Πέμπτη 27, Οκτωβρίου 2016 2:59

Διαβάστε τι μπορεί να πάθετε εάν δεν κοιμάστε καλά και σωστά

insomnia1

Ας ξεκινήσουμε πρώτα όμως και να ορίσουμε τι σημαίνει ότι «κάποιος δεν κοιμάται καλά», τι είναι η αϋπνία; Αϋπνία, λοιπόν είναι η δυσκολία που έχει κάποιος άνθρωπος, όχι μόνο να κοιμηθεί, αλλά και να παραμείνει σε κατάσταση ύπνου, προκειμένου να ξεκουραστεί ο οργανισμός του. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι 9 στους 10 ανθρώπους που παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αντιμετωπίζουν και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας το οποίο ενδεχομένως να προκλήθηκε από αυτές τις διαταραχές.

Τα πιο επικίνδυνα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει η έλλειψη ύπνου, είναι εκείνα τα οποία έχουν να κάνουν με την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα γενικότερα. Όποιος λοιπόν δεν κοιμάται καλά, όποιος έχει διαταραχές ύπνου διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα, ή καρδιοπάθεια, η καρδιακή αρρυθμία, ή καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν και την εμφάνιση διαβήτη η οποία μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη επαρκούς και καλού ύπνου σε βάθος χρόνου.

 insomnia2

Η αϋπνία όμως μπορεί να έχει και άλλες επιπτώσεις. Μπορεί για παράδειγμα να ρίξει κατακόρυφα την ερωτική διάθεση ενός ανθρώπου. Να μην έχει όρεξη όχι μόνο να κάνει σεξ, αλλά και να φλερτάρει. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, και η υπνηλία που νιώθουν, μπορεί να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το μειωμένο ερωτικό τους ενδιαφέρον. Επίσης όσοι άνδρες κάνουν υπνικές άπνοιες, διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται καλά. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο »Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

insomnia3

Θα πιστεύατε ποτέ ότι όσοι δεν κοιμούνται καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να «χαζέψουν»; Εντάξει όχι ακριβώς αλλά έχει διαπιστωθεί ότι η αϋπνία, ρίχνει τους πνευματικούς ορίζοντες. Ο ύπνος είναι μια σωματική διαδικασία η οποία συναρτάται άμεσα με τη διαδικασία της σκέψης, της μάθησης και της μνήμης. Όταν κοιμόμαστε καλά, τα συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου «ξεκουράζονται», και αποφορτίζονται. Όταν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Ο άνθρωπος που δεν κοιμάται καλά, έχει μειωμένη προσοχή, μειωμένες ικανότητες εγρήγορσης, δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις σκέψεις του, δεν μπορεί να συλλογιστεί με τη λογική του και ακόμη και τα πιο απλά προβλήματα του φαίνονται βουνό. Όποιος δεν κοιμάται καλά αδυνατεί να απομνημονεύσει.

Όποιος δεν κοιμάται καλά και πάσχει από αϋπνίες έχει αυξημένες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος. Η έλλειψη ύπνου φαίνεται να σχετίζεται με την αύξηση της όρεξης μας και επομένως και με την παχυσαρκία. Μια παλιότερη μελέτη, είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα, αντιμετώπιζαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σχέση με εκείνους που κοιμόντουσαν επτά έως εννέα ώρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορεί να πάθετε εάν κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας;

Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνει ο αυτοτραυματισμός των νέων

13 Ψέματα κι Αλήθειες για τη δημόσια ασφάλιση. Μάθετε τί ισχύει σήμερα

Κόλαση στο Imperial College του Λονδίνου, με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Τον γιουχάισαν και πιάστηκε και στα χέρια με έλληνα φοιτητή. ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