Δευτέρα 24, Οκτωβρίου 2016 8:56

Με ακόμη πιο «τρομακτικά» πακέτα, θέλουν να πετύχουν μείωση του καπνίσματος στην ΕΕ (φωτο)

smokingΔυσάρεστες εικόνες με τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία θα καταλαμβάνει σε λίγο καιρό το μεγαλύτερο μέρος (65%) της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες 26 Φεβρουαρίου στην Ευρωβουλή.

Η απόφαση των ευρωβουλευτών έχει στόχο να κάνει το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού λιγότερο ελκυστικά για τους νέους, κι έτσι με το νέο νομοσχέδιο που ουσιαστικά αποτελεί αναθεώρηση της σημερινής οδηγίας για τον καπνό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα θεωρούνται είτε φάρμακα, εάν βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος, είτε προϊόντα καπνού.

 

smoking.jpg8 »Πρόκειται για το αποκορύφωμα πολλών ετών εργασίας στο πλαίσιο έντονων πιέσεων από την καπνοβιομηχανία καπνού και διάφορες ομάδες συμφερόντων. Τα νέα μέτρα αποτελούν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά τον έλεγχο του καπνού, και θα αποτρέψουν την επόμενη γενιά από το να αρχίσει το κάπνισμα. Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά – όχι οι ενήλικες – είναι που αρχίζουν το κάπνισμα: η συντριπτική πλειοψηφία των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 18α γενέθλιά τους», δήλωσε η εισηγήτρια Linda McAvan (Σοσιαλιστές, Ηνωμένο Βασίλειο), η έκθεση της οποίας εγκρίθηκε με 514 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 58 αποχές.

Το κείμενο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ στις 14 Μαρτίου, ενώ τα κράτη- μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν τις διατάξεις για τα προϊόντα καπνού εντός δύο ετών από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ.

smoking.jpg14Τι ισχύει σήμερα, τι θα αλλάξει στα πακέτα των τσιγάρων

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της εμπρόσθιας πλευράς της συσκευασίας και το 40% της οπίσθιας. Το νέο κείμενο προτείνει την αύξηση των ποσοστών αυτών στο 65% της συνολικής (εμπρόσθιας και οπίσθιας) επιφάνειας της συσκευασίας. Οι νέες προειδοποιήσειες για την υγεία θα πρέπει να λαμβάνουν τη μορφή εικόνων, κάτι που δεν ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ.

Προβλέπεται επίσης η κατάργηση των πακέτων που περιέχουν λιγότερα από 20 τσιγάρα, καθώς είναι φθηνότερα και, επομένως, πιο προσιτά στα παιδιά, στις χώρες που εξακολουθούν να τα πωλούν.

 

 

smoking.jpg6 smoking.jpg4 smoking.jpg3

smoking.jpg19Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Φάρμακα ή προϊόντα καπνού

Ως προς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν δεν ταξινομηθούν τελικά στα φάρμακα διακοπής του καπνίσματος, αλλά στα προϊόντα καπνού, η μέγιστη περιεκτικότητά τους σε νικοτίνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 20 mg/ml. Τα επαναγεμιζόμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα απαγορευθούν, αλλά θα πρέπει να είναι ασφαλή για τα παιδιά, να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία, και να υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού αναφορικά με τη διαφήμιση.

Απαγορεύονται τα αρώματα και οι γεύσεις στα τσιγάρα, εξαιρείται ….ο ναργιλές

Με το κείμενο που ψηφίστηκε απαγορεύονται τα αρώματα και οι γεύσεις στα τσιγάρα, αλλά και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα, καθώς καταστούν τα εν λόγω προϊόντα πιο ελκυστικά προσδίδοντάς τα μια «χαρακτηριστική γεύση». Ο καπνός για ναργιλέ εξαιρείται από την απαγόρευση της χρήσης αρωμάτων. Η μινθόλη (μέντα) θα απαγορευθεί από το 2020 και μετά.

smoking.jpg 20 Θα απαγορευθούν, επίσης, και ορισμένα πρόσθετα που είναι επιζήμια για την υγεία, ενώ ενδέχεται να ζητηθεί από την καπνοβιομηχανία να προβεί σε συμπληρωματικές μελέτες εν όψει της κατάρτισης ενός «καταλόγου προτεραιότητας» για τα πρόσθετα. Τα πρόσθετα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή καπνού, όπως η ζάχαρη, δεν θα απαγορευθούν.

 

700.000 νεκροί ετησίως στην ΕΕ

Δώδεκα χρόνια αφότου η σημερινή οδηγία τέθηκε σε ισχύ, το κάπνισμα παραμένει η κύρια – αποτρέψιμη- αιτία θανάτου στην Ευρώπη από την οποία πεθαίνουν περίπου 700.000 άνθρωποι κάθε χρόνο. Παρ’όλα αυτά, – με τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε. – από το 40% το 2002 που ήταν το ποσοστό των πολιτών που καπνιζαν στην Ευρώπη των 15, το 2012 έχει πέσει στο 28%, όμως, στην Ευρώπη των 27.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Εφιάλτες, νυχτερινός τρόμος, υπνοβασία: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας;

Γονείς προσοχή, το φιλί σας μπορεί να κουφάνει το μωρό σας

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕΤΑ ΤΑ 40: Συνταγή ασφαλειας για τη μητέρα και το μωρό

Τι συμβαίνει όταν o άνδρας έχει καφετιά μάτια;