Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 13:12

Ασκητής

 

Από τις αρχές της οικονομικής κρίσης ( Ιούνιο του 2011 ) το «Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας» διεξάγει διαδικτυακή έρευνα, στα πρώτα αποτελέσματα της οποίας, αποτυπώνονται ανάγλυφα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των ελλήνων. Αλλαγές στη συμπεριφορά, αυξημένη ανασφάλεια, άγχος και άλλοι παράγοντες φαίνεται ότι έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στις σχέσεις και τη σεξουαλική μας ζωή.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας κ.Θάνος Ασκητής, απαντά στο IN VITRO:

Ερ: Κύριε καθηγητά, πόσο βαθιές είναι οι αλλαγές που βιώνουμε αυτή την εποχή στην προσωπική μας ζωή και πόσο αυτές μας επηρεάζουν και τους υπόλοιπους τομείς της ζωής μας;

Θ.Ασκητής : Η οικονομική κρίση όπως μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, επέφερε κυρίαρχες κοινωνικές αλλαγές που φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές σχέσεις μας, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο της ζωής μας. Πράγματι, η ανασφάλεια και το άγχος, μας καταλύουν τη θετική ψυχολογία μας κάνουν πιο αντικοινωνικούς, βαθιά φοβικούς, μηδενίζοντας την ανοχή μας και την καλή προαίρεση στην καθημερινότητά μας. Στη σημερινή πραγματικότητα δεν έχουμε διάθεση να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες προκαλώντας ένα ψυχικό βύθισμα, δημιουργώντας μία γκρίζα ζώνη που απεικονίζεται πάνω σε αυτή « το τι κάνουμε τώρα» αλλά και « που πάμε αύριο και τι μας περιμένει». Βεβαίως αναμένει κανείς την προσαρμογή στο χρόνο και την εμπέδωση σε ένα καινούργιο μοντέλο ζωής που σιγά -σιγά έρχεται.

Ερ: Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνάς σας, τα τελευταία έτη εμφανίζονται περισσότερο «βεβαρημένα» ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης, σε σχέση με το πρώτο διάστημα της εμφάνισης της ύφεσης στην Ελλάδα. Μεγάλα αδιέξοδα, ανεργία, αυτοκτονίες. Ποιοι είναι οι τομείς της ζωής μας που μας επιβαρύνουν περισσότερο σε ψυχολογικό επίπεδο;

Θ.Ασκητής : Η οικονομική συμπίεση που δεχόμαστε αλλά και το ερώτημα που προβάλλεται έντονα στη χώρα μας εάν θα υπάρχει αύριο, η επαγγελματική ψυχολογία είναι αυτή που φαίνεται να επιβαρύνεται περισσότερο. Ο άνθρωπος χωρίς δουλειά μπορεί να γίνει ζώο χωρίς όρια και αναστολές ενώ ισοπεδώνει κυρίως στη νέα ηλικία τις αξίες του βλέποντας το μέλλον του στο κενό. Πολλοί λένε γιατί να προσπαθήσω για κάτι που δεν έχει επόμενη μέρα. Έτσι, η ζωή μας συρρικνώνεται, απαξιώνεται χωρίς την ανταγωνιστική διάθεση και την αναζήτηση μιας επόμενης θετικής σκέψης. Και το πιο ανησυχητικό είναι αυτό, ότι οι άνθρωποι παραιτούνται και βουλιάζουν μέσα στο αδιέξοδο.

Ερ: Οι άνδρες το 2012 εμφανίζονται σε μεγαλύτερα ποσοστά απογοητευμένοι από τις σχέσεις τους με τη σύντροφό τους και τη σύζυγό τους, σε σύγκριση με το 2011. (2011 : άνδρες 41%, γυναίκες 55%, 2012 : άνδρες 61%, γυναίκες 55%) Αυτό πώς το ερμηνεύετε;

Θ.Ασκητής : Ο άνδρας φαίνεται να προσβάλλεται περισσότερο από τη γυναίκα μέσα στην οικονομική κρίση, γιατί χρεώνεται με μεγαλύτερη ανεπάρκεια και αδυναμία το κόστος αυτής της κατάστασης. Ο άνδρας κοινωνικά είναι ο ισχυρός και οφείλει να είναι δυνατός και αυτό σήμερα ανατρέπεται. Η γυναίκα δείχνει να αντέχει περισσότερο στις δύσκολες καταστάσεις του σήμερα, αφού χρησιμοποιεί λογικές ερμηνείες (γυναικείο χάρισμα) ενώ είναι προικισμένη και ως μητέρα να αντέχει την πίεση και να την διαχειρίζεται πιο θετικά από τον άνδρα.

