Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 23:53

«Καινούρια» καρδιά με βλαστοκύτταρα και μηχανική καρδιά

heart4

Λύση στην αναγέννηση του μυοκαρδίου σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα ελπίζουν οι ερευνητές ότι θα δώσει η χρήση βλαστοκυττάρων.

Η ελπίδα προέρχεται από πρόσφατες κλινικές μελέτες, που από τα πρώτα τους αποτελέσματα έχουν δώσει μείωση μέχρι και 30% στην ουλή του εμφράγματος. Οι μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει προγονικά καρδιακά κύτταρα, τα οποία αντλήθηκαν από το ίδιο μυοκάρδιο που υπέστη το έμφραγμα, υποβλήθηκαν στην κατάλληλη επεξεργασία και έπειτα εγχύθηκαν στην καρδιά που έπασχε.

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων μελετών παρουσίασε η Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας και ο πρόεδρος της εταιρείας και υπεύθυνος καρδιολόγος του τμήματος καρδιακής ανεπάρκειας – μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος.

Στις μέχρι τώρα κλινικές εφαρμογές έχουν χορηγηθεί προγονικά κύτταρα από τον μυελό των οστών ενηλίκων ή προγονικά κύτταρα που απομονώνονται από την ίδια την καρδιά, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της καρδιάς που υπέστη έμφραγμα. Ιδίως όμως τα προγονικά καρδιακά κύτταρα με την κατάλληλη επεξεργασία και επαναχορήγηση πέτυχαν μέχρι στιγμής να μειώσουν μέχρι και 30% την ουλή του εμφράγματος, εξήγησε ο κ. Αδαμόπουλος.

Ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Τερροβίτης υπογράμμισε ότι τώρα, το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζεται και στη χρήση αλλογενών κυττάρων (κυττάρων άλλου δότη μη συμβατού), χωρίς να χορηγείται ανοσοκατασταλτική αγωγή, η οποία σε πειραματικές μελέτες έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική με τη χρήση κυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή. Σχετική μελέτη φάσεως ΙΙ με χρήση αλλογενών καρδιακών κυττάρων ύστερα από πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου εγκρίθηκε πρόσφατα από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων.

heart61 Η νόσος

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο το οποίο σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, αποτελεί την κύρια αιτία εισόδου στο νοσοκομείο ασθενών πάνω από τα 65 χρόνια, έχει αρκετά υψηλό κόστος και είναι δυνητικά θανατηφόρο. Το 30-40% των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνει στον πρώτο χρόνο από την πρώτη του εισαγωγή στο νοσοκομείο, θνητότητα μεγαλύτερη και από τις πιο βαριές μορφές καρκίνου.

Από τη στιγμή που ο ασθενής εισαχθεί στο νοσοκομείο με απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας, έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα επανεισαγωγής, η οποία ανέρχεται στο 20% τον πρώτο μήνα και στο 50% το πρώτο εξάμηνο, διατρέχει δεκαπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τον μη νοσηλευόμενο ασθενή και επιβαρύνει οικονομικά τα συστήματα υγείας. Οι νοσηλείες των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια απαιτούν το 2% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Όπως τόνισε ο διευθυντής Καρδιολογίας του «Ευαγγελισμού» κ. Αντώνης Σιδέρης, «η μεταμόσχευση καρδιάς αποτελεί την πιο δόκιμη θεραπεία σε αυτούς τους ασθενείς, καθώς επιμηκύνει σημαντικά τη ζωή τους (μέση επιβίωση πάνω από 12 χρόνια) και προσφέρει εντυπωσιακή βελτίωση στην ποιότητα ζωής, σε βαθμό που πάνω από το 50% των μεταμοσχευμένων επιστρέφουν στην εργασία τους και συνεχίζουν να εργάζονται ακόμα και πέντε χρόνια μετά».

Όμως οι μεταμοσχεύσεις δεν υπερβαίνουν τις 5.500-6.000 παγκοσμίως. Στη χώρα μας οι ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια κυμαίνονται μεταξύ 10.000 – 20.000 και αυτοί που είναι κάτω των 75 ετών και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μεταμόσχευση ή μηχανική υποστήριξη υπολογίζονται στους 5.000.

Έτσι, ο συντονιστής διευθυντής Καρδιολογίας στο «Ελπίς» κ. Αθανάσιος Τρίκας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη νέας θεραπευτικής διεξόδου, διεθνώς, εκτός από τη μεταμόσχευση.

heart Μηχανική καρδιά

Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου έδωσε ώθηση στην τεχνολογική εξέλιξη και οδήγησε στη χρήση της «τεχνητής καρδιάς», δηλαδή της συσκευής χρόνιας μηχανικής υποστήριξης.

Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται ως «γέφυρα» για μεταμόσχευση, εξασφαλίζοντας χρόνο για την ανεύρεση του κατάλληλου μοσχεύματος ή ως καταληκτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση και τα υπόλοιπα θεραπευτικά «όπλα» έχουν εξαντληθεί. Η μακροχρόνια μηχανική υποβοήθηση αυξάνει την επιβίωση, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Οι συσκευές μηχανικής υποβοήθησης εφαρμόζονται εκτεταμένα, με αποτέλεσμα το 40% των ασθενών που μεταμοσχεύονται σήμερα να έχουν ήδη υποστηριχθεί μηχανικά.

Η ετήσια επιβίωση ασθενών με συσκευές μηχανικής υποστήριξης πλησιάζει το 90%, όπως και στη μεταμόσχευση καρδιάς.

Ο κ. Αδαμόπουλος υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο να υποκαταστήσουν οι «τεχνητές καρδιές» τη μεταμόσχευση, δίνοντας λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, δεν θεωρείται πλέον εξέλιξη που αφορά το μακρινό μέλλον. Ήδη βρισκόμαστε στα μηχανήματα τρίτης γενιάς και πλήρως εμφυτεύσιμες, μικρότερες και αποτελεσματικότερες συσκευές άρχισαν ήδη να δοκιμάζονται.

Αλλά και στην περίπτωση που οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται ως καταληκτική θεραπεία και αφορούν ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με ταυτόχρονα προβλήματα, όπως η πνευμονική υπέρταση ή η νεφρική δυσλειτουργία ή η παχυσαρκία, η ετήσια επιβίωση ολοένα και βελτιώνεται, ανερχόμενη με τα σημερινά δεδομένα στο 75%.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι

Γιατί οι αθλητές κυκλοφορούν με τις πιο όμορφες γυναίκες; ΦΩΤΟ

8 Ύποπτα σημάδια ότι το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού

Επιληψία : Χειρουργείται και πότε ;