Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 17:10

Ελεύθερη και πάλι η είσοδος στα νοσοκομεία. Απόσυρση του 25ευρου από τον Υπουργό της Υγείας

Από σήμερα δεν ισχύει το εισητήριο του 25ευρου στα δημόσια νοσοκομεία

Από σήμερα δεν ισχύει το εισητήριο του 25ευρου στα δημόσια νοσοκομεία

Με απόφαση της κυβέρνησης και επείγουσα τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή αποσύρθηκε από τον Υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη το άδικο και αντιλαϊκό μέτρο της είσπραξης του ποσού των 25 ευρώ για την εισαγωγή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα προτάθηκε το περισσότερο λογικό και αυτονόητο αντισταθμιστικό μέτρο της αύξησης 5 λεπτών στον φόρο για τα τσιγάρα, ποσό που θα πηγαίνει απευθείας στα ταμεία των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση με το μέτρο αυτό φιλοδοξεί, λέει δια στόματος Υπουργού Α.Γεωργιάδη, να ισοφαρίσει τα 40 εκ. ευρώ, τα οποία προσδοκούσε να εισπράξει από το μέτρο του 25ευρου, κάτι το οποίο είναι να απορεί κανείς γιατί δεν είχε αποφασιστεί από την αρχή, αν και είχε προταθεί.

Την απόφαση πήραν από κοινού Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από συνάντηση μεταξύ τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε σύσκεψη που προηγήθηκε μεταξύ του Αδωνι Γεωργιάδη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούσαν στο τέλος εισαγωγής στα νοσοκομεία και ζητούσαν άμεση απόσυρση της τροπολογίας είχαν προκληθεί σοβαρές κόντρες μεταξύ τους.

Τελικά επικράτησε η άποψη του ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί το ΠΑΣΟΚ αντιδρά σήμερα σε ένα μέτρο που είχε ψηφιστεί για πρώτη φορά το 2012, όταν Υπουργός της Υγείας ήταν Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση τότε από τους βουλευτές του.

Το "μαγείρεμα" στο Μαξίμου ωφέλησε τελικά τους πολίτες.

Το «μαγείρεμα» στο Μαξίμου ωφέλησε τελικά τους πολίτες.

Αυτό, λοιπόν, που φάνηκε ως «άδειασμα» στον Υπουργό της Υγείας φαίνεται ότι δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μία επικοινωνιακή μικροπολιτική «κωλοτούμπα» για να προσφερθεί στήριξη και ενδυνάμωση της πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ μέσα στην γαλαζοπράσινη κυβέρνηση, η οποία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να καταρρέει, ενόψει των επικείμενων εκλογών.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας υποστηρίζει ότι το μέτρο του 25ευρου αποσύρθηκε άρον άρον, όταν η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον κίνδυνο συμπαράσυρσής της με τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ:

"Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να φανεί ως φιλολαϊκό κόμμα" λέει ο προεδρος της ΟΕΝΓΕ

«Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να φανεί ως φιλολαϊκό κόμμα» λέει ο προεδρος της ΟΕΝΓΕ

«Βλέποντας ότι δημοσκοπικά καταποντίζεται το ΠΑΣΟΚ και με τις τεράστιες αντιδράσεις που υπάρχουν, έπρεπε να φανεί ως φιλολαϊκό κόμμα, ενώ η αγωνία του είναι να διασωθεί διατηρώντας ποσοστό άνω του 3% ώστε να μπει στη Βουλή. Ετσι λοιπόν οι βουλευτές του σήκωσαν υψηλούς τόνους για το 25ευρω, ενώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ήταν που είχε ψηφίσει όχι μόνο το 25ευρω, αλλά και όποιο άλλο επαχθές μέτρο υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και τα Μνημόνια που προηγήθηκαν. Το στραπάτσο που θα υποστεί η συγκυβέρνηση- και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ- είναι δεδομένο. Το διαπιστώνουν όλες οι ελληνικές και ξένες έγκυρες εφημερίδες, το επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις. Η συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε εκλογική πανωλεθρία. Η κοινωνική οργή είναι που απορρυθμίζει παντελώς και τον Άδωνι Γεωργιάδη – άλλωστε δε θέλει και πολύ- αναγκάζοντάς τον να λέει ανοησίες ή να υπεκφεύγει ασχολούμενος με το σπίτι του Καμένου.Οι πολίτες ενδιαφέρονται ασφαλώς για το 25ευρω, πρωτίστως όμως ενδιαφέρονται να πάει στα τσακίδια αυτή η καταστροφική συγκυβέρνηση που απειλεί να εξοντώσει τα ¾ του ελληνικού πληθυσμού», υποστηρίζει ο Δημήτρης Βαρνάβας.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας με την ανακοίνωση της απόσυρσης του μέτρου πιέστηκε από τους δημοσιογράφους να τοποθετηθεί για το εάν θα υπάρξει και άρση του μέτρου του μονόευρου στην συνταγογράφηση, κάτι που ζητά επιμόνως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, αλλά απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «αυτό είναι θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης επιμένει ωστόσο, στα εισοδηματικά κριτήρια προσβασιμότητας των ασθενών σε εξετάσεις

Προσεχώς ..η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ

Προσεχώς ..η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ

και θεραπείες, μέσω δημιουργίας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης του ΤAXIS με την ΗΔΙΚΑ: «Χαιρόμαστε που σήμερα δόθηκε τελικά δίκαιη λύση. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλες τέτοιες αιφνιδιαστικές αποφάσεις, που να αποκλείουν τους μη έχοντες να βρουν την υγειά τους. Η υγεία είναι το βασικό αγαθό και πιστεύουμε ότι οι στοιχειώδεις υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες».

Μετά την κατάργηση της τροπολογίας για το 25ευρω, πάντως, αύριο ψηφίζεται στην Βουλή και η …κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μετατρέπεται από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει τη διαθεσιμότητα και κινητικότητα περίπου 8.000 εργαζόμενων και γιατρών του Οργανισμού, από τον ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).