Ερ : Μαζί με την τσέπη μας «φτωχαίνει» και η ερωτική και σεξουαλική μας ζωή. Οπως αποδεικνύει η έρευνα, έχει μειωθεί αισθητά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και στα δύο φύλα ( 2011 : άνδρες 49%, γυναίκες 47%, 2012 : άνδρες 57%, γυναίκες 47%.Γιατί συμβαίνει αυτό;

Θ.Ασκητής :Ενώ στην αρχή της κρίσης φαινόταν πως η ερωτική και σεξουαλική μας ζωή δεν επηρεάζεται άμεσα και θα περιμέναμε να είναι ένα καλό αντίδοτο στην κρίση, όσο η οικονομική δυσπραγία και η κοινωνική συμπίεση βαθαίνει στο χρόνο, τόσο φαίνεται να βυθίζεται και η ερωτική και σεξουαλική ζωή, εκτιμώντας όμως ότι με την πάροδο του χρόνου και την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, ο έρωτας και το σεξ θα μας τροφοδοτήσουν ποιότητα ζωής.

Ερ: Θα περίμενε κανείς, η κρίση να φέρει πιο κοντά τα ζευγάρια. Γιατί δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Θ.Ασκητής :Η κρίση φέρνει τα ζευγάρια πιο κοντά όταν αυτά δεν είναι σε κρίση. Η σημερινή δυσπραγία απογυμνώνει την υποκριτική κακή σχέση και επιδεινώνει σημαντικά την συναισθηματική δυσφορία και δυσλειτουργία, αφού συσσωρεύονται περισσότερο ο θυμός, η γκρίνια, η αλληλοχρέωση προκαλώντας το θάνατο αυτών των ζευγαριών.

Ερ : Γιατί το άγχος της απόλυσης επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες; ( άγχος απόλυσης / πολύ : γυναίκες 44%, άνδρες 37% / αρκετά : γυναίκες 37%, άνδρες 16%) Ο άνδρας δεν είναι αυτός που κατέχει παραδοσιακά τον ρόλο του στυλοβάτη της οικογένειας;

Θ.Ασκητής : Η απόλυση επηρεάζει καθοριστικά και τους δύο. Η γυναίκα όμως έχοντας περισσότερες απαιτήσεις από τον άνδρα στυλοβάτη παραδοσιακά νιώθει ακάλυπτη και ευάλωτη κυρίως όταν είναι και μητέρα, φοβούμενη ότι το παιδί της θα υποστεί τις συνέπειες αυτής της απόλυσης. Η γυναίκα γίνεται σκληρή και δεν συγχωρεί την απόλυση όσο δίκαιη ή άδικη είναι.

Ερ : Κύριε Ασκητή, το θέμα της Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολεία αντιμετωπίζεται εδώ και δεκαετίες με αδιαφορία από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας. Είχατε κληθεί μάλιστα να συντάξετε διδακτέα ύλη για το Δημοτικό, προσπάθεια που δεν υλοποιήθηκε. Τι απέγινε το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής και γιατί δεν διδάσκεται σήμερα στα ελληνικά σχολειά;

Θ.Ασκητής : Η σεξουαλική αγωγή στα δημοτικά σχολεία σε επίπεδο 8 εξαιρετικών συγγραμμάτων είναι γεγονός εδώ και 3 χρόνια. Όπως πληροφορούμαι από το Υπουργείο Παιδείας τα βιβλία του μαθητή και του δασκάλου, έχουν παραδοθεί στις διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, προκειμένου να απορροφηθούν από την εκπαιδευτική κοινότητα ως μάθημα της ευέλικτης ζώνης. Η δουλειά που έγινε σε επίπεδο εκπαιδευτικής ύλης είναι πρωτοποριακή και υψηλής επιστημονικής οριοθέτησης αλλά για την περαιτέρω τύχη του συγκεκριμένου προγράμματος, το Υπουργείο Παιδείας, ίσως πράγματι δεν έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις. Η άγνοια και ο φόβος της παραπληροφόρησης είναι η μεγάλη ντροπή της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας που το διαδίκτυο, η φτηνή τηλεόραση και τα εμπορικά περιοδικά φροντίζουν να δώσουν τις « δικές τους» γνώσεις. Δυστυχώς, και η ελληνική πολιτεία δεν έχει τη δύναμη ή το πιστεύω να οριοθετήσει σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αυτό που η ίδια η ζωή ορίζει μέσα στην ανθρώπινη σχέση, ότι « το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :