Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 17:52

Οι σεισμόπληκτοι μετρούν της πληγές τους. Στοιχεία από τη γραμμή 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ

 

kefalonia 7Αγωνία για τη ζωή, την υγεία και τα σπίτια τους έχουν οι σεισμόπληκτοι στην Κεφαλονιά. Οκτώ στις 100 οικογένειες στις πληγείσες περιοχές, φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, ενώ 3 στις 100 μένουν ακόμη στα αυτοκίνητά τους. Αυτά τα στοιχεία έχουν καταγράψει από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, οι υπεύθυνοι της γραμμής υποστήριξης σεισμοπλήκτων 1135 που δημιούργησε το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας.

Kefalonia (1)5

 

 

Η γραμμή που λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως στα κτίρια του ΚΕΕΛΠΝΟ και διαχειρίζεται κάθε εισερχόμενη κλήση σχετικά με την υποστήριξη και την ενημέρωση των σεισμοπλήκτων κατοίκων της Κεφαλονιάς, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 3.321 εισερχόμενες κλήσεις.

Οι περίπου 3 στους 10 κατοίκους που τηλεφώνησαν δήλωσαν κατεστραμμένες οικοσκευές, και το ίδιο ποσοστό, ότι το σπίτι τους χρειάζεται επισκευή, ενώ το 1% ότι το σπίτι του έχει κριθεί κατεδαφιστέο. Οι 9 στους 10 κατοίκους διαμένουν στα σπίτια τους, το 8% σε φίλους/συγγενείς, το 3% στο αυτοκίνητο, το 2% σε σκηνή και μόλις ο 1% σε πλοίο. Από αυτούς που έχουν πληγεί και δεν μένουν στο σπίτι τους, οι 3 στους 10 είναι άτομα με χρόνια πάθηση, οι 2 στους 10 είναι με παιδιά κάτω των 15 ετών, ο ένας στους 10 είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό άνω του 67% και το 7% άτομα με αναπηρία έως 67%.

Kefalonia (1)5.jpg6Δεδομένων των ειδικών συνθηκών οι 9 στους 10 πολίτες έχουν δηλώσει ικανοποιημένοι με τις συνθήκες διαβίωσης, ο 1 στους 10 πιστεύει ότι είναι υποφερτές, ενώ το 3% ψάχνει να μείνουν αλλού, γιατί οι συνθήκες είναι ανυπόφορες. Όσον αφορά στη χρήση νερού για πόση, οι 8 στους 10 κατοίκους του νησιού χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό.

Στο Ληξούρι, όπου έχουν καταγραφεί και οι περισσότερες ζημιές, ο μεγαλύτερος φόβος που επικρατεί είναι η πιθανότητα ενός νέου μεγάλου σεισμού, όπως εκφράζουν οι 7 στους 10 κατοίκους. Πολλοί αγωνιούν για την επιδιόρθωση/ανακατασκευή της οικίας τους, το 4% της επιχείρησής τους και το 2% για θέματα υγείας των ιδίων και της οικογενείας τους.

kefalonia.jpg7Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν οι 4 στους 10 εμφανίζονται ικανοποιημένοι, οι 2 στους 10 εκφράζουν επίσης ικανοποίηση αλλά και την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, ενώ οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι. Οι 9 στους 10 δηλώνουν την σημαντικότητα των παρακάτω μέτρων: ενίσχυση ανακατασκευής ή επισκευών, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση 6.000 ευρώ για την οικοσκευή, συσσίτια και διανομή προϊόντων στους πληγέντες, έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ, αναστολή πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και δόσεις δανείων.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, που βρίσκονται στο νησί, παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αποστέλλοντας κινητή μονάδα και παρέχοντας εξυπηρέτηση σε όσους τηλεφωνήσουν στο 1135.

keelpno_new_readyo

 

 

 

Πηγή : ΚΕΕΛΠΝΟ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς, Υπ.Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΙΣΑ

24ωρη Γραμμή Υποστήριξης σεισμοπαθών (1135), μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ

Στους 53 οι νεκροί της γρίπης – 5 νέες εισαγωγές από το πρωί

Το σεξ μετά τα 50. Από τον Θάνο Ασκητή : «Είσαι ακόμη σέξι!»