Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 23:28

Μαγνητοεγκεφαλογράφος : Εξερεύνηση στους δρόμους του εγκεφάλου με ένα νέο «όχημα»

Μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG): εξερεύνηση στους δρόμους του εγκεφάλου με ένα νέο «όχημα».

 Του νευρολόγου Χρήστου Μπαλτογιάννη

meg-signals.jpg2

Όταν το 1972 ο David Cohen κατέγραφε πρώτος τα μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται κατά την λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι ο συνδιασμός της καταγραφής αυτής με την ανατέλλουσα εκείνη την εποχή τεχνολογία των υπολογιστών θα μας οδηγούσε στην δημιουργία μίας απεικονιστικής, λειτουργικής και δυναμικής μεθόδου μεγάλης ακρίβειας, όχημα με το οποίο εξερευνούμε σήμερα τον φυσιολογικό και παθολογικό εγκέφαλο.

meg-signals.jpg4 Τρείς δεκαετίες μετά ο μαγνητοεγκεφαλογράφος, που οι άνθρωποι του χώρου αποκαλούν φιλικά MEG, αποτελεί μία ογκώδη και ιδιαίτερα ακριβή συσκευή που για την λειτουργεία της «απαιτεί» ειδικά διαμορφωμένο και πολύ καλά μονωμένο χώρο αφού οι καταγραφές μαγνητικών πεδίων της τάξης του 10-13 Τ είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στον ηλεκτρικό και μαγνητικό «θόρυβο» της πόλης.

Ο ασθενής κάθεται στην αναπαυτική πολυθρόνα του MEG και στο κεφάλι του «εφαρμόζει» η κάσκα που σήμερα διαθέτει περισσότρους από 300 καταγραφείς.

Μέσω ενός υπεραγωγού χαμηλής θερμοκρασίας (υγρό ήλιο) τα μαγνητικά πεδία απομονωμένα από τα «παράσιτα» μετατρέπονται σε ηλεκτρικά δυναμικά και αποτυπώνονται σε διάγραμμα.

Το σύστημα έχει εφοδιαστεί με την μαγνητική τομογραφία του ασθενούς και μέσω πολύπλοκων λογισμικών μετατρέπει σε εικόνα το διάγραμμα καταγραφής.

Έχουμε δηλαδή την δυνατότητα να «παρακολουθήσουμε» πάνω στον πραγματικό εγκέφαλο του ασθενούς την δραστηριότητα του και την διάδοσή της με ανάλυση χρόνου επιπέδου msec.

Το εμβαδόν της εγκεφαλικής περιοχής που αναλύεται δεν ξεπερνά τα 3mm2 ανά καταγραφέα πρασδίδοντας έτσι στα δεδομένα μεγάλη αξιοπιστία (στο απεικονιστικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα το αντίστοιχο εμβαδόν είναι της τάξης των 3-4 cm2), ενώ οι αντιστάσεις του δέρματος, του οστού κτλ δεν επηρεάζουν την καταγραφή μαγνητικών πεδίων.

6083245877_b623aa0668_bΕκτός όμως από ερευνητικούς λόγους η μαγνητοεγκεφαλογραφία χρησιμοποιείται και διαγνωστικά.

 1) Λειτουργική χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Η καταγραφή της μαγνητικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια απομνημόνευσης, απαρίθμησης, ανάκλησης ή ακόμη κινήσεων π.χ. δακτύλων , δίνει την δυνατότητα τοπογραφικού προσδιορισμού περιοχών όπως του λόγου, της μνήμης, κίνησης κλπ . Η δημιουργία του «χάρτη» με τα δεδομένα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη πριν από οποιοδήποτε χειρουργείο που αφορά τον εγκέφαλο, μια και οι περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και εν δυνάμη να «παρακαμφθούν».

