Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 6:54

ΤΕΛΟΣ για τον ΕΟΠΥΥ – Στο κενό οι ασθενείς

eopyy

Τίτλοι τέλους για τον πολύπαθο ΕΟΠΥΥ

Οικογενειακό γιατρό, κάρτα υγείας για κάθε ασφαλισμένο, πλήρη 24ωρη εφημερία στην έδρα κάθε Δήμου, μεγαλύτερη φροντίδα για τους ανασφάλιστους αλλά και Φροντίδα στο Σπίτι όπου χρειάζεται, είναι μεταξύ αυτών που υπόσχεται ο νέος ΕΟΠΥΥ, ο οποίος μετά την κατάργηση του παλαιού με νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα (Παρασκευή) στη Βουλή, από πάροχο μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας.

Προς το παρόν, πάντως, και μετά την διαθεσιμότητα των άνω των 8 χιλ. εργαζομένων και γιατρών του Οργανισμού, οι ασθενείς μένουν στο κενό, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία από την ακύρωση χιλιάδων ραντεβού, αφού δεν υπάρχουν ούτε καν ελεγκτές γιατροί για έγκριση των θεραπειών τους.

Ο νέος Οργανισμός που θα συσταθεί, δηλ. η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα λειτουργεί ενιαία ως ανεξάρτητος φορέας, με αποκλειστικό στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων από την αθρόα εισροή ασθενών στα επείγοντα και την ορθότερη διαχείριση των περιστατικών.

Ο ΕΟΠΥΥ θα διασπαστεί σε 7 αυτοδιοικούμενες περιφερειακές Υγειονομικές Υπηρεσίες

Ο ΕΟΠΥΥ θα διασπαστεί σε 7 αυτοδιοικούμενες περιφερειακές Υγειονομικές Υπηρεσίες

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, προτείνεται να διασπαστεί ο ΕΟΠΥΥ σε 7

κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, αντίστοιχους με τις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ταυτόχρονη λειτουργική ενοποίησή τους με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Αυτό έθεσε αυτομάτως 8.000 με 9.000 εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας και επαναξιολόγησή τους, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, ώστε να μεταφερθούν και να στελεχώσουν τις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ. Οι γιατροί και το νέο προσωπικό που θα εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες του συστήματος θα εργαστούν σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και ιδιωτικό ιατρείο.

Η έκθεση που κατατέθηκε με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή, αφήνει πάντως, ανοιχτά τα θέματα των ειδικοτήτων που απαιτούνται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν την

Με κινητοποιήσεις αντιδρούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Με κινητοποιήσεις αντιδρούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

διάθεση συμμετοχής των γιατρών στο νέο σχεδιασμό, ώστε να προχωρήσουν σε προτάσεις. Οι συμβεβλημένοι γιατροί στα πολύ-ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, πάντως, διαφωνούν με το νέο σχέδιο και συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως τις 17 Ιανουαρίου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ – το Δ.Σ. της οποίας συναντήθηκε με τον υφυπουργό Υγείας κ.Αντώνη Μπέζα και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό – δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το μέλλον της ΠΦΥ στη χώρα μας ενώ το Υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αντιμετωπίζει την υπόθεση με μνημειώδη προχειρότητα: «Στόχος του Υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης είναι να δώσουν στην διαθεσιμότητα τους αριθμούς που τους επιβάλλει η τρόϊκα και να διαλύσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, παραχωρώντας την στους ιδιώτες». Ωστόσο, στις προτάσεις δεν αναφέρεται το πώς και από πού θα χρηματοδοτηθεί ο «νέος ΕΟΠΥΥ».