Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 5:30

Μικρές αλήθειες για τους αριστερόχειρες

Τη δεκαετία του 70, αλλά και νωρίτερα, στα δημοτικά σχολεία τα παιδιά δεν έπρεπε για κανένα λόγο, να γράφουν με το αριστερό τους χέρι. Έπρεπε όλα τα παιδάκια να γράφουν με το δεξί. Και οι αριστερόχειρες τι έκαναν; Στην καλύτερη περίπτωση η δασκάλα τους έδενε το χέρι πίσω (ναι καλά διαβάσατε), προκειμένου να γράφουν μόνο με το δεξί και στη χειρότερη όποτε έπιαναν το μολύβι με το αριστερό χέρι, έπεφτε σαν αστροπελέκι, επάνω του, ο χάρακας. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν.

Μαρτύριο ήταν το σχολείο, για τα παιδάκια κάποιες δεκαετίες πριν, να είναι αριστερόχειρες

Μαρτύριο ήταν το σχολείο, για τα παιδάκια κάποιες δεκαετίες πριν, να είναι αριστερόχειρες

Σήμερα θα μάθετε πράγματα για τους αριστερόχειρες που έχουν αποδειχτεί επιστημονικά ύστερα από μελέτες ετών, τα οποία κάποια από αυτά, σίγουρα τα αγνοείτε.

Καταρχήν ιστορικά, διάσημοι αριστερόχειρες ήταν οι: Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιούλιος Καίσαρας, Ο Καρλομάγνος, η Ιωάννα της Λωραίνης, ο Αϊνστάιν, ο Νίτσε, ο Κάφκα, η Μαρία Κιουρί, ο Μπιλ Γκέιτς και πολλοί άλλοι.

 

Πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ, ήταν αριστερόχειρες

Πολλοί πρόεδροι των ΗΠΑ, ήταν αριστερόχειρες

Οι αριστερόχειρες λοιπόν έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν ταχύτερα την όρασή τους, και βλέπουν καλύτερα, κάτω από το νερό. Μπορούν επίσης να αναπτύσσουν καλύτερα μια τρισδιάστατη αντίληψη.

και ο Αϊνστάιν, ήταν αριστερόχειρας

και ο Αϊνστάιν, ήταν αριστερόχειρας

Στατιστικά έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να συνέλθουν πιο γρήγορα, ύστερα από εγκεφαλικό, σε σχέση με τους δεξιόχειρες. Όμως υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες, τρομάζουν ευκολότερα και υποφέρουν περισσότερο από το μετατραυματικό στρες, ενώ για κάποιο λόγο το δεξιό κομμάτι του εγκεφάλου τους που χρησιμοποιούν περισσότερο, έχει μικρότερη ανοχή και αντίσταση στο αλκοόλ

 

Στατιστικά πάντα, οι αριστερόχειρες ζουν 8-10 χρόνια λιγότερο από τους δεξιόχειρες, ενώ όσοι αποφοιτήσουν από κάποιο πανεπιστήμιο σε ποσοστό 30 τοις εκατό θα καταλήξουν πλουσιότεροι σε σχέση με τους δεξιόχειρες συμφοιτητές τους.

 

Επίσης οι περισσότεροι αριστερόχειρες ζωγραφίζουν φιγούρες που κοιτάζουν προς τα δεξιά, ενώ υπάρχουν 1.447 αγγλικές λέξεις που μπορούν να γραφτούν μόνο με το αριστερό χέρι σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY (το κλασσικό πληκτρολόγιο ενός κομπιούτερ που πήρε την ονομασία του από τα 6 πρώτα γράμματα της αριστερής γραμματοσειράς). Την ίδια στιγμή οι λέξεις στο ίδιο πληκτρολόγιο που μπορούν να γραφτούν με το δεξί είναι μόλις 187 λέξεις.

 

πληκτρολόγιο qwerty

πληκτρολόγιο qwerty