Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 0:39

Πρωτοβάθμια Φροντίδα και Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα: Τα 2 μεγάλα μέτωπα του “Αδωνι

ecd32996ce148f7a841a1b1faed2506b_XLΝαρκοπέδιο η Βουλή για το νομοσχέδιο της Πρωτοβάθμιας

Εν μέσω αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Υπουργού της Υγείας ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχέδιου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στο επίκεντρο της κόντρας, η διαθεσιμότητα των 8.000 γιατρών και νοσηλευτών που μέχρι σήμερα εργάζονταν στον ΕΟΠΥΥ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως και οι συνδικαλιστικοί φορείς, επιμένουν ότι το περίφημο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια δεν έχει στόχο την βελτίωση του συστήματος παροχής Πρωτοβάθμιας φροντίδας, παρά μόνο την διάλυση του ΕΟΠΥΥ. Γεγονός το οποίο αποδεικνύεται – όπως επιχειρηματολόγησαν χθες images (9)στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – από το γεγονός ότι τα περισσότερα άρθρα του αφορούν στη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και όχι στο πώς θα δημιουργηθεί το νέο δίκτυο Δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ανδρέας Ξάνθος είπε χαρακτηριστικά ότι το σύστημα μεταλλάσσεται από «ΕΣΥ, σε ΕΣΥ πληρώνεις».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Α.Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικαντισμό», λέγοντας ότι προσπαθεί να ικανοποιήσει όποιον χτυπά την πόρτα του κόμματος: «Ο,τι κι αν σας πει. Ο γάιδαρος πετάει; Ο γάιδαρος πετάει, εσείς»

Παρά το ότι όλοι οι υγειονομικοί και ιατρικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, αυτό αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα υπερψηφιστεί από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, ενώ θα καταψηφιστεί από όλη την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές)

farmaka-giatroiΤριγμοί με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ)

Η απελευθέρωση των τιμών, αλλά και η κατάργηση του μονοπωλείου των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από τα φαρμακεία, με επίκεντρο τα 372 εκ. ευρώ (που αποτελούν τον ετήσιο τζίρο αυτών των φαρμάκων) είναι το δεύτερο μεγάλο πεδίο αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους 12.000 φαρμακοποιούς.

Η επιμονή του Υπουργού Ανάπτυξης να απελευθερώσει τα σημεία πώλησης των φαρμάκων αυτών, τα οποία δεν απαιτούν συνταγή γιατρού και να πωλούνται πλέον και από τα σούπερ μάρκετ, βρήκε αντίθετους τους φαρμακοποιούς, που έχουν υποστεί σημαντικές απανωτές μειώσεις του τζίρου τους. Δεύτερος στόχος, όπως δήλωσε ο κ.Κωστής Χατζηδάκης είναι να μειωθούν οι τιμές τους, μέσω του ανταγωνισμού, καθώς σήμερα τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και πωλούνται κατά 27,6% ακριβότερα απ’ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

super-marketΝα σημειωθεί ότι πρόκειται για φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα, για την φροντίδα του δέρματος και των ματιών, βιταμίνες, αναλγητικά και φάρμακα για την θεραπεία του γαστρεντερικού συστήματος, δηλαδή φάρμακα που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πληρώνουν οι ασθενείς εξολοκλήρου από την τσέπη τους.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών και οι έντονες διαπραγματεύσεις τους με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλ. τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας, φαίνεται να τους οδηγούν σε μία μεσαία λύση, δηλαδή να απελευθερωθούν μεν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, αλλά να παραμείνει η αποκλειστική διάθεσή τους στα φαρμακεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

13 εκ. ευρώ από … μίζες, υπέρ των ανασφάλιστων

Μικρά επικίνδυνα τερατάκια σε παιδικά ρούχα γνωστών εταιρειών. Ερευνα της GREENPEACE

Ποιοι άνδρες στον κόσμο, έχουν τα μεγαλύτερα «προσόντα»; Αναλυτικοί πίνακες

Αντιμετωπίζει την αναπηρία της, με χιούμορ και δύναμη συγκλονιστικό VIDEO