Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 3:17

Τον Φεβρουάριο αναμένεται η έξαρση της γρίπης από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η έξαρση της γρίπης, σύμφωνα με τον ΚΕΕΛΠΝΟ

Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται η έξαρση της γρίπης, σύμφωνα με τον ΚΕΕΛΠΝΟ

Δυναμικά εισέβαλλε και φέτος η περίοδος της γρίπης στη χώρα μας, με δύο ηλικιωμένους να χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς το πρώτο σοβαρό κύμα γρίπης του φετινού χειμώνα, αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι όλα τα στελέχη των ιών της γρίπης καλύπτονται ικανοποιητικά από το αντιγριπικό εμβόλιο που κυκλοφορεί, ενώ οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ατομα, όμως, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων, αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός είναι το πιο βασικό μέτρο πρόληψης που συστήνεται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, ενώ προτεραιότητα σ’αυτόν έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που είναι περισσότερο εκτεθειμένο στους ιούς της γρίπης. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι κατά την περίοδο της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτων παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη και

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να προστατεύετε τους άλλους από τον βήχα σας και να μένετε σπίτι αν είστε άρρωστοι

Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να προστατεύετε τους άλλους από τον βήχα σας και να μένετε σπίτι αν είστε άρρωστοι

μάλιστα χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωσή της.

Σημαντικά είναι τα μέτρα ατομικής υγειινής για τον περιορισμό της έξαρσης της γρίπης

Τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κυρίως η υγιεινή των χεριών, περιορίζουν σημαντικά την διασπορά της γρίπης. καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

Σε περίπτωση νόσησης οι ασθενείς με γρίπη μπορούν να λαμβάνουν αντιικά φάρμακα, αλλά μόνο κατόπιν ιατρικής εξέτασης και συνταγής.

 

keelpno_new_readyo

 

 

 

Πηγή : ΚΕΕΛΠΝΟ