Κυριακή 23, Οκτωβρίου 2016 16:13

Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη και η αϋπνία με… ηχητικά κύματα

Του Δημήτρη Ψύχα Mηχανικού Ήχου, μέλους του Sound Healer Association

Η Ηχητική Ευθυγράμμιση, που είναι μια διαδικασία επαναχόρδισης και επαναφοράς του ατόμου σε αρμονία με το σύμπαν, έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλές παθήσεις.

Κάποιες από αυτές είναι το άγχος, η ατονία, η αϋπνία, η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η σχιζοφρένεια, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι δυσκολίες συγκέντρωσης και η εξασθένιση της μνήμης, ενώ προσφέρει ανακούφιση από χρόνιους και μετεγχειρητικούς πόνους, αρθριτικά, ρευματισμούς, οστεοπόρωση, σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson, Alzheim, σύνδρομο Down, αυτισμό και asperger και πολλές ακόμα.

Όλα τα αντικείμενα και τα όντα παράγουν ήχους ανάλογα με τη φύση τους και τη συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται επειδή αποτελούν συγκεντρώσεις ατόμων που χορεύουν και με τις κινήσεις τους παράγουν ηχητικές δονήσεις. Όπως είναι φυσικό όταν αλλάζει ο ρυθμός του χορού τους αλλάζει και ο ήχος που παράγουν… Κάθε άτομο, τραγουδά ασταμάτητα το δικό του τραγούδι και ο ήχος αυτός δημιουργεί κάθε στιγμή συμπαγείς ή λεπτοφυείς ηχητικές μορφές.

soundhealing1

Ακουστικά ερεθίσματα και Αρμονία

Η ακοή είναι η μόνη αίσθηση που ενεργοποιείται άμεσα κατά την εμβρυϊκή φάση της ανθρώπινης ύπαρξης. Από την εικοστή περίπου εβδομάδα της κύησης το αυτί είναι ολοκληρωμένο ως όργανο και τίθεται σε λειτουργία η ακοή και η ακουστική μνήμη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αισθητήρια όργανα που ενεργοποιούνται άμεσα μετά τη γέννηση.

Τα ακουστικά ερεθίσματα που δέχεται κατ’ αρχάς το έμβρυο και έπειτα βρέφος και άνθρωπος, απέχουν πολύ στο σύνολό τους από αυτό που ονομάζουμε και κατανοούμε ως Αρμονία. Όλες αυτές οι «παράφωνες» ηχητικές δονήσεις, έχουν αποτέλεσμα το «ξεκούρδισμα» από την αρχική συχνότητα, ή το σύνολο αρμονικών συχνοτήτων του ανθρώπινου οργανισμού και ψυχισμού. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα μουσικά όργανα που ξεκουρδίζονται λόγω καιρικών, δονητικών ή άλλων αιτιών, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο.

soundhealing2

Ποια διαδικασία ακολουθείται

Α. Συνέντευξη γνωριμίας. Με βάση τα στοιχεία που δίνονται από τους ενδιαφερομένους (φωνητικό αποτύπωμα, ημερομηνία, τόπος και ώρα γέννησης, και απαντήσεις σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο), καθορίζονται η τονικότητα, η μελωδία, η αρμονία και ο ρυθμός και συνθέτεται ένα ηχητικό τοπίο προσωπικό και εξειδικευμένο.

Β. Παράδοση ηχητικού τοπίου. Το ηχητικό τοπίο ηχογραφείται σε CD και παραδίδεται στους ενδιαφερομένους.

Γ. Ακρόαση. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να κάνουν καθημερινή ακρόαση του ηχητικού τοπίου (κατά προτίμηση την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο), στο διάστημα ανάμεσα στις συνεδρίες και για επτά ημέρες μετά την τρίτη συνεδρία. Συνολική διάρκεια εικοσιμία ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των 21 ημερών, υπάρχει επικοινωνία για υποστήριξη και τυχόν αλλαγές που ενδέχεται να γίνουν στο ηχητικό τοπίο, με βάση τις ανάγκες και την εξέλιξη.

Το ηχητικό τοπίο είναι προσωπικό και αφορά μόνο το συγκεκριμένο άτομο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχάριστη η ακρόασή του από άλλους. Οι ευεργετικές επιδράσεις του ωστόσο, είναι αυστηρά προσωπικές. Η διάρκειά του κυμαίνεται από σαράντα έως εξήντα λεπτά της ώρας.

Η ακρόαση θα πρέπει να γίνεται με ακουστικά ανοιχτού τύπου (όχι “ψείρες”), ώστε να ενεργοποιούνται τα ηχητικά “εργαλεία”.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ηχητικό τοπίο περιέχει στοιχεία Ψυχοακουστικής και η ακρόαση ΔΕΝ πρέπει ΠΟΤΕ να γίνεται κατά τη διάρκεια οδήγησης οχημάτων ή λειτουργίας μηχανημάτων, παρά μόνο σε κατάσταση απόλυτης ηρεμίας και σε ανάλογο περιβάλλον.

 

 

psixasixosΟ Δημήτρης Ψύχας είναι πτυχιούχος Μηχανικός Ήχου, μέλος του Sound Healers Association, με έδρα το Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται στο βασικό επίπεδο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας στο Κέντρο Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας.

 

 

Sound Healing – Ηχητική Ευθυγράμμιση

 

e-mail: demetriopsychas@gmail.com και demetriopsychas@yahoo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανάπηρη περπάτησε ξανά με τη βοήθεια βιονικού εξωσκελετού ΦΩΤΟ

Οι έρωτες της άνοιξης και το πρώτο φιλί. To love story της Πάολας και του Ματ στο μικροσκόπιο της επιστήμης

Δείτε πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας σε ένα τρισδιάστατο επιστημονικό βίντεο

Ένα εκπληκτικό βίντεο για την κατάθλιψη, που όλοι πρέπει να δείτε