Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 16:52

Οι έρωτες της άνοιξης και το πρώτο φιλί. To love story της Πάολας και του Ματ στο μικροσκόπιο της επιστήμης

love5Για όποιον επιζήσει χειμώνα στις ορεινές περιοχές, μια ωραία μέρα τον Μάρτιο, φαίνεται να τόσο κοντά, στο να αγγίξει κανείς το τέλειο. Όταν ο καιρός ζεσταίνει , αντί του κρύου αέρα, είναι η αγάπη που υπάρχει στον αέρα . Γιατί συμβαίνει αυτό; Απαντά η επιστήμη.

Η άνοιξη είναι μια εποχή των κλισέ – τα πουλάκια κελαϊδάνε, οι μέλισσες βουίζουν και οι άνθρωποι καταλήγουν να είναι τρελά ερωτευμένοι. Αν είστε ένας επιστήμονας όμως, η «ασθένεια» Ερωτας μπορεί να εξηγηθεί με έναν πολύ ρεαλιστικό τρόπο.

«Είναι η ντοπαμίνη», λέει η νευροεπιστήμονας Helen Fischer,  καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συγγραφέας πέντε βιβλίων για την επιστήμη της αγάπης.

Η δρ.Fisher λέει ότι η ντοπαμίνη είναι μια φυσική χημική ουσία που ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί για να κάνει τα πράγματα που θέλετε. Υπάρχουν και άλλα συστήματα που εμπλέκονται στη «λειτουργία» της αγάπης, αλλά όταν μιλάμε για έναν νέο έρωτα, η ντοπαμίνη είναι ο κύριος ένοχος. Και με αρκετή ποσότητα από αυτήν ουσία όταν στροβιλίζεται γύρω από το οργανικό σας σύστημα, είστε επιρρεπείς να ερωτευτείτε – και μάλιστα δυνατά.

loveΤι σχέση έχει, όμως, αυτό με την άνοιξη ; Η ντοπαμίνη πυροδοτείται από τις νέες εμπειρίες.

«Και υπάρχει τόση καινοτομία και πρωτοτυπία την άνοιξη» λέει η Ηelen Fisher. «Υπάρχει τόσο πολύ χρώμα, νέες μυρωδιές, οι άνθρωποι πετούν μακριά τα βαριά ρούχα τους και αφήνουν τα μάτια ελεύθερα να εξερευνήσουν περισσότερο. Κι έτσι υπάρχουν πολλά νέα ερεθίσματα που πυροδοτούν τον εγκέφαλο και να ανεβάσει τις ποσότητες της ντοπαμίνης, και να σας κάνει πιο επιρρεπή στην αγάπη».

Κάθε Απρίλιο ιδιαίτερα, ο εγκέφαλός σας γίνεται άθελά του ένα εργοστάσιο παραγωγής ντοπαμίνης, μετατρέποντας σας σε έναν «εθισμένο» στον έρωτα. Στην πραγματικότητα, τα εγκεφαλογραφήματα των ανθρώπων που έχουν πλημμυρίσει με νέα πράγματα και δεδομένα, μοιάζουν πολύ με τα εγκεφαλογραφήματα των τοξικομανών . Κάτι που είναι λογικό , αφού όταν είναι ανεβασμένη η ντοπαμίνη αισθάνεστε – όπως πολλοί εραστές θα το έθεταν – ευφορία.

love3Την άνοιξη ο εγκέφαλος είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ντοπαμίνης, που σας «εθίζει» στον έρωτα.

Ας δούμε λοιπόν την ιστορία του Ματ Κόβελ και της Πάολα Ροντρίγκες. Γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν αρχές Μαϊου στη λίμνη Bryant της Μινεάπολης.

» Πριν δύο χρόνια και επτά μήνες» , δήλωσαν ο Ματ και η Πάολα.

«Όταν ήταν η επέτειος της γνωριμίας μας, ήταν ευκαιρία για μας να κάνουμε έναν απολογισμό», λέει η Πάολα, ενώ ο Ματ παραδέχεται ότι μάλλον δεν θυμάται πάντα την ημερομηνία που γνωρίστηκαν. Η σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο νεαρών εραστών μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με την επιστήμη, από όσο οι ίδιοι νομίζουν.

love11 Πάρτε για παράδειγμα το πρώτο τους φιλί. Ηταν μια ημέρα μετά από ένα μεγάλο χορό κολέγιο. «Δεν ήμουν σίγουρη αν του άρεσα, αλλά λειτουργούσε απέναντί μου σαν να του άρεσα», λέει η Πάολα Ροντρίγκες. Αλλά τελικά κατέληξαν παρέα μέχρι αργά τη νύχτα, μιλώντας και φλερτάροντας .

«Ήταν κοντά στο πρωί και ήμουν κουρασμένη», θυμάται η Πάολα. Στη συνέχεια , γύρω στις 6 το πρωί ο Ματ είπε ότι ήθελε να μου δώσει ένα φιλί, και κάπως έτσι ξεκίνησε».

