Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 13:11

Τι σημαίνει το μούσι σε έναν άνδρα; Μπορεί να τον προστατεύσει από ασθένειες;

Σε κάποιες γυναίκες δεν αρέσει, το θεωρούν πολύ «brutal». Κάποιες άλλες το λατρεύουν και τονίζουν ότι δίνει προσωπικότητα στον άνδρα. Όπως και να έχει το μούσι είναι ένα καθαρά ανδρικό προνόμιο, το οποίο κρύβει πολλά μυστικά, που θα σας αποκαλύψουμε.  Μέχρι και ψυχολόγοι αναγκάστηκαν να ασχοληθούν για τη μόδα αυτή, που φυσικά δεν είναι καινούργια, αλλά ανά διαστήματα επανέρχεται στη μόδα. Για να μην πούμε για παλαιότερα, όπου δεν νοείτο άνδρας δίχως μούσι.

 

Οι διαφορές ενός άνδρα με μούσι και δίχως γένια. Στη φωτό ο ηθοποιός Μπεν Άφλεκ

Οι διαφορές ενός άνδρα με μούσι και δίχως γένια. Στη φωτό ο ηθοποιός Μπεν Άφλεκ

Το 1997 στο βιβλίο τους «The Handicap Principle», η Ισραηλινή φυσιολόγος Avishag Zahavi και ο εξελικτικός βιολόγος, και σύζυγός της, Amotz Zahavi, υποστήριξαν ότι οι γενειάδες αποτελούν σημάδι ανδρικής ανταγωνιστικής ικανότητας και αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με τη θεωρία τους, ένας άντρας με μακρύ μούσι δείχνει ότι νιώθει μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του: πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει τους αντιπάλους του, παρά το μειονέκτημά του (τα παλαιά χρόνια το να έχει κάποιος μούσι έκρυβε τον κίνδυνο ο εχθρός να τον πιάσει από εκεί και να τον ακινητοποιήσει).

 

Ο Τζουντ Λό, με μούσι και δίχως μούσι

Ο Τζουντ Λό, με μούσι και δίχως μούσι

 

Το 1982, οι βιολόγοι William Hamilton και Marlene Zuk σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «science» διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με γενειάδες στην ουσία διαφημίζουν το υγιές ανοσοποιητικό τους σύστημα. Και αυτό με τον εξής συλλογισμό: τα μούσια, όπως και οι υπόλοιπες τρίχες στο σώμα, αποτελούν γόνιμο έδαφος για παράσιτα. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι φιλοξενούν μέχρι και κοριούς και ψύλλους. Ένας άνδρας λοιπόν με μούσια έχει δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα αφού μπορεί και να ζει και με παράσιτα. (θεωρητικά πάντα όλα αυτά)

 

Ο Μπραντ Πιτ. Δίχως μούσι είναι σαν έφηβος. Με γένια είναι ένας άνδρας

Ο Μπραντ Πιτ. Δίχως μούσι είναι σαν έφηβος. Με γένια είναι ένας άνδρας

Όμως το μούσι μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι δερματολόγοι Valerie Randall και Ebling που διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των τριχών στο σώμα εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή. Τα γένια των ανδρών μεγαλώνουν κατά 50–60% πιο γρήγορα τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σχέση με το χειμώνα και αυτό σαν άμυνα του οργανισμού από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Αυτά με τα επιστημονικά και ιατρικά θέματα για το μούσι. Υπάρχει όμως και η ψυχολογία, τόσο ενός άνδρα που αφήνει γένια, όσο και της γυναίκας, η οποία των βλέπει, ή τον φιλάει στο μάγουλό.

 

Ο Τζιμ Κάρευ

Ο Τζιμ Κάρευ

Η εικόνα στερεότυπο για κάποιον που έχει μούσι είναι μια: Πρόκειται για έναν άγριο και επιθετικό άνδρα. Ισχύει όμως αυτό; Δηλαδή ο ίδιος άνδρας εάν ξυριστεί θα σταματήσει να είναι επιθετικός; Ο Καναδός ψυχολόγος Paul Vasey μελέτησε τις αντιδράσεις των γυναικών σε ότι αφορά στα ανδρικά μούσια. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο στο περιοδικό, «Behavioral Ecology».

 

Φωτογράφησε άνδρες με πολλά μούσια και στη συνέχεια φωτογράφησε τους ίδιους άνδρες ξυρισμένους. Και στις 2 περιπτώσεις οι άνδρες πήραν τρεις εκφράσεις. Μια χαρούμενη μια ουδέτερη και μια θυμωμένη. Στη συνέχεια έδειξαν τις φωτογραφίες σε ένα δείγμα ανδρών και γυναικών που ξεπερνούσε τους 300 ανθρώπους, και τους ζήτησαν να τις σχολιάσουν. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αξύριστοι τους φάνηκαν πιο επιθετικοί σε σχέση με τους ξυρισμένους.

 

Μια παρόμοια μελέτη έγινε και από το πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle της Αγγλίας και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Personality and Individual Differences». Βρετανοί επιστήμονες με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, αφού πήραν τις φωτογραφίες ανδρών, τους πρόσθεσαν μούσι σε πέντε στάδια. Από εντελώς ξυρισμένοι μέχρι μακριά γενειάδα.

 

Τζορτζ Κλούνει

Τζορτζ Κλούνει

Στη συνέχεια ζήτησαν από 60 γυναίκες να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες. Το συμπέρασμα ήταν και πάλι το ίδιο. Όσοι είχαν μεγάλη γενειάδα γίνονταν αντιληπτοί ως πιο επιθετικοί, άγριοι αλλά και αρρενωποί. Επίσης ζητήθηκε να αξιολογηθεί η κοινωνική θέση αυτών των ανδρών. Οι γυναίκες βασιζόμενες στις φωτογραφίες κατάταξαν τους άνδρες με το περιποιημένο μούσι, έστω και μπόλικο στις υψηλές θέσεις της κλίμακας του κοινωνικού status.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι θα κάνατε εάν απήγαγαν ένα παιδί μπροστά στα μάτια σας; VIDEO

Μικρά μυστικά για να μην πονάει το στομάχι σας

10 κανόνες που οφείλετε να «σπάσετε» στον γάμο σας

Ποια είναι τα επαγγέλματα όπου το σεξ δίνει και παίρνει ανάμεσα σε συναδέλφους;