Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 4:12

Απώλεια βάρους στις γυναίκες, μπορεί να κρύβει νόσο «Αλτσχάιμερ»

alt2010-09-07-dl-mom1jpg-4479c8c9949c9c3c_large

- « Κοριτσάκι μου που είμαι; Ποια είσαι εσύ; »

- « Στο σπίτι σου είσαι μαμά κι εγώ είμαι η κόρη σου. Ηρέμησε».

Αλτσχάιμερ. Μία προοδευτική, μη αναστρέψιμη ασθένεια, που καταστρέφει σιγά – σιγά τη μνήμη, την ικανότητα της σκέψης, αλλάζει την προσωπικότητα, αλλά και τη συμπεριφορά του ασθενούς.

Είναι μία από τις πιο μελαγχολικές ασθένειες που υπάρχουν γιατί συνδέεται με τις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ είναι, όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες, μια νόσος που προτιμά τις γυναίκες. Γυναίκες άνω των 60, κατά τα άλλα υγιείς, γεμάτες ζωή, που προοδευτικά χάνουν την ικανότητα της επικοινωνίας, την αυτονομία τους και σταδιακά την ικανότητα της αυτοεξυπηρέτησής τους.

woman_alzheimers_sad_pensive_articleΜελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ απ’ότι οι άνδρες. Από τους 5,3 εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν σήμερα παγκοσμίως, το 65% είναι γυναίκες άνω των 65 ετών, ενώ το 2050 προβλέπεται το ποσοστό αυτό να σκαρφαλώσει στο 75%. Αποδεδειγμένο είναι, επίσης, ότι οι γυναίκες στην ηλικία των 65 ετών εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, ασθένεια που συσχετίζεται μ’αυτήν της νόσου Αλτσχάιμερ.

« Μία πρώτη εξήγηση είναι ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, αλλά η ηλικία από μόνη της, δεν φαίνεται να εξηγεί επαρκώς την αυξημένη συχνότητα. Άλλες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στη συμμετοχή των οιστρογόνων στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Γι’αυτό και τα αποτελέσματα αυτών των μελετών, έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο συμπέρασμα, ότι τα οιστρογόνα δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ακριβώς για να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης της νόσου. Παρ’όλα αυτά οι έρευνες στον τομέα αυτό, δεν έχουν καταλήξει σε απόλυτα ασφαλή συμπεράσματα», υποστηρίζει ο επικ.καθηγητής ψυχιατρικής στη Μονάδα Ψυχογηριατρικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου κ.Αντώνης Πολίτης.

womanPills_1496933cΆλλες μελέτες πάλι, συσχετίζουν την εμφάνιση της νόσου, με την παρουσία της κατάθλιψης, που στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη απ’ ότι στους άνδρες. Επιδημιολογικές έρευνες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν, επισης, ότι οι γυναίκες ασκούνται λιγότερο από τους άνδρες, μια και η άσκηση( δύο φορές την εβδομάδα σε μεσήλικες άνω των 50 ετών), μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε ποσοστό περίπου 60%.

Ένα άλλο σημαντικό επιστημονικό συμπέρασμα σχετικά με την προτίμηση της νόσου προς το γυναικείο φύλο είναι, ότι οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση των ωοθηκών σε ηλικία μικρότερη των 48 ετών, έχουν 70% υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από άνοια τύπου Αλτχάιμερ. Σ’αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν την άποψη ότι η θεραπεία με οιστρογόνα μέχρι την ηλικία των 50 ετών – σ’αυτή την κατηγορία των γυναικών – ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο.

woman_olderΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Γυναίκες που αναμένεται να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ παρουσιάζουν μείωση του βάρους τους, πολλά χρόνια πριν αρχίσουν τα συμπτώματα της νόσου, υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, στη Μαδρίτη.

Ερευνητική ομάδα της Κλινικής Mayo με επικεφαλής τον Δρ. Ντέιβιντ Κνόπμαν, παρακολούθησε επί 30 χρόνια, 560 ασθενείς που εκδήλωσαν νόσο Αλτσχάιμερ. Από την μελέτη προέκυψε ότι οι γυναίκες με διάγνωση Αλτσχάιμερ και με μέσο σωματικό βάρος 61,6 κιλά, όταν άρχισαν να γίνονται αντιληπτά τα συμπτώματα, παρουσίαζαν μέσο βάρος τα 58 κιλά. Στην ίδια έρευνα δεν διαπιστώθηκε ανάλογη αλλαγή τάσης του σωματικού βάρους στους άνδρες.

Alzheimer'sΟ Δρ. Κνόπμαν παρουσίασε τρεις πιθανές εξηγήσεις γι’αυτό. Πρώτον, το Αλτσχάιμερ στα πρώτα βήματα της εμφάνισής του σχετίζεται με την απάθεια, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι οι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανόν να επικεντρώνονται στο μαγείρεμα και τη σίτισή τους. Δεύτερον, οι πρώιμες εγκεφαλικές αλλαγές, ίσως να επηρεάζουν τα κέντρα της γεύσης, κάνοντας τις τροφές για τους ασθενείς λιγότερο εύγευστες, επομένως μειώνουν την όρεξη. Τρίτον, η εμφάνιση της νόσου στα πρώτα στάδια ίσως να επηρεάζει τα κέντρα πληρότητας του εγκεφάλου. Αγνωστο παραμένει γιατί δεν επηρεάζονται αντίστοιχα και οι άνδρες. Μία εξήγηση, ίσως είναι, λένε οι επιστήμονες, ότι υπάρχουν αλλαγές στα ορμονικά επίπεδα, όχι μόνο με βάσει την ηλικία, αλλά και το φύλο.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 
Οι 10 «ακίνδυνες» φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στο παιδί σας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου : Καταρρίψτε τους 4 μύθους για τον καρκίνο

Γρίπη : Πότε πρέπει να σας δει γιατρός ; 6 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Πότε η σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη; 10 προειδοποιητικά σημάδια