2) Χειρουργική της επιληψίας. Αναλύοντας την επιληπτική δραστηριότητα είτε μεσοκριτικά (την περίοδο χωρίς κρίση) είτε κατά την διάρκεια «αφαιρέσεων» (είδος επιληπτικής κρίσης χωρίς σπασμούς) λαμβάνουμε εξαιρετικά ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες ως προς την θέση της επιληπτογενούς ζώνης. Παράλληλα παρακολουθούμε τις διαδρομές και τον χρόνο μετάδοσης των «επιληπτικών» κυμάτων μέσα στον εγκέφαλο με ακρίβεια msec. Ο συνδιασμός αυτών των δεδομένων με τις άλλες εξετάσεις και δοκιμασίες του προεγχειρητικού ελέγχου μας οδηγεί με ασφάλεια στην επιλογή του σημείου που θα χειρουργηθεί.

meg-signals.jpg33) Διερεύνηση της «πλαστικότητας» του εγκεφάλου. Σε συνδιασμό με άλλες λειτουργικές απεικονιστικές μεθόδους (π.χ.λειτουργική μαγνητική τομογραφία), το MEG μας βοηθά να καταγράψουμε την πολλές φορές αναγκαστική «μετανάστευση» των λειτουργικών κέντρων του εγκεφάλου από μία περιοχή του σε μία άλλη. Μετά από αγγειακές βλάβες, τραυματισμούς, χειρουργεία όγκων κλπ, περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού καταστρέφονται και μαζί τους όλες οι εκεί κωδικοποιημένες λειτουργίες. Πλαστικότητα του εγκεφάλου ονομάζουμε την θαυμαστή του ιδιότητα να «επανακωδικοποιεί» τις ανώτερες λειτουργίες του με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία σε άλλες σύστοιχες (στο ίδιο ημισφαίριο) ή αντίστοιχες υγιείς περιοχές . Την δυναμική αυτή της «μετανάστευσης» των κέντρων αυτών, η μαγνητοεγκεφαλογραφία μας βοηθά να την καταγράψουμε, να την παρακολουθήσουμε και αν χρειαστεί να την υποβοηθήσουμε (πχ. με λογοθεραπεία) με ανώδυνο για τον ασθενή τρόπο.

Ο μαγνητοεγκεφαλογράφος παρ’όλα αυτά αποτελεί υποδομή των τριτοβάθμιων αν όχι των τεταρτοβάθμιων κέντρων . Η ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του και η πολύπλευρη εκμετάλευσή του για ερευνητικούς και κλινικούς σκοπούς απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό και πολυσυλεκτικότητα στις ομάδες εργασίας.

meg-signals.jpg5Το κόστος αγοράς του παραμένει υψηλό και η κλινική του χρήση αφορά ειδικές ομάδες ασθενών που η διερεύνησή τους γίνεται μόνο σε κέντρα αναφοράς. Από την άλλη η παρουσία του MEG αποκτά νόημα μόνο όταν συνυπάρχει με άλλες μονάδες λειτουργικής και ανατομικής απεικόνησης (λειτουργική Μαγνητική τομογραφία, SPECT, PET κτλ) μιά και τα δεδομένα αυτών των εξετάσεων πρέπει να είναι συγκρίσιμα αν θέλουμε να τα χρησιμοποίησουμε στην κλινική πράξη.

Στο δίκτυο που λέγεται εγκέφαλος οι πιθανές οδοί μετάδοσης δραστηριότητας φτάνουν τον ασύλληπτο αριθμό του 1014 και είναι πιθανό να συμβούν 1015 πράξεις. Όλα αυτά σε ένα τόσο μικρό χώρο! Τίποτε στην φύση δεν παρουσιάζει μεγαλύτερη συγκέντρωση από δρώμενα. Είναι σαν να βρίσκεται κανείς σε μία γιγάντια πόλη με τεράστιες λεωφόρους αλλά και μικρά δρομάκια με χιλιάδες αξιοθέατα και μυριάδες δρώμενα. Ένα αξιόπιστο αλλά και ακριβό όχημα για να αρχίσει να την εξερευνά είναι η μαγνητοεγκεφαλογραφία- το MEG δηλαδή.

 

Baltogiannis2Χρήστος Μπαλτογιάννης

Νευρολόγος

Υπεύθυνος Νευρολογικού Τμήματος Κλινικής «Υγείας Μέλαθρον» – ΤΥΠΕΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

10 κανόνες που οφείλετε να «σπάσετε» στον γάμο σας

Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι

Γιατί οι αθλητές κυκλοφορούν με τις πιο όμορφες γυναίκες; ΦΩΤΟ

Ορθοδοντική για όμορφα, γερά δόντια. Μόνο για παιδιά;

Απώλεια βάρους στις γυναίκες, μπορεί να κρύβει νόσο «Αλτσχάιμερ»

Πότε η σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη; 10 προειδοποιητικά σημάδια