Τρίτη 25, Οκτωβρίου 2016 3:22

Γυναίκα μολύνθηκε με τον ιό του AIDS, από την ερωτική της σύντροφο

hiv-aids-ribbon-couple-smallΜια σπάνια περίπτωση για την οποία υπάρχουν υπόνοιες μετάδοσης του ιού HIV από γυναίκα σε γυναίκα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ . Η 46χρονη γυναίκα » πιθανόν απέκτησε » τον ιό, ενώ ήταν σε μια μονογαμική σχέση με οροθετική γυναίκα σύντροφο από το Τέξας , δήλωσε το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC

Η γυναίκα που μολύνθηκε – τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστά – είχε ετερόφυλες σχέσεις στο παρελθόν, αλλά όχι τα τελευταία 10 χρόνια, πριν μολυνθεί από τον HIV. Η οροθετική σύντροφός της, μία 43χρονη γυναίκα που βρέθηκε για πρώτη φορά θετική το 2008, ήταν η αποκλειστική σεξουαλική σύντροφός της, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν μέχρι να αποδειχθεί θετικό το τέστ για τον ιό. Η ίδια η 46χρονη γυναίκα δεν ανέφερε άλλους παράγοντες κινδύνου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόλυνσή της από τον ιό, όπως π.χ. ενέσιμες ναρκωτικές ουσίες, μεταμόσχευση οργάνων, τατουάζ, βελονισμό ή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με πολλούς συντρόφους.

Το στέλεχος του ΗIV ιού το οποίο ταυτοποιήθηκε στα εργαστήρια ήταν κατά 98% γενετικά ίδιο με αυτό της συντρόφου της, ανέφεραν οι επιστήμονες του CDC, οι οποίοι ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για την υπόθεση αυτή, τον Αύγουστο του 2012, από το Υπουργείο Υγείας του Χιούστον.

Το ζευγάρι δήλωσε ότι δεν είχε λάβει ειδικές συμβουλές ασφαλούς σεξουαλικής επαφής και ότι έκανε συστηματικά σεξ, χωρίς να παίρνει κάποια μέτρα προφύλαξης.

hiv5«Περιέγραψαν τις σεξουαλικές τους επαφές, κάποιες φορές ως πολύ τραχείς, μέχρι του σημείου αιμορραγίας», αναφέρει η έκθεση του CDC, ενώ οι δύο γυναίκες «ανέφεραν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές ακόμη και τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως».

Στη γυναίκα – φορέα, που είχε μολυνθεί το 2008, της είχε χορηγηθεί αντιρετροϊκή θεραπεία το 2009, αλλά σταμάτησε τη λήψη των φαρμάκων τον Νοέμβριο του 2010 και σταμάτησε την παρακολούθησή της από τους γιατρούς, τον Ιανουάριο του 2011.

Το CDC προειδοποίησε ότι αν και τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες , « μετάδοση από γυναίκα σε γυναίκα, μπορεί να συμβεί, επειδή ο HIV ιός μπορεί να μεταδοθεί, μέσω τον κολπικών υγρών και του αίματος της περιόδου».

Οι άνθρωποι με τον ιό HIV θα πρέπει να είναι πάντα κάτω από ιατρική παρακολούθηση και να παίρνουν τα φάρμακά τους συστηματικά, ώστε να κρατούν χαμηλά το ιικό φορτίο, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης των συντρόφων τους, σύμφωνα με το CDC .

hivΣε πολύ λίγες παρόμοιες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί η επιβεβαίωση » ήταν δύσκολη, επειδή οι άλλοι παράγοντες κινδύνου, σχεδόν πάντα υπάρχουν ή δεν μπορούν να αποκλειστούν» ,αναφέρει η έκθεση .

Σε έρευνα που έγινε σε 960.000 γυναίκες εθελόντριες δότριες αίματος, βρέθηκαν 144 θετικές στον ιό HIV και ως εκ τούτου αποκλείστηκαν από την αιμοδοσία. Οι 106 από αυτές, στις συνεντεύξεις που έδωσαν, είχαν δηλώσει ως μόνο παράγοντα που είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο, την αποκλειστική σεξουαλική τους επαφή με γυναίκες.

Το CDC περιγράφει επίσης την περίπτωση μιας γυναίκας από τις Φιλιππίνες, η οποία θρέθηκε θετική στον ιό HIV και είπε ότι είχε σεξουαλική επαφή μόνο με τις γυναίκες και ότι δεν έκανε χρήση ενέσιμων ναρκωτικών, αν και καμία πηγή της μόλυνσης δεν επιβεβαιώθηκε.

Μια άλλη περίπτωση που έχει γίνει γνωστή, είναι μία 20 χρονη γυναίκα που είχε διαγνωστεί με τον ιό HIV μετά από μονογαμική σχέση δύο ετών με μία σύντροφο που ήταν θετική στον ιό HIV . Ενώ και οι δύο γυναίκες είχαν την ίδια ανθεκτικότητα στα φάρμακα για τις μεταλλάξεις του ιού HIV , δεν έγιναν τα τέστ που προσδιορίζουν, αν τα στελέχη του HIV ήταν γενετικά ταυτόσημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

«Παιδί και σχολικός εκφοβισμός». Ξεσκεπάστε το πρόβλημα

Λουκέτο για 2 ημέρες στα φαρμακεία της χώρας, για 3 ημέρες στην Αττική

Τι μπορεί να πάθετε εάν κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας;

Νέα μέθοδος αναισθησίας «λύνει τα χέρια» στους πλαστικούς χειρουργούς

Το κουνελάκι του playboy που πολεμάει τον αυτισμό ΦΩΤΟ