Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 21:39

Σαρώνει η γρίπη – 43 θανατηφόρα κρούσματα, 11 νεκροί μόνο σε 2 μέρες

γρίπη4Σαράντα τρεις νεκρούς μετρά το πέρασμα της γρίπης Η1Ν1 από τη χώρα μας, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή 61 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ στους 156 συνολικά. Τα 10 νέα περιστατικά ανθρώπων που παρουσίασαν επιλοκές και βαριά συμπτώματα γρίπης και κρίθηκε αναγκαία η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ, μόλις σε ένα 24ωρο, αποδεικνύουν την επικινδυνότητα του ιού.

Οι ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τονίζουν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, έστω και τώρα, ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.), καθώς όπως έχει αποδειχθεί τα θανατηφόρα κρούσματα και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, αφορούν κυρίως ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί. Επισης, οι ειδικοί συμβολεύουν τις ίδιες ομάδες ασθενών να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

γρίπη6ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελλιπής ενημέρωση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κυρία Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης» αναφέρει.

«Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος “γλιτώνει” εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία» τονίζει.

Όπως σημειώνει, «αυτή την παγκόσμια αρχή προσπαθεί εντόνως να υποστηρίξει ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης επιζητώντας την οικονομική στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να επιτελέσει προσηκόντως τον ρόλο του ενάντια στη στενή αλλά και επιστημονικά αστήρικτη λογική του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Να σημειωθεί ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει στο 30% και αυτό μετά βίας.

 γρίπη8Ασθενείς με γρίπη στο 10% των κλινών ΜΕΘ

Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα και περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, «χάνονται» κλίνες εντατικής λόγω γρίπης. Αν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού εμβολιάζονταν κάθε χρόνο έναντι της γρίπης, ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν κατά πολύ μικρότερος.

«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» τονίζει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γρίπη : Πότε πρέπει να σας δει γιατρός ; 6 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Ξεμείνατε από ασπιρίνες και έχετε πυρετό; Τι κάνετε;

Ελληνίδα γεννησε στα 48, με δικά της ωάρια (με τη μέθοδο του Φυσικού Κύκλου)

Απίστευτο βίντεο: Γεννήθηκαν αλλά νόμιζαν ότι ήταν ακόμη στη κοιλιά της μάνας τους