Σάββατο 29, Οκτωβρίου 2016 1:28

Περίεργη ασθένεια χτυπάει και παραλύει τα παιδιά στις ΗΠΑ

Εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας

Μια σπάνια και μέχρι στιγμής μη θεραπεύσιμη ασθένεια που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα έκανε την εμφάνιση της στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και μέχρι στιγμής έχει προσβάλει ένα μικρό αριθμό παιδιών. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ μιλούν για ένα εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο που παραλύει τα μικρά παιδιά.

χτυπάει το νευρικό σύστημα και παραλύει τα παιδιά

χτυπάει το νευρικό σύστημα και παραλύει τα παιδιά

Ήδη χθες Κυριακή οι επιστήμονες ανακοίνωσαν 5 νέα κρούσματα ξαφνικής παράλυσης σε παιδιά. Την ανακοίνωση έκαναν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια.

«Αν και ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί από τον κόσμο, άλλοι ιοί μπορούν επίσης να πλήττουν τον μυελό των οστών, εμφανίζοντας ένα σύνδρομο που μοιάζει με αυτό της πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο νευρολόγος του Στάνφορντ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τη σπάνια αυτή νόσο, δρ Κιθ βαν Χάρεν, και συνέχισε: «Κατά την τελευταία δεκαετία διαπιστώθηκε μια σχέση ανάμεσα σε νέες μορφές εντεροϊού και στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα σε παιδιά στην Ασία και την Αυστραλία. Πάντως αυτά τα πέντε κρούσματα επισημαίνουν τη δυνατότητα εκδήλωσης ενός συνδρόμου που μοιάζει με εκείνο της πολιομυελίτιδας και στην Καλιφόρνια».

Σήμερα η πολιομυελίτιδα έχει εξαλειφθεί από το 1950 οπότε και αναπτύχθηκε ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση της. Παροδικά εμφανίζονται κρούσματα σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία και το Αφγανιστάν.

κάποια κρούσματα εμφανίζονται σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας

κάποια κρούσματα εμφανίζονται σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας

Πάντως αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα είναι ότι τα 5 παιδιά που εμφάνισαν τα νέα κρούσματα στην καλιφόρνια, είχαν εμβολιαστεί κανονικά κατά της πολιομυελίτιδας, ενώ οι εξετάσεις που υπεβλήθησαν μετά, ήταν αρνητικές. Όλα τα παιδιά παρουσίαζαν τα ίδια συμπτώματα: Μέσα σε δυο ημέρες ολική παράλυση. Αρχικά είχαν παραλύσει τα μέλη τους και μετά επήλθε η πλήρης παράλυση. Τρία εξ αυτών έπασχαν από αναπνευστική νόσο πριν εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα.

Επίσης 2 από τα παιδιά ήταν φορείς του εντεροϊού-68, ενός σπάνιου ιού που συνδέθηκε με την εμφάνιση της νόσου. Τα άλλα 3 παιδάκια όμως δεν ήταν φορείς του συγκεκριμένου ιού

«Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η εμφάνιση του συνδρόμου αυτού παραμένει πολύ, πολύ σπάνια, αλλά καλούμε όλους τους γονείς να επικοινωνήσουν αμέσως με τους παιδιάτρους τους όταν το παιδί τους παρουσιάσει σημάδια παράλυσης», τονίζει ο καθηγητής Βαν Χάρεν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θερίζει η γρίπη : Ανοχύρωτη η χώρα, χωρίς εμβόλια και χωρίς ΕΟΠΥΥ– στους 59 οι νεκροί

Έτσι εθίζει και σκοτώνει η ηρωίνη

Από τι κινδυνεύουν όσοι δεν πλένουν τα δόντια τους;

Ποια επαγγέλματα καταστρέφουν το σεξ;