Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 16:51

Ροχαλητό: Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και μην εφησυχάζετε

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που το βράδυ όταν πέφτουν για ύπνο…μεταμορφώνονται. Και όταν λέμε μεταμορφώνονται δεν εννοούμε, ότι αλλάζει η εξωτερική τους εμφάνιση, αλλά μεταμορφώνονται σε… μηχανές. Πράγματι το ροχαλητό τους είναι τόσο έντονο, ώστε θυμίζει μοτέρ από κάποια μηχανή. Αυτό είναι ενοχλητικό όχι μόνο για όσους κοιμούνται μαζί τους, αλλά είναι και επικίνδυνο και για την ίδια την υγεία τους.

Ειδικά δε, όταν το ροχαλητό είναι έντονο και συχνά συνοδεύεται από υπνική άπνοια, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτούν κάποιον ειδικό διότι τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνα.

Τι είναι όμως η αποφρακτική άπνοια ύπνου ( OSA); Τι μπορεί να κρύβει; Πότε παρουσιάζεται; Στις ΗΠΑ σήμερα περισσότερα από 18.000.000 πάσχουν από υπνική άπνοια. Δηλαδή όχι μόνο ροχαλίζουν έντονα αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους σταματάει η αναπνοή τους, οι μύες στο σαγόνι, τη γλώσσα και το λαιμό χαλαρώνουν, και οι αεραγωγοί υπολειτουργούν ή φράζουν εντελώς.

Μπορείτε να δείτε καθαρά πως φράζει ο αεραγωγός ενώ κοιμόμαστε

Μπορείτε να δείτε καθαρά πως φράζει ο αεραγωγός ενώ κοιμόμαστε

Αποτέλεσμα αυτού είναι ο οργανισμός ενώ κοιμάται να μην λαμβάνει οξυγόνο. Αυτό μπορεί να συμβεί για κάποια δευτερόλεπτα, μέχρι και να ξεπεράσει το λεπτό. Και η συχνότητα που συμβαίνει αυτό σε ένα 8ωρο ύπνου, συχνά αγγίζει τις δεκάδες φορές.

Ο οργανισμός που δεν αναπνέει καλά, παρουσιάζει προβλήματα, η καρδιά ζορίζεται πολύ, ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται επαρκώς και όλα αυτά δημιουργούν όταν ξυπνήσουμε ένα αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης αντί για ξεκούρασης. Η παρατεταμένη ύπαρξη ροχαλητού και άπνοιας μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά. Οι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τα 35 χρόνια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν παρουσιάζουν τα φαινόμενα αυτό στον ύπνο τους.

Οι κλινικές ύπνου για αυτούς τους ανθρώπους είναι μια επιβεβλημένη λύση προκειμένου να εντοπιστεί το πρόβλημα και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μικρές αλήθειες για τους αριστερόχειρες