αποτελείται από ανόργανα μέταλλα, όπως ο υδροξυαπατίτης, και οργανικές πρωτεΐνες. Το κολλαγόνο αποτελεί την κύρια οργανική πρωτεΐνη του οστού, το 30% της σύνθεσής του. Εκτός από ποσότητα στη δομή του οστού προσθέτει και ποιότητα, διότι τα μόρια του κολλαγόνου είναι το δίκτυο πάνω στο οποίο άλλα μέταλλα έρχονται να επικαθίσουν για να σχηματίσουν τη δομή του οστού – αυτή η συνεχής δόμηση και αναδόμηση του οστού κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι που καθορίζει και την οστική μας πυκνότητα.

Νέες μελέτες έδειξαν ότι το κολλαγόνο βοηθά επιπρόσθετα και με έναν άλλο τρόπο: Η χρήση του υδρολυμένου κολλαγόνου βοηθά στη μείωση της οστικής αποδόμησης, μειώνοντας την απέκκριση από το σώμα προϊόντων αποδόμησης του οστικού κολλαγόνου. Σε μελέτες γυναικών με μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση η καλσιτονίνη (σε δόση 100 μον. δυο φορές εβδομαδιαίως) σε συνδυασμό με υδρολυμένο κολλαγόνο (10 gr/24ωρο) μείωσε την απέκκριση των διασταυρούμενων δεσμών της πυριδινολίνης (προϊόντα αποδόμησης του οστικού κολλαγόνου) από τα ούρα περισσότερο από την καλσιτονίνη μόνη της. Ο υδρολυμένος τύπος του, το υδρολυμένο κολλαγόνο, χορηγούμενο από το στόμα, απορροφάται καλά από το γαστρεντερικό σύστημα και αθροίζεται στους αρθρικούς χόνδρους, όπου αυξάνει σημαντικά τη σύνθεση των εξωκυττάριων μακρομορίων της θεμέλιας ουσίας από τα χονδροκύτταρα.

Υγιές και οστό με οστεοπόρωση.

Με την ηλικία, η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται και αποδυναμώνεται η δομή των κυττάρων του οστού.

Με την ηλικία η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται και αποδυναμώνονται οι δομές των κυττάρων, το δέρμα γίνεται λεπτότερο, υπάρχει τριχόπτωση, δημιουργούνται ρυτίδες, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι γίνονται λιγότερο ελαστικοί και οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες. Παράλληλα συνυπάρχει μείωση της οστικής μάζας, καθώς μειώνονται τα μόρια του κολλαγόνου από τη λεγόμενη οστική δοκίδωση και δεν αναπαράγονται με την αύξηση της ηλικίας από τον οστικό μεταβολισμό του ατόμου με αποτέλεσμα γήρανση του οστού και οστεοπόρωση.

Το υδρολυμένο κολλαγόνο χορηγείται από το στόμα σε δόση 10 gr ημερησίως. Η κλινική του χρήση συνδέεται με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως γαστρεντερικές, χαρακτηριζόμενες από μετεωρισμό ή δυσάρεστη γεύση.

Θα πρέπει στους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση (εμμηνόπαυση, κληρονομικότητα, κάπνισμα κ.ά.) να προσθέσουμε και την ανεπαρκή λήψη κολλαγόνου, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια πάθηση του μεταβολισμού των οστών με ανεπάρκεια κολλαγόνου και πολύ μεγάλη οστεοπόρωση, που οδηγεί ακόμη και σε αυτόματα κατάγματα, η ατελής οστεογένεση.

Τα τελευταία 30 χρόνια η έρευνα πάνω στην Οστεοπόρωση, σημείωσε αλματώδη εξέλιξη, την οποία πυροδότησε η συνεχής γήρανση του πληθυσμού.

Τα τελευταία 30 χρόνια η έρευνα πάνω στην Οστεοπόρωση, σημείωσε αλματώδη εξέλιξη, την οποία πυροδότησε η συνεχής γήρανση του πληθυσμού.