Σάββατο 22, Οκτωβρίου 2016 13:42

Πως προστατεύουμε τα δόντια μας όταν αθλούμαστε;

Aπό τον Επικ. Καθ. Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστ. Υπεύθυνο της Eurodentica Specialized Dental Care, Νίκόλαο Κουβελά

Oι τραυματισμοί δοντιών από έντονη αθλητική δραστηριότητα είναι αρκετά συχνοί. Καθώς πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή τις πολεμικές τέχνες γενικότερα, ενδέχεται να προκύψουν μικροτραυματισμοί ή και μεγαλύτεροι τραυματισμοί, αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

maselaki3

Οι οδοντίατροι προτείνουν την τοποθέτηση εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα, ο οποίος προλαμβάνει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως κατάγματα γνάθων, απώλεια δοντιών, μετακινήσεις δοντιών, εκγομφώσεις ή απλοί τραυματισμοί.

Επίσης κατ’αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται και σοβαρότεροι τραυματισμοί όπως, διάσειση, εγκεφαλική αιμορραγία, περιστατικά απώλειας συνείδησης, λόγω του ότι αποτρέπεται η βίαιη πρόσκρουση της κάτω γνάθου με την άνω γνάθο

Ας μην ξεχνάμε ότι στόχος του οδοντιάτρου είναι να προφυλάσσονται τα υγιή δόντια, διότι εάν χαθεί ένα δόντι, η τραυματισμένη περιοχή στο πέρασμα των χρόνων είναι πιο ευάλωτη από το υπόλοιπο στόμα.

Οι προστατευτικοί νάρθηκες ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται από αθλούμενους και αθλητές όλων των ηλικιών.

maselaki2

Η μέγιστη προστασία προκύπτει από απόλυτα εξατομικευμένους νάρθηκες και όχι από βιομηχανοποιημένους έτοιμους νάρθηκες του εμπορίου. Ο οδοντίατρος λαμβάνει αποτυπώματα από το στόμα και τα δόντια του αθλητή και λίγες ώρες αργότερα ο τεχνίτης έχει έτοιμο τον νάρθηκα, παρέχοντας παράλληλα οδηγίες πώς να χρησιμοποιείται.

Οι νάρθηκες οι οποίοι αγοράζονται από καταστήματα αθλητικών ειδών, παρέχουν χαμηλή προστασία.

Επίσης εάν οι νάρθηκες είναι μεν χαμηλού κόστους, αλλά όχι εξατομικευμένοι, εκτός από μειωμένη προστασία ενδέχεται να δυσκολέψουν και την αναπνοή του αθλητή.

maselaki1

Οι προστατευτικοί νάρθηκες που κατασκευάζονται εξατομικευμένα είναι ελαστικοί οποότε απορροφούν τους κραδασμούς, άοσμοι και υποαλλεργικοί.

Καλό θα ήταν τόσο οι προπονητές όσο και οι οδοντίατροι να συστήνουν τους προστατευτικούς νάρθηκες κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλό, κάποιες δεκάδες ευρώ, ενώ τα πλεονεκτήματα πολλά και μακροχρόνια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη στην Ιατρική είναι προτιμότερη και παράλληλα οικονομικότερη λύση.

 

drkouvelasodontiatrosΝικόλαος Κουβελάς,

Επικ. Καθ. Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστ. Υπεύθυνος της Eurodentica Specialized Dental Care

 

 

 

www.eurodentica.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχέσεις εξάρτησης και τι οδηγεί στην απιστία, από τον Θάνο Ασκητή

Σκύλος «μύρισε» τον καρκίνο στο στήθος και της έσωσε τη ζωή VIDEO

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη;

9 τρομερά ανησυχητικά πράγματα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα