Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 14:01

Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι


Του Ανδρέα Κατσάμπα, καθηγ.δερματολογίας Παν/μίου Αθηνών/αφροδισιολόγος* 
Woman Laughing

 

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης του δέρματος είναι ρυτίδες, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις (κυρίως η ανάπτυξη κηλίδων πιο σκούρων ή πιο ανοικτών από το δέρμα), η κιτρινωπή χροιά με το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια της υγρασίας του δέρματος και της ελαστικότητας, η πάχυνση και οι ευρυαγγείες. Σιγά σιγά μπορεί να υπάρξουν σοβαρότατες συνέπειες, όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις και τα καρκινώματα του δέρματος.

Κάθε μια από αυτές τις βλάβες μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικούς τρόπους, άλλοι εκ των οποίων προορίζονται για συγκεκριμένη βλάβη και άλλοι για αρκετές από αυτές.

Τα θεραπευτικά όπλα των Δερματολόγων είναι τα εξής:

dermo2ΚΡΕΜΕΣ

Κρέμες που μπορούν να δώσουν ενυδάτωση στο δέρμα και να αντιμετωπίσουν την ξηρότητα.

Κρέμες που επιβραδύνουν την φωτογήρανση και αναστρέφουν σε μεγάλο βαθμό δύο από τα χαρακτηριστικά της: τις λεπτές ρυτίδες και τις δυσχρωμικές αλλοιώσεις. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν κρέμες με ουσίες, όπως τα άλφα-υδροξυ οξέα, η βιταμίνη C, η υδροκινόνη, το κοζικό οξύ και κυρίως τα ρετινοειδή (είναι παράγωγα της βιταμίνης Α).

Oι ουσίες αυτές, εφόσον χορηγηθούν και χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να βοηθήσουν εντυπωσιακά στην αντιμετώπιση της φωτογήρανσης. Δεν μπορεί ωστόσο να θεωρηθούν καλλυντικά διότι έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ερυθρότητα , ξεφλούδισμα και κνησμό (φαγούρα) που καθιστούν αναγκαία την εφαρμογή τους με βάση τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες δερματολόγου γιατρού.

dermo7

dermo23

 

ΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ, δηλαδή η αφαίρεση ορισμένων στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου για την άμβλυνση των λεπτών γραμμών και των δυσχρωμικών αλλοιώσεων. Η δερμοαπόξεση μπορεί να γίνει με χημικό η μηχανικό τρόπο, ή και με χρήση laser. Χημικός τρόπος είναι το χημικό peeling, που μπορεί να γίνει με εφαρμογή ουσιών όπως τα άλφα-υδροξύ-οξέα, το τριχλωρικό οξύ (TCA), η φαινόλη κ.λ.π. Την εφαρμογή πρέπει να κάνουν εξειδικευμένοι γιατροί και όχι μη ειδικοί, όπως αισθητικοί, διότι πραγματικά το χημικό peeling έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μηχανικός τρόπος είναι η χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών για απόξεση (dermabrasion, microdermabrasion).

 

dermo9ΕΝΕΣΕΙΣ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ (B.T)

(BOTOX-DYSPORT) είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος διόρθωσης των ρυτίδων κίνησης και δημιουργίας χαλάρωσης στο πρόσωπο και το λαιμό.O μηχανισμός της βοτουλινικής τοξίνης στηρίζεται στην υπολειτουργία των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες, ενισχύοντας τη δράση των «ανταγωνιστικών» μυών , με αποτέλεσμα ένα αρυτίδωτο, φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο. Ενώ αρχικά χρησιμοποιείτο για τις ρυτίδες του άνω προσώπου (μεσόφρυο-μέτωπο-πόδι χήνας), ηδράση του επεκτάθηκε στο μέσο και κάτω πρόσωπο, όπως επίσης και στο λαιμό και στο τράχηλο. Επίσης η χρήση ενέσεων B.Tεφαρμόζεται και στους άνδρες (10%). Τα τελευταία χρόνια, η βελτίωση της τεχνικής των ενέσεων B.T, η καλή γνώση ανατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου και η εξοικείωση με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου έχουν τελειοποιήσει τη μέθοδο και φυσικά τα αποτελέσματα. Πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα των ενέσεων B.Τ. κάνουν να εμφανισθούν 5-15 μέρες και διαρκούν περίπου 3-5 μήνες. Η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ανανέωσης του προσώπου όπως :laserαντιγήρανσης , μεσοθεραπείες ανάπλασης και ενυδάτωσης , ενέσιμες θεραπείες με υαλουρανικό οξύ για αντιμετώπιση ρινοπαρειακών ρυτίδων καθώς και για προσθήκη όγκου στα χείλη.

dermo8

 

ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Αβλύνουν ακόμα και τις πιο βαθιές ρυτίδες. Διακρίνονται σε μόνιμα, ημιμόνιμα και απορροφήσιμα. Επειδή τα μόνιμα εμφυτεύματα έχουν το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να αφαιρεθούν, εάν κάτι δεν πάει καλά ή δεν αρέσουν στον ασθενή, χρησιμοποιούνται πλέον περισσότερο τα ημιμόνιμα και τα απορροφήσιμα εμφυτεύματα, κύριοι εκπρόσωποι των οποίων είναι το υαλουρονικό οξύ, η υδροξυαπατίτης και η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους (ο γιατρός δηλαδή παίρνει λίπος από ένα σημείο του σώματος για να το μεταμοσχεύσει σε μια βαθιά ρυτίδα).

