Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 19:21

Τι προκαλεί η bigorexia στους άνδρες

Εγκλωβισμένος στην εικόνα του είναι ο σύγχρονος άνδρας

Εγκλωβισμένος στην εικόνα του είναι ο σύγχρονος άνδρας

Τους βλέπουμε να «λιώνουν» στα γυμναστήρια και να περιφέρουν τα «six packs» τους στις παραλίες. Είναι οι άνδρες που έχουν εμμονή με τη γράμμωση και τον μυϊκό όγκο και, σύμφωνα με νέα έρευνα, πιστεύουν ότι τα φουσκωτά μπράτσα καθρεφτίζουν τον ανδρισμό. Στον αντίποδα, αυτοί που έχουν εμμονή με το αδυνάτισμα ταυτίζονται περισσότερο με γυναικείες συμπεριφορές, ενώ όσοι είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους και πιστεύουν πως δεν είναι αρκετά μυώδεις πάσχουν από «bigorexia» ή, αλλιώς, μυϊκή δυσμορφία.Η ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Eating Disorders» και δείχνει ότι και τα δύο φύλα μπορεί να εγκλωβιστούν στην εικόνα τους.

Μέχρι σήμερα, πάντως, υπήρχε η πεποίθηση ότι η σεξουαλικότητα είναι η βασική αιτία που προκαλεί αυτήν τη διαταραχή, αλλά, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, πιο σημαντικό ρόλο παίζει η εικόνα που έχουν οι ίδιοι οι άντρες για τον εαυτό τους. Οι άντρες που πήραν μέρος στη μελέτη συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο έτσι σχεδιασμένο, ώστε να δείχνει πώς βλέπουν τον εαυτό τους σε σχέση με τα κοινά στερεότυπα που αφορούν σε αντρικές σκέψεις και συμπεριφορές. Όσοι είχαν ισχυρή επιθυμία για μυϊκή τόνωση και όγκο, προτιμούσαν τις παραδοσιακές αντρικές συμπεριφορές.

Η "μυική δυσμορφία" προκαλείται από την προσπάθεια του άνδρα να αποδείξει τον ανδρισμό του.

Η «μυική δυσμορφία» προκαλείται από την προσπάθεια του άνδρα να αποδείξει τον ανδρισμό του.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες που πάσχουν από νευρική ανορεξία είναι λιγότερο “άντρες” ούτε ότι οι άντρες που ενδιαφέρονται για μυϊκό όγκο και πάσχουν από μυϊκή δυσμορφία είναι περισσότερο ανδροπρεπείς. Είναι παρ’ όλα αυτά μια ένδειξη της πίεσης που δέχονται οι άντρες τη σημερινή εποχή να προσδιορίσουν και να αποδείξουν τον αντρισμό τους» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Stuart Murray.

Ο Dr Murray επισήμανε, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των αντρών που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το σώμα τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι θέλουν να αδυνατίσουν είτε ότι θέλουν να αυξήσουν τον μυϊκό τους όγκο. Και στις δύο περιπτώσεις, λένε οι ειδικοί, όταν το σώμα γίνεται εμμονή, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, αφού τις περισσότερες φορές γίνεται κατάχρηση στεροειδών, ακολουθείται ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής, υπάρχουν προβλήματα ύπνου, συχνά συμπεριφοράς και γενικότερα αδυναμία να διατηρήσει κανείς μια ισορροπημένη ζωή.