Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 8:05

Συναίνεση εκ των υστέρων ζητά ο Αδωνις, για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και το ΠΕΔΥ

Την "καυτή πατάτα" στις κοινοβουλευτικές παρατάξεις πέταξε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Την «καυτή πατάτα» στις κοινοβουλευτικές παρατάξεις πέταξε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Χαμηλώνει τις ταχύτητες η κυβέρνηση στην ταχεία κατάθεση του νομοσχεδίου, που αλλάζει το τοπίο στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των σωματείων των γιατρών, ο Υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης αποφάσισε να αναβάλλει για λίγες ημέρες την κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, πρώην ΕΟΠΥΥ) και να παραδώσει το σχέδιο νόμου για δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία στις κοινοβουλετικές ομάδες των παρατάξεων, πετώντας ουσιαστικά από τα χέρια του την «καυτή πατάτα».

Από την πλευρά τους οι γιατροί – που πλήττονται από τις νέες ρυθμίσεις- είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν ούτε χιλιοστό από τις θέσεις τους, ζητώντας αφενός την απόσυρσή του νομοσχεδίου για το νέο ΠΕΔΥ και αφετέρου την παραίτηση του Υπουργού της Υγείας, ενώ η συγκυβέρνηση μετά το πλήγμα με την απόσυρση του μέτρου του 25ευρου και ενόψει ενός νέου επικείμενου πλήγματος στην εικόνα του κοινωνικού κράτους – που όσο και να θέλει δεν μπορεί να αποδείξει- είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, αυτή τη φορά, με πιο προσεκτικά βήματα.

Το κλείσιμο των μονάδων του πρώην ΕΟΠΥΥ που έφερε σε καθεστώς διαθεσιμότητας 8.900 εργαζόμενους οδήγησε τους γιατρούς σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέχρι τις 17 Ιανουαρίου και τους ασθενείς σε αδιέξοδο, αφού αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να βρουν ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά και σε συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς, τόσο για εξετάσεις όσο και για συνταγογράφηση φαρμάκων. Τα περισσότερα προβλήματα έχουν εντοπιστεί στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ συσσώρευση παρατηρείται και στα αιτήματα για αξιολόγηση αναπηρίας, αφού σταμάτησαν να συνεδριάζουν οι επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα αιτήματα που βρίσκονται σε αναμονή ξεπερνούν αυτή τη στιγμή, τις 35 χιλιάδες.

Την παραίτηση του Υπουργού της Υγείας ζητούν οι γιατροί.

Την παραίτηση του Υπουργού της Υγείας ζητούν οι γιατροί.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης χθες, µετά τη συνάντησή του µε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, δεν έγινε μετά από την πίεση των γιατρών, αλλά για λόγους διατήρησης του συναινετικού κλίματος : «Οπως είπαµε από την πρώτη µέρα όταν καλούσαµε τους γιατρούς να µην κάνουν αυτή την πολυήµερη απεργία-, n µεταρρύθµιση θα προχωρήσει. Πρέπει να προχωρήσει στο µεγαλύτερο δυνατό

κλίµα συναίνεσης, γιατί είναι για το καλό του ασθενή. Κι αν το δούµε όλοι ήρεµα και πολιτισµένα, θα διαπιστώσουµε ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια».

Σε ισχύ τέθηκε, ωστόσο, η αύξηση στην τιμή των τσιγάρων κατά 5 λεπτά στο πακέτο, ως αντισταθμιστικό όφελος από τη μη επιβολή του μέτρου του 25ευρου, με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι φαρµακοποιοί, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα κλείσουν τα φαρµακεία, αν n κυβέρνηση επιμείνει στη µείωση του ποσοστού κέρδους τους και απελευθέρωση των µη συνταγογραφούµενων φαρµάκων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Αδωνι είσαι φασίστας». Η επίθεση στον Υπουργό Υγείας από εργαζόμενους του νοσ.»Αγ.Ολγα»

Διευρύνονται οι κατηγορίες των ανασφάλιστων πολιτών, δικαιούχων βιβλιαρίου απορίας

Σε θέσεις μάχης ο ιατρικός κόσμος για το νέο ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) του Α.Γεωργιάδη

Επικίνδυνα φάρμακα για την αύξηση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας μέσω ίντερνετ, καταγγέλει ο ΕΟΦ