Τετάρτη 26, Οκτωβρίου 2016 11:18

Πως βιώνουμε και πως αντιμετωπίζουμε ένα ψυχικό τραύμα;

του Κώστα Παναγιωτόπουλου, σωματικού Ψυχοθεραπευτή

Η βίωση μιας “δύσκολης” στρεσογόνου εμπειρίας, για παράδειγμα ενός απρόσμενου χωρισμού, της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, της άσκησης βίας εναντίον μας, μιας αποβολής ή της ανεργίας, ακόμη όμως και η διαβίωση για καιρό σε ένα περιβάλλον που μας απορρίπτει ή είναι αφιλόξενο, είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσει τραυματικά. Κι ό,τι κι αν κάνουμε, το πιο πιθανό είναι να καταγραφεί ως εσωτερικό τραύμα, ως ένα εσωτερικό «ρήγμα».

Γιατί πώς καταγράφεται ένα γεγονός, ποιες είναι οι διαδικασίες που το καθιστούν “άτρωτο”, το προφυλάσσουν από τις νέες εμπειρίες και την πάροδο του χρόνου;

Οι εμπειρίες παραμένουν στο νευρικό μας σύστημα και στη μνήμη μας ασυνείδητες προκαλώντας τα λεγόμενα «ψυχικά τραύματα».

Η κατανόηση του τρόπου που ο εγκέφαλος και οι σωματικές διαδικασίες θυμούνται και απαθανατίζουν το τραυματικό γεγονός, είναι το κλειδί ενός μεγάλου μέρους της θεραπείας του τραυματισμένου μυαλού, αλλά και του σώματος που επηρεάζεται δημουργώντας τριγμούς στη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, την οικογένεια και την κοινωνία.

Η μετατραυματική διαταραχή είναι μια κατάσταση που εμποδίζει τον άνθρωπο να ικανοποιήσει τις βασικές καθημερινές του ανάγκες και να πραγματοποιήσει βασικούς στόχους του. Εισβάλλει στη ζωή του θύματος με εικόνες, με ήχους και σωματικά συμπτώματα, χωρίς εκείνο να έχει τη δυνατότητα να τα παραπέμψει στο παρελθόν σε εκείνη τη χρονική στιγμή που πραγματικά συνέβη το γεγονός που προκάλεσε το τραύμα, άρα και να σβήσει το πρόβλημα.

Έτσι, καλείται να βιώσει ξανά και ξανά απειλητικές εμπειρίες από τις οποίες έχει ήδη υποφέρει, αντιδρώντας σωματικά και πνευματικά σαν αυτά τα γεγονότα να είναι ακόμη παρόντα.

 Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια (Roger Sperry, 1966) στα οποία εδράζουν η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος, με τη πρώτη να έχει την ευθύνη της συναισθηματικής αποθήκευσης και τον δεύτερο την ευθύνη της αποθήκευσης του γνωστικού υλικού ενός γεγονότος.

Όταν συμβαίνει ένα τραυματικό γεγονός, ο οργανισμός παθαίνει κάτι σαν σοκ και αφενός μεν διακόπτονται οι σύνδεσμοι που εξασφαλίζουν τη συνεργασία ανάμεσα στα δυο ημισφαίρια, αφετέρου δε ενεργοποιούνται διαδικασίες στον εγκέφαλο για την αντιμετώπιση του γεγονότος (απενεργοποίηση του ιππόκαμπου όσον αφορά στην παροχή γνωστικού πληροφοριακού υλικού σχετικά με το πώς, πότε, γιατί, τι, με ποιον κ.λπ. Οι μηχανισμοί άμυνας απέναντι σε μια μη ορθολογική εμπειρία -βιολογικός μηχανισμός επιβίωσης- είναι τέσσερις: φεύγω, επιτίθεμαι, παγώνω, παραδίδομαι.

 Αντιμετώπιση διαταραχών

Υπερδιέγερση, παρεμβολή ή παρείσφρηση (επαναφορά στο παρελθόν, εφιάλτες), συρρίκνωση ή αποφυγή (καμία αντίδραση), κατάθλιψη, άγχος, ψυχικός διχασμός. Ακόμη, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία στον ύπνο, εκρήξεις θυμού, κρίσεις πανικού ή φοβίες, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες. Ο άνθρωπος που έχει βιώσει ένα τραυματικό γεγονός αντιμετωπίζει τη ζωή σαν να μην βρίσκει σε αυτήν κανένα νόημα και δυσκολεύεται να κάνει σχέσεις.

Οι διαταραχές μπορούν καλύτερα να αντιμετωπιστούν με μη λεκτικές μεθόδους και προσεγγίσεις, η δε χρήση λεκτικής επικοινωνίας χρησιμοποιείται μόνο επικουρικά.

Η μετατραυματική διαταραχή (είτε επαναλαμβανόμενη -τραύμα παιδικής ηλικίας, είτε μοναδική -δυστύχημα, ασθένεια κ.λπ.) αντιμετωπίζεται με εναλλαγή ανάμεσα σε δραστηριότητες του δεξιού και του αριστερού ημισφαιρίου, ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι η συνεργασία τους και να μπορέσουν να επανεξετάσουν το τραυματικό γεγονός. Στόχος είναι η δυνατότητα του ανθρώπου, αφού επεξεργαστεί διεξοδικά και ανάλογα με την περίπτωση το προσωπικό του τραύμα, όποιο κι αν είναι αυτό, να γίνει ικανό να ανακαλύψει ένα νέο νόημα στη ζωή του, στοιχείο απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική του υγεία.

 

Κώστας Παναγιωτόπουλος, σωματικός Ψυχοθεραπευτής

 

Τηλ.: 210-3620020, 6946704777

Site: http://festival.therapyplanet.gr/

https://www.youtube.com/channel/UCqVy2dM1XhL9txYR5YVtspw

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι θα κάνατε εάν απήγαγαν ένα παιδί μπροστά στα μάτια σας; VIDEO

Απίστευτο βίντεο: Γεννήθηκαν αλλά νόμιζαν ότι ήταν ακόμη στη κοιλιά της μάνας τους

Ελληνίδα γεννησε στα 48, με δικά της ωάρια (με τη μέθοδο του Φυσικού Κύκλου)

Ποια είναι τα επαγγέλματα όπου το σεξ δίνει και παίρνει ανάμεσα σε συναδέλφους;