Παρασκευή 28, Οκτωβρίου 2016 14:04

Διαβάστε πως η ηχορύπανση καταστρέφει την υγεία μας

ixoripansi2

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, δεν αφήνει τον άνθρωπο κυριολεκτικά, σε ησυχία. Από τους θορύβους μέσα στο σπίτι, (πλυντήριο, τηλεόραση κτλ) μέχρι τους θορύβους έξω από αυτό (αυτοκίνητα, κομπρεσέρ, κόρνες κτλ) επιβαρύνουν τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική μας υγεία. Οι θόρυβοι μικροί ή και μεγαλύτεροι μπορούν και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή μας και την ποιότητα της.

Έχει αποδειχτεί ότι οι θόρυβοι υψηλής τάσης (οι δυνατοί θόρυβοι δηλαδή) μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στην ακοή μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εργάζονται υπό υψηλούς θορύβους (πχ κομπρεσέρ, ή σε εργοστάσια) και μετά από κάποια χρόνια χάνουν κάποιο μέρος της ακοής τους.

Αλλά μην νομίζετε ότι όσοι δεν ακούν υψηλής έντασης θορύβους δεν κινδυνεύουν. Ακόμη και θόρυβοι μεσαίας έντασης (περίπου στα 80 decibels), όπως για παράδειγμα ο ήχος του ξυπνητηριού το πρωί , μπορεί να προκαλέσει, σε μικρότερο βαθμό βέβαια, κάποιες βλάβες, όταν ο άνθρωπος τους ακούει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ixoripansi3

Και αφού οι υψηλής και μεσαίας έντασης, θόρυβοι μπορεί να προκαλέσουν βλάβες, λογικά κάποιος θα αναρωτηθεί τι γίνεται με τους χαμηλής έντασης θορύβους, όπως είναι η μουσική, οι ηλεκτρικές συσκευές κτλ. Αυτοί οι θόρυβοι πράγματι από σπάνια, έως καθόλου δεν μπορεί να προκαλέσουν κάποια σωματική βλάβη, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία.

ixoripansi4

Ο συνεχόμενος και συχνά ανεπιθύμητος θόρυβος αυξάνει την πίεση, μας προκαλεί κούραση, μειώνει τον ύπνο, αυξάνει το άγχος, και παρεμποδίζει την συγκέντρωση, ενώ επηρεάζει αρνητικά την πέψη. Έχει αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε αεροδρόμια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με εκείνους που μένουν σε περισσότερο ήσυχες ηχητικά, περιοχές.

Εξάλλου όπως αναφέρει σε έκθεση του για την ηχορύπανση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) «η ηχορύπανση μειώνει την παραγωγικότητα, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης, αυξάνει τα ατυχήματα, αυξάνει τις ημέρες απουσίας από την εργασία και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών.»

Επιστήμονες από πολλά πανεπιστήμια, διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες στον άνθρωπο. Ενώ αρχικά μια τέτοια αντίδραση είναι φυσιολογική και χρήσιμη, όταν καταστεί μόνιμη λόγω ανεπιθύμητων θορύβων τότε προκαλεί βλάβες σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Αλλά και τα παιδιά είναι θύματα της ηχορύπανσης,. Διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές σε σχολεία με μεγάλη ηχορύπανση, έχουν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από μαθητές που το σχολείο τους δεν έχει τόσο θόρυβο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όχι, η ψυχοθεραπεία δεν είναι για όλους

Δείτε ενα απολαυστικό βίντεο, για την προαιώνια μάχη μεταξύ λογικής και συναισθήματος.

Η ιστορία μιας γυναίκας που γεννήθηκε χωρίς πόδια Εκπληκτικό VIDEO

Τι να φάτε για να ξεμπλοκάρετε τον μεταβολισμό σας