Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 3:35

Oλική αρθροπλαστική ισχίου με μέθοδο ASI : ανώδυνα & αναίμακτα

αρθροπλαστική3Του ορθοπαιδικού χειρουργού κ. Ιωάννη Τσαρούχα, MD *

Η πρόσθια προσπέλαση ελάχιστης επεμβατικότητας για Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με τη μέθοδο ASI (Anterior Supine Intramuscular) έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους.

αρθροπλαστική6Η μικρή παρεμβατικότητα στα μαλακά μόρια (που συνίσταται σε μικρές τομές και αποφυγή διατομής μυών) έχει σαν επακόλουθο την ελαχιστοποίηση του πόνου, καθώς επίσης και τη δυνατότητα άμεσης κινητοποίησης του ασθενούς. Η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς είναι πολύ σημαντική διότι έτσι επιτυγχάνεται γρηγορότερη επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητες ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών όπως η θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Επιπρόσθετα πλεονεκτήματα της τεχνικής ASI, σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές, είναι η ελάχιστη απώλεια αίματος, ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας, ο μικρότερος κίνδυνος φλεγμονών και ο απειροελάχιστος κίνδυνος εξαρθρήματος μετεγχειρητικά. Πολύ σημαντικό δε, είναι το γεγονός πως η τεχνική ASI ενδείκνυται ιδιαίτερα για υπέρβαρους ασθενείς, οι οποίοι δεν αποτελούν πλέον προβληματικούς υποψήφιους για Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου.

αρθροπλαστική5 1. Δυσκολία διεγχειρητικού ελέγχου του ισοσκελισμού των ποδιών, λόγω της θέσης του αρρώστου και της τεχνικής της οποίας εφαρμόζεται (το σκέλος τοποθετείται σε έλξη η οποία δεν επιτρέπει ελεύθερο χειρισμό του κάτω άκρου ενώ παράλληλα συνιστά διαδικασία χρονοβόρα και δυνητικά επικίνδυνη, εξ’ αιτίας των στροφών και των τάσεων που ασκούνται διεγχειρητικά)

2. Πιθανότητα διεγχειρητικού κατάγματος στην ποδοκνημική και το μηριαίο λόγω της μεγάλης έλξης και στροφής που ασκείται με την τεχνική AMIS.

3. Πιθανότητα πάρεσης και παροδικής παράλυσης νευρικών στελεχών του κάτω άκρου σε συνθήκες παρατεταμένης έλξης διεγχειρητικά με μεγάλη τάση.

4. Σε όσους ασθενείς έχει γίνει ολική αρθροπλαστική γόνατος, (ιδίως συνδεδεμένη) υπάρχει πλήρης αντένδειξη για τη χρησιμοποίηση της AMIS. Σ’ αυτή την περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος συνδεσμικής κάκωσης, εξαρθρήματος της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος ή και περιπροθετικού κατάγματος.

αρθροπλαστική8Σύμφωνα λοιπόν με τα προαναφερθέντα η μέθοδος ASI αποτελεί τη λύση στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την AMIS. Εφόσον δηλαδή η έλξη δεν είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της επέμβασης, καθώς τα πόδια του ασθενούς είναι ελεύθερα, εξασφαλίζεται ο διεγχειρητικός έλεγχος του ισoσκελισμού των κάτω άκρων, ενώ επίσης αποφεύγονται διεγεχειρητικά κατάγματα ή άλλες πιθανές επιπλοκές από τα μαλακά μόρια.

Τέλος, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί πριν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο σε αντίθεση με τους κινδύνους της μεθόδου AMIS που ήδη αναφέραμε.

 

αρθροπλαστική4

 

* Η τεχνική Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας με τη μέθοδο ASI εφαρμόζεται από τον κ. Ιωάννη Τσαρούχα, Διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι

Η άσκηση «αγαπά» τις γυναίκες. Από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση

Γιατί οι αθλητές κυκλοφορούν με τις πιο όμορφες γυναίκες; ΦΩΤΟ

Ορθοδοντική για όμορφα, γερά δόντια. Μόνο για παιδιά;