Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 3:35

Novartis : στη λίστα “Global 100” με τις εταιρείες υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης

NovartisΣτη λίστα των 100 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο που προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, συγκαταλέγεται για πρώτη φορά μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Ως γνωστόν, ο δείκτης «Global 100 Most Sustainable Corporations in the World» αναγνωρίζει τις προσπάθειες μεγάλων εταιρειών, σε θέματα Βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του Περιβάλλοντος. Ο δείκτης διαμορφώνεται από 12 επιμέρους παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το παραγόμενο εισόδημα ανά μονάδα καταναλισκόμενης ενέργειας, ο λόγος της αμοιβής του CEO προς τον μέσο μισθό των εργαζομένων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ποικιλομορφία στη διοικητική δομή. Η λίστα ‘Global 100’ απαρτίζεται από 100 επιχειρήσεις με τις πιο αποδοτικές μετοχές παγκοσμίως οι οποίες πληρούν αυστηρά επιλεγμένα κριτήρια βιωσιμότητας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Η συγκέντρωση των στοιχείων πραγματοποιείται, κατά κύριο λόγο, μέσω του Bloomberg, αλλά και με απευθείας επικοινωνία με τις 350 επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η λίστα, η επιλογή των οποίων γίνεται μεταξύ 4.000 περίπου εταιρειών μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.  Η παρουσίαση της λίστας γίνεται κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Novartis_3Εντωμεταξύ εμφανή αύξηση των καθαρών πωλήσεων και υψηλή μερισματική απόδοση αποτυπώνουν τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου Novartis, τόσο για το 4ο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης του 2013 όσο για το σύνολο του προηγούμενου έτους. Πιο συγκεκριμένα, οι καθαρές πωλήσεις του πολυεθνικού κολοσσού ανήλθαν το 4ο τρίμηνο του περασμένου έτους στα 15,078 δισ. δολ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2% και κατά 4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αντίστοιχη ήταν και η ποσοστιαία αύξηση για το σύνολο του 2013 οπότε οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν στα 57,9 δισ. δολ. με τα καθαρά έσοδα να αγγίζουν τα 10,9 δις. δολ.

Ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων, παρά την επίδραση από τον ανταγωνισμό των γενοσήμων, το μέρισμα για τη χρήση του 2013 διαμορφώνεται στα 2,45 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το μέρισμα που διένειμε η εταιρεία για τη χρήση του 2012 το οποίο είχε διαμορφωθεί στα 2,3 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Curious research scientist in lab coat and rubber gloves lookingΓια την τρέχουσα χρήση οι βασικές προτεραιότητες του ομίλου, σε μια παγκόσμια αγορά στην οποία από τη μια πλευρά μειώνεται το κόστος των δαπανών και από την άλλη εντείνεται ο ανταγωνισμός από τα γενόσημα, ο όμιλος εστιάζει στη βελτίωση της αποδοτικότητας, στον έλεγχο – μείωση του κόστους και στην Καινοτομία. Μέσα από την υλοποίηση αυτού του τρίπτυχου ο όμιλος αναμένει για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης μεσαία μονοψήφια ανάπτυξη, με τον φαρμακευτικό τομέα να παραμένει στα περσινά επίπεδα και τη θυγατρική του ομίλου Alcon που εξειδικεύεται στα οφθαλμολογικά προϊόντα, να φέρνει μεσαία προς μεγάλη μονοψήφια ανάπτυξη όπως εξάλλου και η θυγατρική SANDOZ, που δραστηριοποιείται στα γενόσημα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή διεύθυνση:

http://www.novartis.com

Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την Novartis Hellas επισκεφθείτε :

http://www.novartis.gr.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Όμιλος ΥΓΕΙΑ: Δωρεά δενδρυλλίων στη Ρόδο

Στην Τράπεζα Πειραιώς περνά το «Ερρίκος Ντυνάν»

Βραβείο στην Novartis για την βιώσιμη ανάπτυξη

Ημέρα Εθελοντικής Κοινωνικής Προσφοράς της Novartis Hellas