Παρασκευή 21, Οκτωβρίου 2016 15:05

Διάφραγμα και υπνική άπνοια- Υπάρχει λύση;

Της ΩΡΛ, Πλαστικού Χειρουργού Προσώπου Α. Κυπραίου

Beautiful woman in profile

Το πρόβλημα της ανεπάρκειας των ρινικών βαλβίδων, της σύμπτωσης δηλαδή του πλάγιου ρινικού τοιχώματος κατά την εισπνοή είναι τόσο αισθητικό όσο και λειτουργικό. Δημιουργεί στα πλάγια της μύτης βαθουλώματα που δίνουν άσχημες φωτοσκιάσεις αλλά κυρίως εμποδίζουν τη ροή του αέρα. Η δυσκολία στην αναπνοή είναι ένα καθημερινό βάσανο αλλά κυρίως στη διάρκεια του ύπνου τα προβλήματα είναι χειρότερα και φτάνουν ενίοτε ως το στάδιο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

 Η δυσκολία στην αναπνοή δεν οφείλεται μόνο στο ρινικό διάφραγμα ή τις ρινικές κόγχες.

Για να οδηγηθούμε σε σωστή θεραπεία πρέπει προηγουμένως να κάνουμε σωστή διάγνωση. Πρέπει να γίνει ενδοσκόπηση του εσωτερικού της μύτης αλλά και παρατήρηση της κίνησης των ρουθουνιών κατά την εισπνοή (δοκιμασία cottle). Έτσι θα διαπιστώσουμε εάν η αναπνευστική δυσχέρεια οφείλεται στο στραβό διάφραγμα και τις διογκωμένες ρινικές κόγχες ή εάν επιπλέον υπάρχει πρόβλημα στις ρινικές βαλβίδες.

Το πρόβλημα της ανεπάρκειας των βαλβίδων, της υποχώρησης δηλαδή και αδυναμίας των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων μπορεί να υπάρχει εκ κατασκευής αλλά μπορεί να είναι και ιατρογενές. Μπορεί δηλαδή να προκληθεί από μια ρινοπλαστική όπου αφαιρέθηκαν οι πλάγιοι χόνδροι ώστε η μύτη να μικρύνει.

Όποια και αν είναι η αιτία, εάν δε γίνει έλεγχος και διόρθωση της περιοχής αυτής, τότε η επέμβαση του ρινικού διαφράγματος και κόγχων αλλά και η επέμβαση της ρινοπλαστικής δεν θα έχει την απαραίτητη επιτυχία ούτε λειτουργική αλλά ούτε και αισθητική.

 Η λύση με τη μοντέρνα ρινοπλαστική

Η μοντέρνα ρινοπλαστική δεν αφαιρεί χόνδρους για την αλλαγή και τη σμίκρυνση της μύτης. Οι χόνδροι λεπταίνουν με λεπτά τσακίσματα και ραφές, η μύτη σμιλεύεται με μικρά καθοριστικά μοσχεύματα. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια ρινικών βαλβίδων, η περιοχή «γεμίζει»’ με ε , που προέρχονται από χόνδρους του ίδιου ασθενή και έτσι ενισχύεται και δεν υποχωρεί με την εισπνοή, ούτε στην κατάκλιση. Ο ξεκούραστος ύπνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό που δεν πρέπει κανείς να στερείται. Οφείλουμε να δημιουργούμε ομορφότερες μύτες που να είναι όμως φυσικές και λειτουργικές.

 Πρωτοποριακή επέμβαση με αναστροφή των πλάγιων χόνδρων

Η ανεπάρκεια του πλάγιου ρινικού τοιχώματος πρέπει να αναγνωριστεί και να διορθωθεί από εξειδικευμένο ρινοχειρουργό, να γίνει δε ταυτόχρονα με τη διόρθωση του ρινικού διαφράγματος και τη ρινοπλαστική. Αυτές είναι επεμβάσεις συνδυαστικές, η μια βοηθά και ενισχύει την άλλη όταν γίνουν από τον ειδικό. Έτσι μοσχεύματα από το ρινικό διάφραγμα χρησιμοποιούνται στη ρινοπλαστική, στη στήριξη της κορυφής και την ενίσχυση των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων και των ρινικών βαλβίδων γενικότερα.

Μια ειδική περίπτωση ανεπάρκειας των βαλβίδων είναι οι παράδοξοι πλάγιοι χόνδροι. Το πρόβλημα είναι μεν κατασκευαστικό, πρέπει δε απαραιτήτως να αναγνωριστεί προεγχειρητικά. Οι χόνδροι είναι κοίλοι αντί να είναι κυρτοί. Δημιουργούν αντιαισθητικά βαθουλώματα μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα και επίσης μεγάλη αναπνευστική δυσχέρεια. Υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν αυτοί οι παράδοξοι χόνδροι κατά τη διάρκεια μιας ρινοπλαστικής παλαιού τύπου και έτσι το πρόβλημα να γίνει αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά χειρότερο.

Η λύση δίνεται με τη βοήθεια μια ανοικτής προσπέλασης ρινοπλαστικής ώστε αυτοί οι χόνδροι να γυρίσουν ανάποδα και ίσως ακόμη να ενισχυθούν με ειδικά μοσχεύματα «νάρθηκες», ώστε να γίνουν από κοίλοι, κυρτοί. Έτσι, έχουν πιο όμορφη εικόνα αισθητικά αλλά κυρίως η μύτη λειτουργεί και αναπνέει ελεύθερα!

smell2

 Ρινοπλαστική και σύνδρομο άπνοιας

Οι παραπάνω τεχνικές πολλές φορές είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν σε ασθενείς που πάσχουν από το πολύ επικίνδυνο σύνδρομο υπνικής άπνοιας, ώστε να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας αυτού. Δηλαδή, με την ενίσχυση του πλάγιου ρινικού τοιχώματος διευρύνουμε ακόμη περισσότερο την αναπνευστική οδό και αυξάνουμε κατά πολύ την επιτυχία της απλής επέμβασης ρινικού διαφράγματος.

Άρση του συνδρόμου υπνικής άπνοιας σημαίνει ξεκούραστος και ωφέλιμος ύπνος, άρση της υπέρτασης, αρρυθμίας και τόσων άλλων ανεπιθύμητων επιπλοκών. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, δεν δημιουργούνται μετεγχειρητικά οιδήματα και δεν απαιτείται εξωτερικός νάρθηκας.

Στα χέρια του εξειδικευμένου χειρουργού η στήριξη της μύτης και η ενίσχυση των πλάγιων ρινικών τοιχωμάτων είναι καθημερινή τακτική τόσο στη χειρουργική διαφραγμάτων όσο και στη ρινοπλαστική. Στόχος μας είναι η ενημέρωση ώστε να αποφύγουμε τις αστοχίες και τα πολλαπλά διορθωτικά χειρουργεία. Να γίνουν οι επεμβάσεις σωστά και ολοκληρωμένα από την πρώτη φορά.

 

ORLkipraiouH Αργυρώ Κυπραίου είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Επικοινωνία

mail: kypraiou@faceanatomy.gr

www.faceanatomy.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατροί και θεραπευτές από όλο τον κόσμο- Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ

Τα κοκαλάκια του, του τρύπησαν την πλάτη από την ασιτία – VIDEO

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για ένα παιδί να μάθει μια ξένη γλώσσα;

Τέλος στην…φαγούρα! Νέα θεραπεία για την χρόνια κνίδωση.