Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 21:36

Μπορεί να νιώθουμε πόνο σε ένα μέλος που έχει ακρωτηριαστεί;

Με τον όρο «μέλος φάντασμα» οι επιστήμονες έχουν οριοθετήσει το μέλος που για κάποιους λόγους έχει ακρωτηριαστεί. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής συχνά πυκνά παραπονιέται ότι το αισθάνεται, το νιώθει, του μουδιάζει, τον πονάει. Τι μπορεί να ισχύει όμως, αφού αυτή η κατάσταση δεν εμφανίζεται μόνο, αν πχ, κάποιος χάσει το πόδι, ή το χέρι του, αλλά και σε περιπτώσεις όπου του έχουν βγάλει ένα δόντι (και συνεχίζει να παραπονιέται ότι τον πονάει), ή όταν του έχουν αφαιρέσει την σκωλικοειδίτιδα, ακόμη και σε περιπτώσεις μαστεκτομής.

Τέτοια συμπτώματα παρατηρούνται τουλάχιστον στους 8 από τους 10 ανθρώπους που τους έχει ακρωτηριαστεί κάποιο μέλος. Δηλαδή περιγράφουν αίσθηση στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο δεν υπάρχει. Κάποιο άλλοι ασθενείς συχνά περιγράφουν ότι το μέλος που έχει ακρωτηριαστεί, συνεχίζει να υπάρχει και να τους πονάει. Ο πόνος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι μιλούν για κράμπες, κάποιοι για τσούξιμο, κάποιοι ότι νιώθουν κόψιμο και όλα αυτά σε ένα μέλος που δεν υπάρχει. Ο πόνος μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται αρκετό καιρό μετά τον ακρωτηριασμό, όταν έχει «θρέψει» η πληγή.

Ο πόνος του μέλους «φάντασμα» δεν έχει συνδυασθεί με την ηλικία, το φύλο, την φυλή, την θέση του ακρωτηριασμού, το αίτιο του ακρωτηριασμού, δηλαδή αν πρόκειται για ατύχημα ή νόσο. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες όπως και οι μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, μπορεί να μην είναι αιτίες εκδήλωσης του συνδρόμου αλλά σίγουρα επιτείνουν τα συμπτώματα.

 

Τα ηλεκτρικά σήματα από τα κομμένα νεύρα εκλαμβάνονται από τον εγκέφαλο σαν πόνος

Τα ηλεκτρικά σήματα από τα κομμένα νεύρα εκλαμβάνονται από τον εγκέφαλο σαν πόνος

Τι είναι τελικά ο πόνος αυτός και πως προκαλείται. Σίγουρα αφορά το περιφερικό αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο. Αφού η αίσθηση του πόνου αρχίζει από τους υποδοχείς των ελευθέρων ριζών των περιφερικών νεύρων και διαμέσου του οπίσθιου κέρατος του νωτιαίου μυελού, της νωτιοθαλαμικής οδού και του θαλάμου καταλήγει στη σωματοαισθητική περιοχή των βρεγματικού λοβού στο ονομαζόμενο ανθρωπάριο (homunculus) όπου γίνεται και η αναγνώριση του πόνου στον εγκέφαλο.

Μια πρώτη ερμηνεία για τον πόνο φάντασμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα νεύρα κόβονται όταν το μέλος ακρωτηριάζεται, με αποτέλεσμα ναι μεν να μην μπορεί να μεταφέρουν αισθήσεις στον εγκέφαλο, αλλά επειδή συνεχίζουν να υπάρχουν μπορούν και συνεχίζουν, αφού είναι ζωντανά, να στέλνουν ηλεκτρικές εκκενώσεις στον εγκέφαλο, οποίος τις εκλαμβάνει λανθασμένα σαν πόνο.

Πάντως για το θέμα έχουν γίνει πολλές μελέτες για να καταγραφεί και να οριοθετηθεί ο συγκεκριμένος πόνος, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο. Είναι γεγονός ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60, είχαν προταθεί 43 διαφορετικές θεραπείες για τον πόνο φάντασμα, μερικές από τις οποίες έφταναν μέχρι και τον βελονισμό, τον υπνωτισμό και τα αντικαταθληπτικά.

Πάντως σήμερα οι ειδικοί του πόνου σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για την συγκεκριμένη θεραπεία με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Δε μου λείπουν οι θηλές μου!» Η σχεδιάστρια μόδας και πρώην σούπερ – μόντελ Claire Farwell φωτογραφίζεται γυμνή, μετά από διπλή μαστεκτομή

Αυτά είναι τα ακάρεα που κοιμάστε μαζί τους κάθε βράδυ ΦΩΤΟ

Οι 10 χειρότερες ασθένειες που προκλήθηκαν από άνθρωπο VIDEO

Κάντε πολύ σεξ για να γίνετε πιο έξυπνοι