Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 8:06

Πρωτοποριακή συσκευή ανιχνεύει τον καρκίνο στο πάγκρεας

Άρθρο του Δρ Ιωάννη Τολιόπουλου

Όσο η τεχνολογία στον ιατρικό χώρο προοδεύει μέρα με την ημέρα τόσο ο άνθρωπος θα έχει εγκυρότερη και γρηγορότερη διάγνωση σε θέματα υγείας, άρα και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρόσφατα επιστήμονες και μηχανικοί από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον κατάφεραν να δημιουργήσουν μια συσκευή χαμηλού κόστους, η οποία θα βοηθήσει τους παθολογο-ανατόμους να διαγνώσουν τον καρκίνο του παγκρέατος νωρίτερα και γρηγορότερα.

Η πρωτότυπη αυτή συσκευή έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και μπορεί να εκτελέσει τα βασικά βήματα της βιοψίας, δηλαδή τη μεταφορά και λήψη υγρού από τον ιστό χωρίς να χρησιμοποιηθεί ανθρώπινο χέρι χάρη στην κατασκευή μικροσκοπικών καναλιών που βρίσκονται σε ευθεία. Παράλληλα, η σιλικόνη, το υλικό από το οποίο αποτελείται η συσκευή την καθιστά ευκίνητη και ελαφριά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με τη συσκευή αυτή ελπίζουν να συνδυάσουν όλα τα βήματα σε μια ρομποτική συσκευή για καθημερινή χρήση στο εργαστήριο. Το τελικό πλεονέκτημα θα είναι η διάγνωση του καρκίνου σε λίγα μόνο λεπτά.

pagkras2

Μέχρι σήμερα ο γιατρός έπαιρνε το δείγμα της βιοψίας και το έστελνε στο εργαστήριο. Εκεί γινόταν bloc παραφίνης, κοβόταν σε λεπτά τεμάχια, περνούσε από τη διαδικασία της χρώσης, έμπαινε σε πλακάκια και τέλος γινόταν η μικροσκοπική εξέταση-ανάλυση και διάγνωση για την ύπαρξη ή μη ανωμαλιών.

Τώρα, η νέα τεχνολογία του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον θα κάνει όλη τη διαδικασία και θα αναλύει όλο τον ιστό σε τρισδιάστατη ανάλυση, η οποία προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα σε κυτταρικό επίπεδο στον όγκο.

Η διαφορά με την κλασική μέθοδο είναι πως όταν τεμαχίζεται ένα κομμάτι ιστού χάνεται η πληροφορία γι” αυτό. Εάν όμως καρατηθεί ανέπαφος ο αρχικός ιστός της βιοψίας γίνεται ευδιάκριτη η εικόνα της ανώμαλης κυτταρικής αυξητικής κατάστασης, ενώ παράλληλα γίνονται ορατές οι συνδέσεις, η κυτταρική μορφολογία και δομή όπως φαίνεται στο σώμα.

Η επιστημονική ομάδα παρουσίασε τα αρχικά αποτελέσματα τον Φεβρουάριο του 2014 σε παγκόσμιο συνέδριο στις ΗΠΑ και πριν από λίγο καιρό τα επισημοποίησε με πατέντα ως την πρώτη γενιά συσκευών και μελλοντικών επιτευγμάτων τεχνολογίας. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να κάνει πιο γρήγορη διάγνωση και να αποφασίζει με ακρίβεια πόσο διηθητικός είναι ο καρκίνος από ότι στο παρελθόν.

Ο καρκίνος του παγκρέατος χαρακτηρίστηκε το 2013 ως μία από τις χειρότερες μορφές-τύπους καρκίνου, με το 94% των ασθενών να πεθαίνει μέσα στην πενταετία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι ασθενείς παίρνουν τη διάγνωση όταν είναι πλέον αργά αφού είναι ελλειπής η γνώση σχετικά με τη συμπεριφορά/συμπτωματολογία του καρκίνου του παγκρέατος.

drtoliopoulos

Ο Δρ Ιωάννης Τολιόπουλος είναι Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Βιοανοσολόγος αναπαραγωγικής ιατρικής, ιδρυτής του Κωνσταντίνειου Ιδρύματος και μέλος της επιστημονικής ομάδας της Green life

www.konstantinioncenter.org

Green life:Mail: info@green-life.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το φυτό Αρτεμισία μπόρεσε να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα στο στήθος, σε 16 ώρες

«Τα κάτω…πάνω» Τα πάντα για τις θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας

Νέα τεχνική αυξητικής στήθους, για πιο πλούσιο και φυσικό αποτέλεσμα

Πώς να αποφύγετε τον διαβήτη κύησης