Αρκετά με το ρομαντισμό. Ας μιλήσει λίγο τώρα η επιστήμη.

Με το φιλί, δύο πράγματα συνέβησαν. Πρώτον, ο Ματ έγχυσε στην Πάολα ένα αφροδισιακό. Το αρσενικό σάλιο περιέχει ίχνη τεστοστερόνης, η οποία είναι γνωστή για την τόνωση της σεξουαλικής ορμής. Ένα τέτοιο φιλί μπορεί να πυροδοτήσει τα πράγματα να αρχίσουν με περισσότερους από έναν τρόπους.

Δεύτερον , η Πάολα ξεκίνησε μια υποσυνείδητη διαδικασία εξερεύνησης(screening). Η αίσθηση των γυναικών για την γεύση και την όσφρηση είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένη σε κάτι που ονομάζεται «μείζον σύμπλεγμα ιστοσυμβατότητας», ή αλλιώς Major Histocompatibility Complex (MHC). Είναι μια σειρά γονιδίων που είναι υπεύθυνα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

love9 Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες των οποίων το MHC είναι διαφορετικό από το δικό τους. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα επικαλύπτεται λιγότερο και ότι o άνδρας που το συμπληρώνει, είναι μια ευκαιρία για πιο υγιή παιδιά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορούν να διαβάσουν MHC στο σάλιο του συντρόφου τους. Έτσι, για παράδειγμα ένα κακό πρώτο φιλί, μπορεί να είναι σημάδι ενός κακού γενετικού ταιριάσματος.

Ευτυχώς, αυτή δεν ήταν η περίπτωση της Πάολα και του Ματ.

«Έίχε πολύ ωραία χείλη, και ήταν πολύ γλυκό το φιλί του!» είπε η Πάολα.

Το ειδύλλιο τους ξεκίνησε τον μήνα Μάιο, οπότε εποχιακά ενεργοποιείται η ντοπαμίνη που μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο. Αλλά η δρ,Helen Fischer λέει, ότι οι άνθρωποι κάτω από την κυριαρχία της ντοπαμίνης, δεν βλέπουν πάντα τα πράγματα όπως είναι.

«Το πρώτο πράγμα που συμβαίνει όταν ερωτεύονται δύο άνθρωποι, είναι ότι το άλλο πρόσωπο παίρνει – αυτό που εγώ αποκαλώ – ιδιαίτερη σημασία. Μπορεί να υπάρχει μία λίστα σ’αυτά που δεν σας αρέσουν σ’αυτήν ή σ’αυτόν, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν θα δώσετε καμία σημασία», λέει.

In vitro meat samplesΚαι όταν κάποια στιγμή φτάσετε να είστε ακόμη μαζί, όπως λένε οι πρωταγωνιστές μας, «δύο χρόνια και επτά μήνες» η ¨….βιαστική ντοπαμίνη μπορεί να έχει φθαρεί, αφήνοντας σας μια σαφέστερη εικόνα του τι έχετε τελικά απέναντί σας.

Επιστρέφοντας στις αναμνήσεις της λίμνης Bryant της Μινεάπολης, το ζευγάρι Κόβελ και Ροντρίγκες σκέφτονται το τώρα και το μέλλον τους. Έχουν δεσμό μεταξύ τους πολύ καιρό και πρέπει τώρα να πάρουν σοβαρές αποφάσεις.

«Ξέρουμε σίγουρα ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να σπάσει αυτό που έχουμε. Είμαστε αρκετά ρεαλιστές», λέει η Πάολα.

«Νομίζω ότι και οι δύο ψάχνουμε την κατάλληλη στιγμή για χωρισμό», συνεχίζει ο Ματ. «Δεν ξέρουμε σίγουρα πώς θα συμβεί ή αν πρόκειται τελικά όντως να συμβεί».

love4«Αλλά πιστεύω ότι απλά αγαπάμε ο ένας τον άλλο» λέει η Πάολα και προσθέτει : «Μας αρέσει ο χρόνος που περνούμε μαζί και είναι ακριβώς αυτή η ελπίδα που έχουμε, ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα μας κρατήσει μαζί»

Είναι πραγματικά γεγονός, ότι οι καρδιές είναι συνεχώς σε εξέλιξη και σε έναν αέναο κύκλο από την παγωνιά στην απόψυξη, ακριβώς όπως και οι χημικές ουσίες στον εγκέφαλό μας παρουσιάζουν άμπωτη και παλλίροια.

Ακόμη και οι πιο γλυκές στιγμές ποτέ δεν κρατάνε, αλλά αυτό ακριβώς ανοίγει για μας την ευκαιρία να τις ζήσουμε ξανά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Ποιες μυρωδιές αναστατώνουν ερωτικά τις γυναίκες και ποιες τους άνδρες;

10 κανόνες που οφείλετε να «σπάσετε» στον γάμο σας

Πότε η σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη; 10 προειδοποιητικά σημάδια

10 συν ένας λόγοι που μας «μπλοκάρουν» στο σεξ