Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 15:45

Πως αντιμετωπίζουν τους πόνους της γέννας σε διάφορα μέρη του κόσμου;

Η στιγμή της γέννησης είναι ίσως από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή ενός ζευγαριού και πολύ περισσότερο στη ζωή της γυναίκας. Το άγχος που υπάρχει πριν τη γέννα μαζί με την αβεβαιότητα τόσο για την υγεία του παιδιού, όσο και για το εάν θα αντέξει τους πόνους είναι κάτι που μια γυναίκα δεν μπορεί να περιγράψει.

Ακόμη και όσες έχουν γεννήσει δεν μπορούν να μεταδώσουν στο έπακρο σε άλλες γυναίκες το πώς νοιώθουν. Και με τις ωδίνες τι γίνεται; Πως τις αντιμετωπίζουν; Λένε ότι ο πόνος της γέννας δεν συγκρίνεται με τίποτε. Είναι όμως ένας γλυκός πόνος.

Η επισκληρίδιος είναι μια μέθοδος νάρκωσης που ουσιαστικά απαλλάσσει από τις ωδίνες τις γυναίκες και τις ανακουφίζει. Ας δούμε όμως τι γίνεται σε άλλες χώρες του εξωτερικού που έχουν διαφορετικούς τρόπους για να μετριάσουν τις ωδίνες

egkiosponos1

 Φιλιά και αγκαλίτσες στη Σουηδία. Με τον τρόπο αυτό οι μαίες και οι γυναικολόγοι στη Σουηδία προσπαθούν να απαλύνουν και να μετριάσουν τον πόνο. Και μιλάμε για τη Σουηδία, τη χώρα που έχει αναδειχτεί ως η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο για να γεννήσει μια γυναίκα. Η μαία λοιπόν όταν ξεκινήσουν οι πόνοι προτρέπει τον σύντροφο της γυναίκας να καθίσει δίπλα της να της πιάσει το χέρι, να της τραγουδά το αγαπημένο της τραγούδι και να την χαϊδεύει. Αυτά λειτουργούν χαλαρωτικά, δημιουργούν ένα συναίσθημα ασφάλειας και βοηθούν τη γυναίκα να διαχειριστεί τους πόνους της.

Βελονισμός στη Νορβηγία: Στη διπλανή χώρα από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, όπου το επίπεδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι γυναίκες που μπαίνουν για να γεννήσουν συνήθως δεν ζητούν επισκληρίδιο, αλλά βελονισμό. Αυτό βοηθάει τα κέντρα πόνου να χαλαρώσουν με αποτέλεσμα οι ωδίνες να περνούν και ανώδυνα, αλλά και να μην χάνει της αίσθηση της η γυναίκα, όπως γίνεται με την επισκληρίδιο.

Νεράκι στην Ολλανδία: Στην Ολλανδία σχεδόν 35 στους 100 τοκετούς γίνονται μέσα στο νερό. Το ζεστό νερό χαλαρώνει το νευρικό σύστημα της γυναίκας με αποτέλεσμα οι ωδίνες να γίνονται όσο το δυνατόν… ανώδυνες

Γλυκά στην Ιαπωνία: Οι γυναικολόγοι στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, έχουν μια διαφορετική πρόταση για τη μείωση των ωδινών. Μια πρόταση γλυκιά. Οι γυναίκες αμέσως μόλις τις πιάσουν οι ωδίνες, ξεκινούν το σύστημα των αναπνοών (μέχρι εδώ καλά). Όταν όμως φθάσει η στιγμή που πρέπει να «σπρώξουν», η στιγμή της εξώθησης, τότε η μαία βάζει στο στόμα της γυναίκας μια καραμέλα. Η γλυκιά της γεύση τη χαλαρώνει αλλά και της δίνει ενέργεια για την τελική εξώθηση.