dermo10ΤΟ ΥΑΛΟΥΡΑΝΙΚΟ ΟΞΥ

Σε διάφορες πυκνότητες είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και η διόρθωση αφορά ελαφριές ρυτίδες, βαθύτερες πτυχές και τον τελευταίο καιρό , αντικατάσταση του χαμένου όγκου του προσώπου, διόρθωση ατελειών της μύτης και βελτίωση του περιγράμματος και του όγκου των χειλιών. Επίσης χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της σφριγηλότητας του δέρματος, του ντεκολτέ και των χεριών. Τ’ αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, απόλυτα φυσικά και διαρκούν 6-18 μήνες ανάλογα με τη θέση εμφύτευσης και το χρησιμοποιούμενο υλικό.

dermo19

 

LASER

Τα τελευταία χρόνια, στην επαναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος, χρησιμοποιούνται οι διάφοροι τύποι των LASER. Έτσι οι δυσχρωμικές κηλίδες, οι λεπτές ρυτίδες, οι ευρυαγγείες και ο τόνος του δέρματος αντιμετωπίζονται με το κατάλληλο LASER.

Τα LASER που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, των κηλίδων και του τόνου του δέρματος είναι είτε επεμβατικά, είτε μη επεμβατικά.

Τα επεμβατικά LASER επιτυγχάνουν την αφαίρεση στοιβάδων του δέρματος με ακριβή και ελεγχόμενο, με ελάχιστη θερμική βλάβη των γύρω ιστών. Το βάθος της διείσδυσης στο δέρμα εξαρτάται από τον ιατρο χειριστή. Η αντικατάσταση του δέρματος που αφαιρέθηκε γίνεται από την μετεμφύτευση και δημιουργία νέου κολλαγόνου, που προέρχεται από το γειτονικό δέρμα και τους θύλακες τριχών.

Τα επεμβατικά LASER που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τα LASERδιοξειδίου του άνθρακα (για βαθύτερη αναδιαμόρφωση) και τα LASEREr-Yag για επιφανειακή αναδιαμόρφωση.

dermo15dermo24

Τα μη επεμβατικά είναι ιδανικά για άτομα που δεν θέλουν να έχουν «χρόνο ανάρρωσης» και δεν μπορούν να ανεχθούν απουσία από τις δραστηριότητές τους. Με τα μη επεμβατικά LASER προκαλείται τραύμα χωρλις επιδερμική βλάβη με συνέπεια την αναδιάρθρωση και την αυξημένη απόθεση νέου κολλαγόνου.

Τα τελευταία χρόνια, για ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών χρησιμοποιούνται LASERμε κλασματική μόνο βλάβη του δέρματος dermo15που όμως αφήνει μεγάλο μέρος άθικτο, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη αποκατάσταση από τον γύρω άθικτο ιστό, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τραυμάτων (FRACTIONAL LASER)

Τα πιο συχνά FRACTIONAL LASERS είναι το LASER CO2 και το FRAXEL –RESTORE.Σημαντικά σημεία-κλειδιά για την επιτυχία της θεραπείας με LASER, είναι η προσεκτική επιλογή των ασθενών και ο καθορισμός ενός ρεαλιστικού αποτελέσματος. Εάν ο ασθενής έχει παράλογες προσδοκίες, τότε είναι πιθανό να μην ικανοποιηθεί. Επίσης είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι τις περισσότερες φορές χρειάζονται πολλαπλές θεραπείες με μεσοδιαστήματα τριών – πέντε εβδομάδων για να επιτευχθεί το μεγαλύτερο όφελος.

ΚΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΒΕΛΟΝΕΣ (MICRO-NEEDLING FRACTIONAL RADIOFREQUENCY)

Με την καινούργια αυτή μέθοδο διοχετεύεται θερμική ενέργεια στις υποδερμιδικές στοιβάδες του δέρματος και πρακαλεί νεοκολλαγογέννηση από τους ινοβλάστες (κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο). Με την μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται μείωση των ρυτίδων, σύσφιξη του δέρματος, βελτίωση των ουλών ακμής και σημαντική μείωση των ραβδώσεων. Η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη.

 

dermoo* ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ

Σκουφά 35 – Κολωνάκι

τηλ. 2103619542

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Γιατί οι αθλητές κυκλοφορούν με τις πιο όμορφες γυναίκες; ΦΩΤΟ

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ : Ιπποφαές, το πανίσχυρο αντιγηραντικό

Neknomination: Η online μόδα που επιφέρει το θάνατο από αλκοόλ VIDEO

Το Ένζυμο της Αθανασίας

Και όμως αυτή η γυναίκα ήταν 120 κιλά. Δείτε τη μεταμόρφωση της VIDEO

Υπερτροφές! Φάρμακα στο πιάτο μας

Γνωρίζουμε τι πραγματικά τρώμε; VIDEO

8 Ύποπτα σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

Οι 10 «ακίνδυνες» φράσεις που δεν πρέπει να πείτε ποτέ στο παιδί σας