Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 15:04

Στο δρόμο βρέθηκαν οι 220 ψυχικά πάσχοντες της κλινικής «Παλλάδιο»

200549066-001 Μετά από 40 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, η πρώτη ιδιωτική κλινική στη χώρα μας για ψυχιατρικά περιστατικά, το θεραπευτήριο «Παλλάδιο» έκλεισε. Οι υπεύθυνοι της κλινικής  αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο για οικονομικούς λόγους, κι έτσι σήμερα, βρίσκονται στο δρόμο 220 ψυχικά ασθενείς και σε απόγνωση οι οικογένειές τους.

Αιτία; Η συνεχιζόμενη αθέτηση, από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, των οικονομικών υποχρεώσεών του προς την κλινική και η μονομερής – όπως υποστηρίζει η Ενωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος- εφαρμογή του  REBATE και CLAW BACK, δηλαδή οι εισφορές προς το κράτος, τις οποίες υποχρεώνονται πλέον να καταβάλλουν όλες οι ιδιωτικές κλινικές.

Εδώ και πολλούς μήνες , η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος , είχε προειδοποιήσει το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ότι οι συνεχιζόμενες πολιτικές εξόντωσης των ιδιωτικών κλινικών, θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους. «Δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν καθόλου από τους αρμοδίους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος κ Γιώργος Αλαφούζος, και συμπληρώνει : «Ετσι, η κλινική «Παλλάδιο» κάτω από τεράστια οικονομικά προβλήματα που της δημιούργησε η μη εκπλήρωση από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , των οικονομικών του υποχρεώσεων, ανέστειλε την λειτουργία της . Αποτέλεσμα : Διακόσιοι είκοσι ψυχικά πάσχοντες θα πρέπει άμεσα και με ευθύνη του κράτους, να μεταφερθούν και να νοσηλευτούν σε άλλες δομές ψυχικής υγείας, ιδιωτικές ή δημόσιες, ή να μείνουν κυριολεκτικά στους δρόμους και 70 άτομα άνεργα»psychicclinic-570-300x201

Οι δύο πρώτες από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΕΣ, λέει με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος και εξηγεί:

1) Τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά αναστείλει την λειτουργία τους και σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες οδεύουν προς την οριστική διάλυσή τους.

2) Γιατί οι ιδιωτικές κλινικές είναι σε πλήρη αδυναμία να γίνουν αποδέκτες αυτών των ασθενών και από άποψη πληρότητας, αλλά και το κυριότερο γιατί όλες οι κλινικές βρίσκονται στην ίδια δεινή οικονομική θέση με αυτήν της κλινικής ΠΑΛΛΑΔΙΟ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του «Παλλάδιο» είχε αποστείλει εξώδικο προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για την άμεση καταβολή των οφειλομένων νοσηλίων που εκκρεμούν από τα μέσα του 2013, αλλά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης 604e2-tromaktiko-300x182Κοντός, έλειπε στο εξωτερικό κι έτσι το γραφείο τύπου του Οργανισμού, αρκέστηκε στην έκδοση ανακοίνωσης, ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα καταβληθούν άμεσα οι οφειλές για τον… Αύγουστο και τον Ιούλιο του 2013». Ομως, ήταν ήδη αργά. 

Ο κ. προεδρος των Ψυχιατρικών Κλινικών κ.Γιώργος Αλαφούζος καταγγέλει ως απόλυτα υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή, τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όσο και την διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. «γιατί αγνόησαν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, ότι με τις μέχρι τώρα αποφάσεις και τακτικές που εφαρμόζουν, οδηγούν στην καταστροφή επιχειρήσεις με μεγάλη παράδοση προσφοράς στον χώρο της ψυχικής υγείας, αφήνουν χωρίς εργασία ένα πλήθος εργαζομένων του χώρου, αλλά το κυριότερο ρίχνουν στον Καιάδα της κρατικής αναλγησίας, ανθρώπους που έχουν την ατυχία να ασθενούν ψυχικά».

Αν ισχύει το αξίωμα ότι «ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται ανάλογα με την συμπεριφορά της προς τους ψυχικά πάσχοντες» τότε θα πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν άμεση λύση, καθώς ακολουθούν κι άλλες κλινικές του χώρου και μάλιστα σύντομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : 

Οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, για το κλείσιμο της Ψυχιατρικής Κλινικής «Παλλάδιον». Στο δρόμο 220 ασθενείς.

Ζητούν σε άνεργο και ανασφάλιστο να πληρώσει τα νοσήλια της καρκινοπαθούς συζύγου του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ της Washington Post για την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα

Αρνούνται φάρμακα σε ανασφάλιστους ασθενείς με ηπατίτιδα C, στο Ιπποκράτειο ΘΣΝ

Πως το πράσινο και τα δέντρα επηρεάζουν την ψυχολογία μας