Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 8:55

Σε θέσεις μάχης ο ιατρικός κόσμος για το νέο ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) του Α.Γεωργιάδη

pedy-310x232

Το τέλος του ΕΟΠΥΥ και το νέο ΠΕΔΥ του Αδωνι Γεωργιάδη

Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), όπως βαφτίστηκε ο νέος φορέας, ο οποίος – σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή – έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιό ΕΟΠΥΥ, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Υπουργού της Υγείας με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Οι αλλαγές

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (www.moh.gov.gr) το ΠΕΔΥ, στο οποίο θα διοριστεί πρόεδρος 5ετούς διάρκειας, θα λειτουργεί εντός πλαισίου του ΕΣΥ και θα λειτουργεί ως πύλη εισόδου στο σύστημα υγείας, με τη χρήση των των Κέντρων Υγείας (ΚΥ), των πολυιατρείων του πρώην ΕΟΠΥΥ και όλων των αντίστοιχων δομών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Όλες οι παραπάνω δομές θα αποτελέσουν τον κορμό της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Τα ιατρεία και πολυιατρεία του ΠΕΔΥ θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, 7 μέρες την εβδομάδα, ενώ οι θέσεις εργασίας γιατρών και νοσηλευτών που θα υπηρετούν το σύστημα θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τον ρόλο του Οικογενειακού Γιατρού, θεσμός που εντάσσεται στο νέο σύστημα, θα αναλάβουν 3 χιλιάδες γιατροί με την ειδικότητα του παθολόγου, του γενικού γιατρού και του παιδίατρου, ενώ η επιλογή του από τους πολίτες θα είναι ελεύθερη.

Οσον αφορά στην κινητικότητα/διαθεσιμότητα των 8 χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα το σύστημα, θα παραμείνουν σε «εκκρεμότητα» για περίπου 1 μήνα, λαμβάνοντας τα ¾ των αποδοχών τους, ενώ στη συνέχεια όσοι παραμείνουν στο νέο ΠΕΔΥ θα τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Ολες οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν με ορίζοντα 2ετίας, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.

5816057DED503655F3D75FEF9744E4B7

«Πρόχειρο, ατελές και αίολο» χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Οι αντιδράσεις

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)

«Το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ) βάζει την ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος καλεί τα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν στις μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε ο ΠΙΣ με σκοπό την ακύρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου, που «προσβάλλει κάθε αξία δημοκρατίας, ελεθυερίας και κοινωνικής προστασίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, ατελές, αίολο, αλλά και ασαφέστατο, μεταθέτοντας τη δόμησή του με Υπουργικές Αποφάσεις του μέλλοντος. Τα όποια Αστικά Κέντρα αναφέρονται, τα οποία θα συγκροτηθούν στο μέλλον, αποτελούν προκάλυμμα, ώστε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν την αποδόμηση και να δημιουργήσουν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύοντας ότι απέμεινε στη τσέπη του κάθε πολίτη, προκειμένου να πάρει την ιατρική του εξέταση και το φάρμακό του. Η κοινωνία δεν αντέχει τη σημερινή εποχή καταστροφικούς χειρισμούς, αλλά και κινήσεις μέσα από τις οποίες το Κράτος αποσύρεται από κάθε είδος βοήθειας και αλληλεγγύης και μεταφέρει στους πολίτες αυτές τις δράσεις. Το νομοθέτημα αυτό, είναι το χειρότερο που επεχείρησε Υπουργός Υγείας να προωθήσει στη Βουλή», καταλήγει ο ΠΙΣ.

hofsd

Ο Αδωνις ετοιμάζει «κοινωνικό ολοκαύτωμα», λέει η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

«Κοινωνικό ολοκαύτωμα» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, ενώ οι επικείμενες αλλαγές – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά – θα οδηγήσουν σε αλματώδη επιδείνωση όλους τους δείκτες υγείας των πολιτών της χώρας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Βαρνάβας υποστηρίζει ότι το νομοθέτημα αυτό κατασκευάστηκε με τρεις στοχεύσεις:

1.- Να θέσει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, εξωθώντας μάλιστα αρκετούς απ΄ αυτούς σε «αυτό-απόλυση».

2.- Να μειώσει ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση της ΠΦΥ, ενώ είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ήδη χρεοκοπημένος ως αγοραστής υπηρεσιών υγείας.

3.- Καταστρέφοντας τη δημόσια περίθαλψη, να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε όσοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτήρια, ενώ οι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι να μείνουν χωρίς περίθαλψη.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)

«Με αέρα κοπανιστό, γονατογραφήματα και αδικίες ΔΕ χτίζεται Πρωτοβάθμια Περίθαλψη» υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. «Η πολιτική υγείας ασκείται πλέον με ιατρομάχο τρόπο» αναφέρει ο ΙΣΑ «οδηγώντας γιατρούς και ασθενείς σε ένα αδιέξοδο αστάθειας και ταλαιπωρίας, μέσα σ’ένα ΕΟΠΥΥ που κλείνει τις πρωτοβάθμιες Μονάδες του, που έχει τους γιατρούς του μήνες έως και χρόνια απλήρωτους, που οδηγεί, μέρα με τη μέρα, τους ασφαλισμένους σε ένα σύστημα χωρίς προσβασιμότητα και χωρίς εμπιστοσύνη στο θεράποντα γιατρό», καταλήγει