Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 15:12

Η κρίση σκοτώνει κυρίως…τις ελληνίδες. Αύξηση στα εμφράγματα στις γυναίκες άνω των 45

kardiaΕνώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι άνδρες ήταν περισσότερο ευάλωτοι στα εμφράγματα έναντι των γυναικών και μάλιστα με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, η κρίση ήρθε να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον σ’ότι αφορά την Ελλάδα.

Το άγχος, η ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που έχει φέρει η κρίση, αγγίζουν – σύμφωνα με ελληνική επιστημονική έρευνα που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στην Αμερική – περισσότερο την υγεία των ελληνίδων, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στα εμφράγματα, όχι μόνο λόγω του άγχους της ανεργίας (της δικής τους ή του συζύγου τους), αλλά παράλληλα και λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν για την φροντίδα των παιδιών, του σπιτιού και της οικογένειας. Αύξηση εμφανίζουν τα εμφράγματα στην Ελλάδα και στις ηλικίες άνω των 45 ετών, ανεξαρτήτως φύλου.

kardia6Τα ενδιαφέροντα – αν και ανησυχητικά – αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποίησε το καρδιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, ενώ τα αποτελέσματά της, που παρουσιάστηκαν στο 62ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Οι έλληνες γιατροί, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη, επιμελητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας και πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Μεσσηνίας, μελέτησαν το ιστορικό περίπου 22.100 ασθενών που από την Μεσσηνία, που εξετάστηκαν και νοσηλεύθηκαν στην καρδιολογική κλινική, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το πρώτο δείγμα των 10.870 ασθενών που μελετήθηκε ήταν πριν από την κρίση ( Ιανουάριος 2004 –Δεκέμβριος 2007 ) και το δεύτερο που αριθμούσε 11.223 ασθενείς, κατά τη διάρκειά της ( Ιανουάριος 2008 – Δεκέμβριος 2011 ). Στο διάστημα προ ..τρόικας καταγράφηκαν 841 εμφράγματα, ενώ στο «σήμερα» τα εμφράγματα εκτινάχθηκαν στα 1.084, αύξηση που φτάνει το 20,8%.

kardia5Η αύξηση στα εμφράγματα και τις καρδιακές ανακοπές σε ασθενείς άνω των 45 ετών άγγιξε το ποσοστό του 29,4 % , ενώ οι γυναίκες παρουσίασαν περισσότερα περιστατικά απ’ότι οι άνδρες, σε ποσοστό 39,2% έναντι 25,7%.

Ο ερευνητής καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, υποστηρίζει ότι η ιδέα για την επιστημονική μελέτη προέκυψε όταν ο ίδιος και η ομάδα του παρατήρησαν στην καθημερινή πρακτική τους στο νοσοκομείο, αύξηση των εμφραγμάτων στον γενικό πληθυσμό, αλλά κυρίως στους κατοίκους των αστικών, παρά των αγροτικών περιοχών:

kardia3« Άλλο να παρατηρείς κι άλλο να τεκμηριώνεις. Κατά την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώσαμε ότι την τελευταία πενταετία υπήρξε μεγαλύτερη επίπτωση στα εμφράγματα στους μεσσήνιους αστικών περιοχών και κυρίως στις γυναίκες και τους άνεργους – ανασφάλιστους πολίτες όλων των ηλικιών. Προσπαθώντας να δώσουμε κάποια εξήγηση, καταλήξαμε ότι οι γυναίκες βιώνουν πιο έντονα την εποχή της κρίσης, γιατί έρχονται αντιμέτωπες με περισσότερες ευθύνες που σχετίζονται με τα θέματα της οικογένειας, ενώ μπορεί να είναι οι ίδιες άνεργες σε υψηλότερα ποσοστά απ΄ότι οι άνδρες, αλλά μπορεί να είναι και ο σύζυγός τους άνεργος. Συνεχίζουμε τη μελέτη και σε άλλους παράοντες κινδύνου, όπως την αύξηση του καπνίσματος λόγω της κρίσης, αλλά και την αύξηση της χοληστερόλης, καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι αυξάνονται και οι κακές διατροφικές συνήθειες αυτόν τον καιρό».

karida6Συγκλονιστική ήταν η διαπίστωση των γιατρών του νοσοκομείου Καλαμάτας ότι κάποιοι καρδιοπαθείς δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ή να πληρώσουν τη συμμετοχή για τις θεραπείες τους, λέει ο κ. Μάκαρης : « Πολλοί ασθενείς που έχουν στεφανιαία νόσο διακόπτουν πρόωρα την θεραπεία τους, όπως για παράδειγμα την κλοπιδογρέλη ένα φάρμακο που βοηθάει τους καρδιοπαθείς που έχουν κάνει αγγειοπλαστική με στέντ, να μην ξανακάνουν στένωση. Υπήρξαν περιπτώσεις ασθενών που με ρώτησαν ποιο είναι το πιο ακίνδυνο φάρμακο από αυτά που παίρνουν καθημερινά για να το διακόψουν, χωρίς να αντιμετωπίσουν κίνδυνο. Κι αυτό, επειδή δεν έχουν να το πληρώσουν», λέει ο μεσσήνιος καρδιολόγος.

Μελέτες για την αύξηση των εμφραγμάτων στην Ελλάδα, υπάρχουν σε εξέλιξη σε πολλές καρδιολογικές κλινικές της χώρας: « Συνάδελφοί μου από όλη την Ελλάδα, έχουν την ίδια εντύπωση με μας. Και στην Αθήνα ιδιαίτερα με συναδέλφους που έχω ανταλλάξει απόψεις, το ίδιο έχουν διαπιστώσει. Αλλωστε η κρίση έχει έχει επηρεάσει περισσότερο τον αστικό κορμό της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουμε να επεκταθεί η μελέτη σε όλο τον ελληνικό χώρο», λέει ο κ.Μάκαρης.

kardia61 Σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2012 και από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία αποδεικνύει ότι στη χώρα μας από το 2009 και μετά υπάρχει μεγάλη αύξηση σε εμφράγματα και εγκεφαλικά, σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. Επισης, σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια και παθήσεις, εκτίθενται όσοι υπερβαίνουν το 8ωρο εργασίας.

«Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, λέει ο ειδικός γιατρός εργασίας και λέκτορας στο Παν/μιο Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης, θα καταγράψει σημαντικότατες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Υπάρχουν και έρευνες που έχουν γίνει στην Αργεντινή, που έγιναν σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς, αποδείχθηκε ότι είχαν χάσει τη δουλειά τους»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Παιδιά σε κίνδυνο, στην Ελλάδα της κρίσης

Επιληψία : Χειρουργείται και πότε ;

8 Ύποπτα σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

Ο αλκοολικός γονέας, μέσα από τα μάτια του παιδιού του VIDEO