Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 1:33

5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη.

968215

Ευρεία σύσκεψη για τη γρίπη συγκάλεσε η Υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.

Καθησυχαστική, παρά τα 5 θανατηφόρα κρούσματα από τον ιό της γρίπης που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, εμφανίστηκε η αρμόδια Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέττα Μακρή κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ευρείας σύσκεψης των αρμόδιων φορέων Δημόσιας Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ, ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, ΕΟΦ και ΙΦΕΤ).

Οπως είπαν οι αρμόδιοι επιστήμονες, οι 5 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης ήταν άτομα που ανήκαν στην κατηγορία των ασθενών υψηλού κινδύνου, ηλικιωμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας που δεν είχαν εμβολιαστεί., ενώ ακόμη 5 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, από τους συνολικά 14 που χρειάστηκαν εντατική νοσηλεία. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη τύπου Α, η οποία καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και την πρόληψη της γρίπης, ενώ η κορύφωσή της αναμένεται από τις πρώτες του μήνα Φεβρουάριου.

 

Προσοχή! Τηρείστε τα μέτρα προφύλαξης κατά της γρίπης.

Προσοχή! Τηρείστε τα μέτρα προφύλαξης κατά της γρίπης.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

 1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr). Οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας και να την συνιστούν. Υπενθυμίζεται ότι αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων.

3. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης. Ήδη από τις 15 Οκτωβρίου 2013 έχει σταλεί εγκύκλιος για «τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη» με τις σχετικές οδηγίες με υπογραφή της υφυπουργού κ. Ζέττας Μ. Μακρή. Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης τονίζεται η χρησιμότητα των μέτρων ατομικής υγιεινής (αναπνευστική και υγιεινή των χεριών) και έγκαιρης συνταγογράφησης και χρήσης αντι-ιικών φαρμάκων ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή επί σοβαρών συμπτωμάτων.

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε ενάντια στην εποχική γρίπη:

Από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνεται ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες πάντως μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και εφέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού – περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr).

keelpno_new_readyo

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τον Φεβρουάριο αναμένεται η έξαρση της γρίπης από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Πως αντιμετωπίζουν τους πόνους της γέννας σε διάφορα μέρη του κόσμου;

Το πρώτο μουσείο φαλλού, βρίσκεται στην Ισλανδία ΦΩΤΟ

Έτσι είναι το γυναικείο πόδι όταν φορά ψηλά τακούνια ΦΩΤΟ