Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 10:46

Ορθοδοντική για όμορφα, γερά δόντια. Μόνο για παιδιά;

dental_cleaning

Της ειδικού ορθοδοντικού Γεωργία Μπονατάκη DDS, MSc *

 

Τί είναι η ορθοδοντική;

Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους.

Για να γίνει κάποιος ειδικός ορθοδοντικός απαιτείται αφού ολοκληρώσει τις σπουδές της Οδοντιατρικής να παρακολουθήσει τριετές πρόγραμμα κλινικής ειδίκευσης στην Ορθοδοντική στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο τίτλος πιστοποιείται με ειδικές εξετάσεις.

Γιατί ορθοδοντική;

Ο σκοπός της ορθοδοντικής θεραπείας είναι ένα όμορφο χαμόγελο και μία σωστή Cosmetic Dentist Sandy UTσύγκλειση (σωστό κλείσιμο των δοντιών). Η σωστή σύγλειση βοηθάει στο να μπορεί κάποιος να κλείνει, να τρώει, να μιλάει και να καθαρίζει τα δόντια του εύκολα και σωστά.

Το χαμόγελο κυριαρχεί στην εικόνα του προσώπου. Ένα όμορφο χαμόγελο μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την κοινωνικότητα μας.

Κάποιες φορές η ορθοδοντική θεραπέια έιναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου θεραπείας για το στόμα διευκολύνοντας άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής (πχ. αισθητική οδοντιατρική) να επιτύχουν το αρτιότερο δυνατό αποτέλεσμα με απόλυτο σεβασμό στη φυσική οδοντοστοιχία.

 Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των επτά ετών. Στην ηλικία αυτή συνήθως υπάρχουν αρκετά δόντια στο στόμα ώστε να μπορέσει ο ορθοδοντικός να δεί εαν αρχίζει να δημιουργέιται κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα ή εαν υπάρχει ήδη. Κάποια ορθοδοντικά προβλήματα διορθώνονται ευκολότερα εαν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Υπάρχουν ορθοδοντικά dentak bracesπροβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με ορθοδοντική εαν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων. Ο έλεγχος σε αυτήν την ηλικία επιτρέπει στον ορθοδοντικό να κρίνει πότε θα είναι η σωστή χρονική στιγμή για την αντιμετώπιση της κάθε πιθανής ανωμαλίας.

Εαν και οι περισσότερες ορθοδοντικές θεραπείες αρχίζουν μεταξυ 9-14 ετών, υπάρχουν προβλήματα που η αντιμετώπιση τους ενδείκνυται νωρίτερα.

Μερικές τέτοιες περιπτώσεις όπου το παιδί μπορεί να χρειαστεί ορθοδοντική παρέμβαση σε μικρότερη ηλικία είναι:

-Πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια νεογιλών δοντιών

-Δυσκολία στη μάσηση και στο δάγκωμα

-Στοματική αναπνοή

-Συνήθειες όπως παρατεταμένο πιπίλισμα δακτύλων ή πίπιλας

-Δόντια σε ανώμαλες θέσεις (εκτός οδοντικού τόξου)

-Δόντια πολύ μπροστά που μπορεί να μην αφήνουν τα χείλη να κλέισουν σωστά

-Μη ισορροπημένη μορφολογία προσώπου (ασυμμετρίες, το πιγούνι πολύ πίσω ή πολύ μπροστά σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο)

Η έγκαιρη ορθοδοντική θεραπεία δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν αρμονικά οι γνάθοι, μειώνει την πιθάνοτητα τραύματος των δοντιών, διορθώνει τις συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρα οδοντικά και σκελετικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να καθοδηγήσει τα δόντια να ανατείλλουν σε σωστότερη θέση και φυσικά να βελτιώσει την εικόνα και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

dental brac

Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μόνο για παιδιά;

Η σωστή σύγκλειση και το όμορφο χαμόγελο είναι σημαντικά σε οποιαδήποτε ηλικία και εαν είμαστε. Αν και η ανάπτυξη έχει σταματήσει με την ενηλικίωση οι οδοντικές ανωμαλίες μπορούν να διορθωθούν σε οποιαδήποτε ηλικία με διαφορετικό τρόπο. Εάν το πρόβλημα αφόρα και στις γνάθους υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί συνεργασία της ορθοδοντικής με γναθοχειρουργική. Με άλλα λόγια, τα υγιή δόντια μπορούν να μετακινηθούν σε όλες τις ηλικίες εφόσον κρίνεται απαραίτητο και το επιθυμεί ο ασθενής. Η ηλικία δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την απόκτηση του χαμόγελου των ονείρων σας.

 

Ποιά ήδη μηχανισμών υπάρχουν;

Οι συσκευές που υπάρχουν για τη διόρθωση ορθοδοντικών προβλημάτων ποικίλλουν ανάλογα με το πρόβλημα. Υπάρχουν συσκευές για τη διόρθωση των σχέσεων των γνάθων μεταξύ τους καθώς και συσκευές για τη μετακίνηση δοντιών.

Διακρίνονται σε κινητές και ακίνητες και η χρήση τους εξαρτάται από το στόχο της θεραπείας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε 1) τα ορθοδοντικά αγκύλια (σιδεράκια, braces, brackets) που μπορεί να είναι μεταλλικά ή απο αισθητικά υλικά μπορούν να κολλήσουν από την έξωτερική ή απο την εσωτερική πλευρά των δοντιών (γλωσσικά) 2) τους διαφανείς νάρθηκες και 3) κινητούς μηχανισμούς είτε για διόρθωση οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων είτε για συγκράτηση του αποτελέσματος.

εικ.1  dental bracesDental-Vs-Braces3

Είναι σημαντικό να αναφερθεί οτι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Στην πρώτη επίσκεψη ο ορθοδοντικός συλλέγει τα στοιχεία (ιστόρικό, αποτύπωματα, φωτογραφίες και ακτινογραφίες) για να φτιαχτεί το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Έπειτα προτείνεται το κατάλληλο σχέδιο, στην κατάλληλη ηλικία και επιλέγονται οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν.

Η επιλογή των μηχανισμών ακολουθείται απο οδηγίες στοματικής υγιεινής και οδηγίες χρήσης του κάθε μηχανισμού.

dental_braces dental brackets_stb

dental braces-for-children

 

* Γεωργία Μπονατάκη DDS, MSc

Ειδικός Ορθοδοντικός

Ειδικευθείσα στο Karolinska Institutet Σουηδίας

Degree of Master of Medical Science

With a major in Odontology

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιληψία : Χειρουργείται και πότε ;

Απώλεια βάρους στις γυναίκες, μπορεί να κρύβει νόσο «Αλτσχάιμερ»

Γρίπη : Πότε πρέπει να σας δει γιατρός ; 6 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Μικρά επικίνδυνα τερατάκια σε παιδικά ρούχα γνωστών εταιρειών. Ερευνα της GREENPEACE