Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 17:49

Η πρώτη πάσα του Μουντιάλ από παράλυτο έφηβο, με τη βοήθεια ελληνοβραζιλιάνου επιστήμονα ΒΙΝΤΕΟ

walkagainproject.220.324.s

Η πρώτη μπαλιά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, από ανάπηρο έφηβο με τη βοήθεια ρομποτικής στολής

 

Ενας παράλυτος έφηβος θα εγκαινιάσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας την τελετή έναρξης που θα γίνει στο Σάο Πάολο το ερχόμενο καλοκαίρι, χτυπώντας την πρώτη μπαλιά της διοργάνωσης με τη βοήθεια ρομποτικής εξάρτησης που θα φορά και θα ελέγχεται από τον εγκέφαλό του.

αρχείο λήψης (3)

O ελληνοβραζιλιάνος νευροεπιστήμονας Μιγκέλ Νικολέλις

Ο «εξωτερικός σκελετός», δηλ. ο μηχανισμός που θα φοράει ο νεαρός και θα τον βοηθήσει να κλωτσήσει την πρώτη μπαλιά, έχει σχεδιαστεί από τον Ελληνοβραζιλιάνο επιστήμονα Μιγκέλ Νικολέλις, νευροεπιστήμονα – ερευνητή που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα για την κατάργηση των αναπηρικών αμαξιδίων.

Ο «έξω-σκελετός» είναι η πρώτη προσπάθεια του επιστημονικού πειράματος «Walk Again», ένα πρόγραμμα το οποίο εκπονείται από γερμανούς και ελβετούς επιστήμονες, αλλά και την επιστημονική ομάδα τεχνολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιούκ με επικεφαλής τον Μιγκέλ Νικολέλις, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εμπνεύστηκε την ρομποτική στολή Ο νευροεπιστήμονας Νικολέλις έχει βάλει στόχο του να πετύχει να προσφέρει σε ανάπηρους και άτομα με κινητικές δυσκολίες την ευκαιρία να μπορούν να ζήσουν μία όσο το δυνατόν πιο φυσικολογική καθημερινή ζωή.

«Η λειτουργία του είναι απλή» λέει ο δρ Γκόρντον Τσενγκ, στενός συνεργάτης του Νικολέλις σε συνέντευξή του στο «New Scientist». Η ρομποτική εξάρτηση μέσω αισθητήρων «διαβάζει» τα ηλεκτρικά σήμερα που εκπέμπει ο εγκέφαλος και δίνει εντολές στο σώμα στο οποίο είναι προσαρτημένη να εκτελεί τις αντίστοιχες κινήσεις.

Δείτε το βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους), στο οποίο ο ελληνοβραζιλιάνος νευροεπιστήμονας Μιγκέλ Νικολέλις, εξηγεί με ποιό τρόπο τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του εγκεφάλου, δίνουν εντολές στον «εξω-σκελετό» να πραγματοποιεί κινήσεις. 

Υποψήφιοι για την «επίσημη πρώτη» του «έξω – σκελετού» είναι 10 έφηβοι από την Βραζιλία, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος ή ποια θα τον φορέσει στην τελετή έναρξης τον Ιούνιο. Ο τελικός επιλαχών, πάντως, για να εκτελέσει το σουτ, θα χρειαστεί να περάσει από ειδική εκπαίδευση δύο-τριών εβδομάδων σε εξομοιωτή, ώστε να μπορέσει να κατανοήσει τη λειτουργία «που μετατρέπει τη σκέψη σε κίνηση».

Nicolelis releases video with robotic exoskeleton in action 0,,12466972-EX,00

Μιλώντας στην εφημερίδα «Washington Post» ο Μιγκέλ Νικολέλις είπε : «Με πολιτική θέληση και επενδύσεις πραγματικά μπορούμε να εξαφανίσουμε τα αναπηρικά καροτσάκια. Οι εφαρμογές του εξωσκελετού είναι αμέτρητες, εξάπτουν τη φαντασία μας και μπορούν να κάνουν τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες πραγματικότητα». Ηδη, οι επιστήμονες του Walk Again Project έχουν δημιουργήσει τρία διαφορετικά μοντέλα εξωσκελετών, που αναμένουν τελική έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η χρήση τους σε κέντρα αποκατάστασης, με την ελπίδα ότι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στις αγορές την επόμενη διετία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως η κόρη του, με εγκεφαλική πάθηση, του άλλαξε τη ζωή VIDEO

Γιατροί : Αγώνας μέχρι τελικής πτώσης, για την απόσυρση του ΠΕΔΥ

Εσείς κοιμάστε με το κατοικίδιο σας αγκαλιά; Ξανασκεφτείτε το

Αυτά είναι τα ακάρεα που κοιμάστε μαζί τους κάθε βράδυ ΦΩΤΟ