Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 1:04

Μάθετε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν κόψουμε το κάπνισμα

Τον τελευταίο καιρό δυσκολευόσασταν να ανεβείτε τις σκάλες. Θέλατε και βάρος να χάσετε, αλλά και επιτέλους να κόψετε το κάπνισμα, που αρχίσατε απερίσκεπτα στο τέλος της εφηβείας σας. Θέλετε να αποδεσμευτείτε από αυτό το δηλητήριο που σας κατατρώει τα σωθικά. Η ψυχολογική σας προετοιμασία, σας πήρε λίγο καιρό και τελικά είστε έτοιμοι και «θωρακισμένοι» να απεξαρτηθείτε από το τσιγάρο. Αλήθεια γνωρίζετε τις τεράστιες αλλαγές (προς το καλύτερο φυσικά) που γίνονται μέσα στον οργανισμό ενός καπνιστή όταν εκείνος κόψει το κάπνισμα;

Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα ξεκινάει η απεξάρτηση από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου (ξεκινάει γρήγορα, αλλά ο πλήρης καθαρισμός του οργανισμού, διαρκεί μέχρι και πολλούς πολλούς μήνες). Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει άμεσα μέσα στο σώμα ενός καπνιστή από την στιγμή που κόβει το τσιγάρο.

  tsigarapolla

Τα πρώτα 20 λεπτά χωρίς τσιγάρο, η πίεση του αίματος αλλά και οι σφυγμοί, πέφτουν στο φυσιολογικό και το κυκλοφορικό “ανασαίνει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η θερμοκρασία των άκρων μας (χέρια και πόδια) να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 8 πρώτες ώρες που δεν έχουμε εισπνεύσει τον καπνό του τσιγάρου, το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μας, υποχωρεί αισθητά σε φυσιολογικά επίπεδα και ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αύξηση του οξυγόνου, στα επίπεδα που έχει κάποιος μη καπνιστής.

Μια ημέρα χωρίς τσιγάρο, έρχονται τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια. Το σημαντικότερο είναι ότι έχει μειωθεί στο μισό η πιθανότητα να πάθουμε καρδιακή προσβολή, ή έμφραγμα.

Μόλις περάσουν 48 ώρες, αρχίζουμε να νιώθουμε την όσφρηση και τη γεύση μας διαφορετική. Αντιλαμβανόμαστε πιο έντονα αλλά και πιο φυσιολογικά τις μυρωδιές και τις γεύσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απολαμβάνουμε το φαγητό και το ποτό σαν να τα έχουμε δοκιμάσει για πρώτη φορά. Ακόμη και το επιχείρημα όσων καπνίζουν, ότι « ο καφές πάει με το τσιγάρο», καταρρίπτεται, αφού χωρίς τσιγάρο βιώνουμε στο έπακρο την υπέροχη μυρωδιά του.

Αν συνεχίσουμε χωρίς να ανάψουμε τσιγάρο για 72 ώρες, δηλαδή για τρεις ολόκληρες ημέρες, τότε θα νιώσουμε πως αναπνέουμε διαφορετικά. Θα ρουφάμε κυριολεκτικά τον αέρα. Η αναπνοή αρχίζει να λειτουργεί ομαλά, ενώ παρατηρείται αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων μας.

Από τις 2 εβδομάδες μέχρι τους 2 μήνες που παραμένουμε «καθαροί» δίχως να καπνίσουμε τότε η φυσική κατάσταση μας αρχίζει να μοιάζει διαφορετική. Σταματάμε να λαχανιάζουμε με το παραμικρό, περπατάμε πιο εύκολα και δεν κουραζόμαστε.

Μέσα σε 3 μήνες η χωρητικότητα στα πνευμόνια μας τα οποία σιγά σιγά “καθαρίζουν”, έχει αυξηθεί κατά 30%.

Στο 9μηνο, οι πνεύμονες αναπλάθονται, αναδημιουργούντα. Για την ακρίβεια το ενδοθήλιο των βρόγχων. Επίσης έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ο περίφημος “τσιγαρόβηχας”.

Εάν καταφέρουμε να μην καπνίσουμε για 5 χρόνια, τότε έχουμε ανεβάσει τις πιθανότητες μας να μην προσβληθούμε από καρκίνο του πνεύμονα. Συγκεκριμένα, κάποιος που έχει κόψει το τσιγάρο για 5 χρόνια, έχει μειώσει τις πιθανότητες από το 132 στο 72, ανά 100.000 καπνιστές.

Στα 10 χρόνια πια, είμαστε σχεδόν καθαροί. Οι προκαρκινικές κυψέλες έχουν εξαφανιστεί και οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του οισοφάγου, σχεδόν έχουν εκμηδενιστεί.

Σκεφτείτε λοιπόν ακόμη και αύριο να κόψετε το κάπνισμα και να αρχίζετε να απολαμβάνετε τη ζωή οσφρητικά, γευστικά, με καλύτερη φυσική κατάσταση και φυσικά δίχως τον κίνδυνο του θανάτου.