Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 3:45

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να τρώτε τηγανητές πατάτες;

τα παιδιά τις λατρεύουν αλλά η κατανάλωση τους θα πρέπει να είναι με μέτρο

τα παιδιά τις λατρεύουν αλλά η κατανάλωση τους θα πρέπει να είναι με μέτρο

Είναι ίσως το φαγητό το οποίο λατρεύουν να τρώνε συνέχεια όχι μόνο τα μικρά παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Τηγανητές πατάτες, η επιτομή του «συνοδευτικού». Σκεφτείτε ένα φαγητό, για παράδειγμα μια λαχταριστή μπριζόλα και αμέσως μετά σκεφτείτε τη στο πιάτο με τηγανητές πατάτες. Δεν είναι τεράστια η διαφορά; Και όμως όσο γαργαλιστικές να είναι για τον ουρανίσκο μας, οι τηγανητές πατάτες δεν είναι τόσο «αθώες» και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στον οργανισμό.

Ας δούμε όμως τι μπορεί να προκληθεί, από το υπέροχο «γεώμηλον», που ανήκει στην οικογένεια των Σολοναλιδών και η ποσότητα του οποίου σε άμυλο είναι τεράστια κάτι που το καθιστά μια θρεπτικότατη τροφή. Όχι όμως όταν είναι τηγανητό. Τότε η πατάτα γίνεται μια ωρολογιακή βόμβα στον οργανισμό μας.

ΛΙΠΟΣ: Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πατάτα σαν καθαρά αμυλούχα τροφή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Με το τηγάνισμα οι υδατάνθρακες της, μετατρέπονται σε γλυκόζη μέσα στον οργανισμό. Αυτή η διαδικασία γίνεται μάλιστα ταχύτατα. Δηλαδή με το που τρώμε τηγανητές πατάτες αμέσως οι υδατάνθρακες της αποθηκεύονται στο κορμί μας με τη μορφή λίπους. Εάν δεν ασκηθούμε αμέσως για να το κάψουμε αυτό το λίπος, τότε απλά δεν φεύγει. Και ποιος είναι εκείνος που όταν φάει τηγανητές πατάτες μετά πηγαίνει να αθληθεί; Σχεδόν κανένας. Οπότε πριν φάτε ένα τηγάνι πατάτες σκεφτείτε τα κιλά που θα πάρετε αμέσως.

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ: ότι χειρότερο μπορεί να βάλουμε στον οργανισμό μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα τρανς λιπαρά ευθύνονται για τη δημιουργία ελευθέρων ριζών και κατ΄συνέπεια για την εμφάνιση μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση τηγανητής πατάτας που περιέχει λόγω του τηγανίσματος, πληθώρα τρανς λιπαρών, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και κατά συνέπεια και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος εμφανίζονται τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σε αντίθεση με τα φυτικά έλαια, δεν προστατεύουν την καρδιά, οδηγούν στην αύξηση της χοληστερίνης, φράζουν τις αρτηρίες και είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό θρόμβων. Τα κορεσμένα λιπαρά δεν αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια.

Οι τηγανητές πατάτες ειδικά όταν δεν είναι σπιτικές και δεν ξέρουμε το λάδι στο οποίο έχουν τηγανιστεί, είναι σε μεγάλο ποσοστό φορείς αυτών των λιπαρών.

Προσοχή λοιπόν, βάλτε μέτρο στην κατανάλωση τηγανητής πατάτας και πάντα να επιλέγετε τις λεγόμενες σπιτικά τηγανισμένες και όχι εκείνες που έχουν τηγανιστεί σε λάδι αμφιβόλου ποιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι 10 «ακίνδυνες» φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στο παιδί σας

Μυρίζει το στόμα σας; Πως αντιμετωπίζεται η κακοσμία;

Χειρούργησε μόνος του, τον εαυτό του, δίχως αναισθησία ΦΩΤΟ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το θανατηφόρο παιχνίδι της κανέλας VIDEO